Mos beter bekeken

Nadat ik zondagmiddag wat foto’s had gemaakt van het mos in de aardbeienpot op de regenton, heb ik me gisteren op een deel van het mos bij de vijver gericht. Daar groeien her en der ook diverse mossoorten. De onderstaande foto’s heb ik gemaakt op de grens van vijver en terras …

Om te beginnen groeit daar vrij veel mos. Maar het is vooral ook de best bereikbare plek om eens diep door de knieën te gaan voor dit laag-bij-de-grondse plantje. Om mos goed te kunnen bekijken, moet de macro(voorzet)lens eraan te pas komen. Hoe klein de meest interessante delen van mos zijn, kun je op de foto rechtsboven goed zien. Daar kun je in de hoek linksonder wat kleine roodbruine puntjes in het groene mos zien, dat zijn de zogenaamde sporendoosjes. Vergelijk die nu eens met het formaat van de hazelnoot die rechtsboven in beeld te zien is …

We hebben het hier over gewoon dikkopmos, een van de meest voorkomende mossoorten in ons land. Het is makkelijk herkenbaar aan de kleine roodbruine sporendoosjes die als bloemetjes bomen het groen uittorenen. In die doosjes zitten de sporen. Aan het eind van de winter gaan die doosjes open, waarna de sporen zich door de wind laten meenemen, op zoek naar nieuwe groeiplekjes. De doosjes zitten nu nog dicht, en dan vind ik ze het mooist. Door de macrolens laten ze zich goed bekijken, zelfs op een donkere dag als gisteren kun je zien hoe fijn en hoe kleurig dit kleine spul is opgebouwd. Nog regelmatig vol verwondering, raak ik daar eigenlijk nooit op uitgekeken …

 

33 gedachten over “Mos beter bekeken

 1. Zo mooi, die sporendoosjes. Je moet ze wel wat vergroten om te kunnen genieten van hun schoonheid.
  Dan gaat er een wereld voor je open.
  Ook ik kan niet genoeg mos hebben in de tuin.
  Men zegt wel dat je dan uitglijdt als er mossen op je pad groeien. Ik vind dat mosvorming het uitglijden juist tegengaat 🙂
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Als je eenmaal een macrolens op je camera hebt, dan raak je niet uitgekeken op de details van mos en andere kleine planten en insecten.
   Op een hellend vlak voel ik me ook niet echt prettig als er mos ligt. In de Ecokathedraal ben ik daar op een paar vochtige plekken altijd beducht voor.

   Like

 2. Ik had het al vertelt, mos, is 1 van mijn favo plantjes, en zeker deze inderdaad, met die kopjes en alles erbij. het is ook zo lekker zacht 😉

  Prachtige serie maakte jij hier, en ja, als dat in eigen tuin is, is dat ook veilig om erbij te gaan liggen, hahaha Dat laat ik hier maar in de natuur 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

 3. prachtige serie mos foto’s, met als topper voor mij die laatste foto, schitterend detail Jan, en inderdaad heel mooi!
  focus en scherpte diepte doen het heel goed in deze prachtige mos foto

  Geliked door 1 persoon

 4. Heel mooi dat minuscule gedoetje Jan, mij lukt het nooit zo goed om het mooi te vangen, met twee kwispelende staarten gaat er nogal eens een foto verloren, en alleen naar het bos is ook zo alleen 🙂
  ik vind je plaatjes prachtig

  Geliked door 1 persoon

 5. Zooooo, dit is weer eens een echte ouderwetse macro a la Jan. Echt prachtig en knap in beeld gebracht.
  Kon je wel weer in de benen komen? 😉
  Met de vergelijking bedoel je de hazelnoot? Dat is inderdaad een hele grote noot vergeleken met de doosjes.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik wist ’t … ik wist ’t … ik wist ’t echt!
   Bij de laatste controle vanmorgen kwam ik het tegen. Stom genoeg heb ik toen weer eens gedacht “ik kijk eerst de rest even na, dan corrigeer ik die hazelaar straks wel ..” Dus niet .. kan niet op die manier … werkt niet!!
   En dat weer in de benen komen … moeizaam, daarom heb ik vanmiddag het krukje er maar weer bij gepakt. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 6. Je hebt mooie diverse mossen van foto’s gemaakt. 3 t/m 8 foto’s is zeker heel apart om te zien. Ik heb nooit dichtbij kunnen gezien. Mooi van rood kleur heeft deze soort mossen. Fijne dag verder. Bij ons is mistig. En waterkoud.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.