Bij een dijkcoupure

Bij het Lauwersmeer viel het wat tegen met de hoeveelheid vogels. Ja ganzen, die waren er genoeg, maar die hebben ze tegenwoordig in België ook wel. Dat vond Dirk dan ook geen tussenstop waard. Ik stelde voor om nog even naar Peazens-Moddergat te rijden. Onderweg konden we dan nog mooi een tussenstop maken bij een dijkcoupure in de oude Waddenzeedijk bij Ljussens (Google Maps). Ik vermoedde, dat Dirk hier wel aan zijn trekken zou komen …


Op de bovenstaande foto zie je akkerland dat tussen de oude en de nieuwe Waddenzeedijk ligt. De donkergroene streep in de verte is de nieuw Waddenzeedijk. Wanneer we ons omdraaien, zien we achter ons een coupure of dijkcoupure in de oude dijk, die de kust moest beschermen, voordat de nieuwe Waddenzeedijk er lag. De direct achter de oude dijk staande boerderij bevinden zich bij zogenaamde dijkcoupures …

Achter de dijk liggen de oude schotbalken waarmee de dijkcoupure gesloten kon worden. Men liet de balken bij storm- en overstromingsgevaar dan van bovenaf in de gleuven in de stenen dijkhoofden zakken. Tussen de twee rijen balken werd vaak zandzakken geplaatst, ook werd er wel paardenmest gestort om de afsluiting meer waterdicht te maken …

Nadat Dirk en ik ons enige tijd hadden vermaakt met de dijkcoupure en de balken, richtten wij ons op het kale land tussen de twee dijken. Aafje en Hilda hielden het zo te zien ook ditmaal weer probleemloos pratend bij de coupure …

– wordt vervolgd

33 gedachten over “Bij een dijkcoupure

 1. Die dijkcoupures had ik vroeger al zien passeren in je blog, maar om die dingen echt te zien, dat is weer aan ander paar mouwen.Het is heel indrukwekkend allemaal… Vooral als je naast de ‘oude’ dijk staat en in de verte de nieuwe dijken ziet… Ook als je weet hoe de oude dijken met spierkracht , spaden, kruiwagens én ongelooflijk veel arbeiders zijn opgetrokken, dan krijg je een diep respect voor deze ongelooflijke prestaties. Het eindeloze vlakke land nodigt uit om landschappen met groen, zand,bruin en blauwgrijze wolken te fotograferen. Moddergat. was weer een ‘openbaring’ , maar dat zal voor een andere dag zijn denk ik 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Een hele mooie serie van dit stukje cultureel erfgoed.
  Ik vraag me wel af hoe ze dit langdurig gaan beschermen met de landbouwmachines die steeds groter en groter worden. En dan hebben we het nog niet eens over het rijgedrag…
  Fijn dat alle partijen zich vermaakt hebben zo concludeer ik uit de foto´s en reacties. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Jetske. Hoewel ik er wel eens mooiere foto’s heb gemaakt, vind ik het elke keer weer echt de moeite waard om dit stuk land tussen die twee dijken te bekijken. Er wordt inderdaad niet zuinig omgegaan met die oude dijkcoupures, terwijl de echt van cultuurhistorisch belang zijn. Jammer.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.