IJsbaan de Wite Mar

Nog zo’n plekje waar ik al enige tijd niet meer in mijn uppie naar toe gewandeld ben, is de Wite Mar (Google Maps) tussen Olterterp en Beetsterzwaag. Het Witte Meer, zoals de naam in het Nederlands luidt, is een bosmeertje dat zijn naam te denken heeft aan de witte zandlaag die de bodem bedekt …


Het grootste deel van het jaar is het er lekker rustig. Als je er in voorjaar of zomer op een bankje gaat zitten, hoor je rondom vooral het gekwinkelier van vogels en het gekwaak van de vele kikkers die zich in en rond het water ophouden. Ook komen er ca 20 verschillende soorten libellen en waterjuffers voor rond het meertje. Maar de Wite Mar is veel meer, het is vooral ook de mooiste ijsbaan van Fryslân


De Wite Mar is bij hoog water amper een meter diep en heeft een lengte van ongeveer 250 m en een breedte van 150 m. De bomen die aan alle kant rondom het ven staan, maakt er in echte winters een prachtige ijsbaan van, waar je als schaatser maar zelden last hebt van tegenwind. En ik kan het weten, want ik heb er meerdere rondjes geschaatst …

‘IJsclub iisnocht’ uit Beetsterzwaag werd al in 1875 opgericht. Bij de oprichting telde de vereniging 47 leden die ieder één gulden en zestig cent contributie afdroegen. Nu, bijna 150 jaar later, telt de vereniging ruim 700 leden …


In 2019 heeft de ijsclub het initiatief genomen om een 160 m lange steiger aan te leggen langs de westelijke over. Dat maakt het voor de schaatsers makkelijker om op het ijs te komen, zonder dat het ijs langs de kant wordt vertrapt. Voor wandelaars is er daarmee een mooie nieuwe wandelroute ontstaan …

Terwijl ik er vorige week lekker op een zonnig bankje wat zat te mijmeren, trok er op enig moment een rilling over mijn rug. Het hondje en de wandelaars waren al lang weer uit zicht verdwenen. Ik was weer helemaal alleen bij de Wite Mar. Maar was ik wel alleen …?

47 gedachten over “IJsbaan de Wite Mar

 1. Pingback: De kikker en de heidelibel | Afanja's Weblog

 2. zo’n natuurlijke schaatsbaan, dat is altijd geweldig !
  Toen ik kind was waren er achter onze straat overal weilanden, omringd door 2 beken. Als die beken overstroomden werd heel dat weiland bekken gevuld met water, van ongeveer 30cm diep. Als het dan nog eens begon te vriezen ! Dan was het echt feest ! “Onze” schaatsbaan was zo’n 350 op 300meter groot. Dat waren heerlijke schaatstijden 🙂
  Nu zijn die gronden allemaal opgehoogd en staan er enkele wijken…

  Geliked door 1 persoon

   • Ja, en dat maakt het allemaal wel een stuk interessanter. Vroeger dacht ik – fotootje plaatsen op internet en klaar – maar een paar zinnen en woorden kunnen een heel verschil maken. En dat heb ik van jou geleerd Jan, echt bedankt daarvoor !
    Maar, zo boeiend en spannend zoals jij het kan, heb ik nog nergens tegengekomen.

    Geliked door 1 persoon

    • Dankjewel, Marc, dat is leuk om te horen.
     Ik ben eind 2005 op deze manier begonnen met bloggen, en omdat ik het voor mezelf nog steeds een prettige manier van werken vind, ga ik ook nog steeds zo door. Het is aan de lezer om te beoordelen of hij/zij het ook de moeite waard vindt. Veel mensen komen maar 1 of 2 keer op bezoek. Maar ik heb ook een vaste kern van lezers, van wie sommigen mijn blog al ruim 15 jaar regelmatig volgen (en vice versa).

     Geliked door 1 persoon

 3. Het Wite Mar kende ik niet, maar wat een schitterende ijsbaan is dat! Ik zou er bijna mijn Zweedse schaatsen voor uit het vet halen. En als het nog eens gaat vriezen deze eeuw ga ik dat doen ook! Ik ben benieuwd wat je een rilling over de rug deed bezorgen. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Een takkeslang, ach en wee… geen wonder dat je rillingen krijgt.
  En dat bij dat mooie meertje. Ziet er aantrekkelijk uit, lijkt me ook zomers een fijn plaatsje om te zitten, mijmeren, en zo.

  Geliked door 1 persoon

 5. Dat is zeker een prachtige ijsbaan op een net zo mooie plek. Hopelijk komt er nog een beetje vorst komende winter.
  Oh jeetje, dat is weer een spannend slot!

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.