Mos beter bekeken

Nadat ik zondagmiddag wat foto’s had gemaakt van het mos in de aardbeienpot op de regenton, heb ik me gisteren op een deel van het mos bij de vijver gericht. Daar groeien her en der ook diverse mossoorten. De onderstaande foto’s heb ik gemaakt op de grens van vijver en terras …

Om te beginnen groeit daar vrij veel mos. Maar het is vooral ook de best bereikbare plek om eens diep door de knieën te gaan voor dit laag-bij-de-grondse plantje. Om mos goed te kunnen bekijken, moet de macro(voorzet)lens eraan te pas komen. Hoe klein de meest interessante delen van mos zijn, kun je op de foto rechtsboven goed zien. Daar kun je in de hoek linksonder wat kleine roodbruine puntjes in het groene mos zien, dat zijn de zogenaamde sporendoosjes. Vergelijk die nu eens met het formaat van de hazelnoot die rechtsboven in beeld te zien is …

We hebben het hier over gewoon dikkopmos, een van de meest voorkomende mossoorten in ons land. Het is makkelijk herkenbaar aan de kleine roodbruine sporendoosjes die als bloemetjes bomen het groen uittorenen. In die doosjes zitten de sporen. Aan het eind van de winter gaan die doosjes open, waarna de sporen zich door de wind laten meenemen, op zoek naar nieuwe groeiplekjes. De doosjes zitten nu nog dicht, en dan vind ik ze het mooist. Door de macrolens laten ze zich goed bekijken, zelfs op een donkere dag als gisteren kun je zien hoe fijn en hoe kleurig dit kleine spul is opgebouwd. Nog regelmatig vol verwondering, raak ik daar eigenlijk nooit op uitgekeken …

 

33 gedachten over “Mos beter bekeken

 1. Zo mooi, die sporendoosjes. Je moet ze wel wat vergroten om te kunnen genieten van hun schoonheid.
  Dan gaat er een wereld voor je open.
  Ook ik kan niet genoeg mos hebben in de tuin.
  Men zegt wel dat je dan uitglijdt als er mossen op je pad groeien. Ik vind dat mosvorming het uitglijden juist tegengaat 🙂
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Als je eenmaal een macrolens op je camera hebt, dan raak je niet uitgekeken op de details van mos en andere kleine planten en insecten.
   Op een hellend vlak voel ik me ook niet echt prettig als er mos ligt. In de Ecokathedraal ben ik daar op een paar vochtige plekken altijd beducht voor.

   Like

 2. Ik had het al vertelt, mos, is 1 van mijn favo plantjes, en zeker deze inderdaad, met die kopjes en alles erbij. het is ook zo lekker zacht 😉

  Prachtige serie maakte jij hier, en ja, als dat in eigen tuin is, is dat ook veilig om erbij te gaan liggen, hahaha Dat laat ik hier maar in de natuur 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

  • Ik wist ’t … ik wist ’t … ik wist ’t echt!
   Bij de laatste controle vanmorgen kwam ik het tegen. Stom genoeg heb ik toen weer eens gedacht “ik kijk eerst de rest even na, dan corrigeer ik die hazelaar straks wel ..” Dus niet .. kan niet op die manier … werkt niet!!
   En dat weer in de benen komen … moeizaam, daarom heb ik vanmiddag het krukje er maar weer bij gepakt. 🙂

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.