De sloop van een boomwal

Nadat ik in het begin vooral de herinrichtingswerkzaamheden aan de oostkant van het Weinterper Skar had gevolgd, heb ik me vorige week woensdag tussen de buien door eens gericht op de westelijke kant. Ook aan die zijde is de Nije Heawei afgesloten voor alle doorgaande verkeer …

161102-1111x

Verder leek er in eerste instantie weinig aan de hand, maar dat veranderde zodra ik voorbij de eerste flauwe bocht in de weg was. Om van het gebied aan de noord- en de zuidkant van de weg weer een geheel te maken, werd een complete boomwal aan de noordkant van de weg verwijderd …

Het groffe werk werd gedaan met de rupskraan. Met meer of minder geweld werden de bomen uit de grond getrokken. De man met de kettingzaag zorgde voor de verdere verwerking …

161102-1143x

Het gaat me nog steeds aan het hart om te zien hoe mens en machine mijn favoriete natuurgebied te lijf gaan. Maar eerlijk is eerlijk, naar mate de werkzaamheden vorderen en de nieuwe contouren van het Weinterper Skar beter zichtbaar worden, krijg ik langzaam maar zeker meer begrip voor hetgeen Staatsbosbeheer voor ogen staat …

Voordat ik It Skar weer achter me liet, heb ik mijn blik nog een keer over het zuidwestelijke deel van het gebied laten gaan. Dit open heidegebied aan de zuidkant van de Nije Heawei gaat straks zonder hindernissen over in het open gebied aan de noordkant van de weg, en dat heeft toch ook wel wat …

161102-1148x

20 gedachten over “De sloop van een boomwal

 1. Hoop dat het in orde komt.Maar vaak geloof ik er niet meer in.Men grijpt veel te vaak in.Ze planten nieuwe bomen maar hoelang denk je eer je weer van een eikenbos kan praten.Heb mijn mening ook tegen de boswachter gezegd.Men heeft ook hier veel te veel gekapt.Op een plekje werden alle berken gekapt,ik zei de boswacht dat hij best wel zal weten van de symbiose van vliegenzwammen en berkenbomen en nu graafmachines alles volledig omgewoeld en platgereden hadden het wel adieu vliegenzwamen zou zijn.Ik moest me er niet zoveel zorgen overmaken zei hij.Wel ik ben van mei tot nu elke week gaan kijken en waar anders massa’s vliegenzwammen stonden heb ik op deze plek dit jaar geen enkele meer gevonden daar .moet ik nu een 10 tal kilometer voor rijden.Dat is grondig verstoren van de naruur en daar kan mijn gezond verstand niet bij..

  Like

 2. Ik kijk nergens van op, Jan. Hier is begonnen met de aanleg van de N18. Boerderijen, huizen (soms nog behoorlijk nieuw) bos, alles moet wijken.
  Gisteren bekeken we een stuk gesloopt bos, ik kreeg er de rillingen van.
  Men zegt dat het dubbele aantal bomen herplaatst zal worden.
  Ik hoop het voor de reeën die voorlopig ergens anders moeten schuilen.

  Geliked door 1 persoon

 3. heeft wel wat Jan, maar kan toch niet op tegen een gevarieerde beschutting voor de aldaar aanwezige dieren, ik vind dit soort ingrijpen véél te rigoureus, en onnadenkend, het gaat hier niet om de mens en hun plaatje, maar om de dieren…
  echt… als ik het voor het zeggen had zou ik Staatsbosbeheer de toegang ontzeggen. “punt” ik heb een hekel aan ze gekregen…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.