Vruchtbaar Fries vijverwater

Langzaam komt er zowel bij ons als in de ons omringende landen een eind aan de lockdown. De kinderen t/m 12 jaar gaan weer naar school, er mag weer mondjesmaat gesport worden en de kapper is weer open. En zo gaan we als het goed is stapje voor stapje verder. Maar eerlijk is eerlijk, ik ben er niet gerust op hoe het zich de komende tijd zal ontwikkelen. Hopelijk weet iedereen zich te gedragen, want ik zou de komende tijd de zorgverleners op de ic en andere corona-afdelingen zo graag een paar weken rust en vakantie gunnen. Maar als ik hoor hoe lichtzinnig en onnadenkend sommige mensen met de coronaproblematiek omgaan … brrrrr …

Mijn fotomaatje werkt intussen vrijwel helemaal weer volgens haar normale rooster. En dat betekent dat wij in principe weer om de 14 dagen samen op pad gaan om een fotokuier te maken. Vorige week waren we o.a. in Speelbos Sparjebird. Die serie onderbreek ik op deze tussenliggende ‘zorg-woensdag’ even voor een korte terugblik op het begin van onze vriendschap. Zelf blikte Jetske gisteren op haar weblog terug op haar opleiding en carrière in de zorg: ’12 mei – Dag van de Verpleging’

Nadat Jetske en ik in december 2006 een vierde gezamenlijke fotokuier hadden gemaakt, was het tijd om Aafje en Jetske eens aan elkaar voor te stellen. In de kerstvakantie van 2006 diende zich daarvoor een mooie gelegenheid aan. Zoals Jetske in reactie op mijn logje over haar vijver al schreef, was ik indertijd één van de mensen die Jetske en haar eega motiveerden om van hun zitkuil een vijver te maken …

Toen dat besluit eenmaal was genomen, vatte Jetske meteen de koe bij de horens. Voortvarend nam ze schep en andere gereedschappen en materialen ter hand om de zitkuil tot een royale vijver te kneden. Maar als je een grote bak met water hebt, dan heb je nog geen vijver. Daar heb je bacteriën en andere levende organismen voor nodig.

Omdat Jetske en haar eega letterlijk tegen de grens van Fryslân en Overijssel wonen, maar dan toch net aan de verkeerde kant, stelde ik voor om hen van wat levend Fries water uit onze vijver te voorzien. Ook toen was het biologisch evenwicht in onze vijver namelijk al heel goed. En dus togen Aafje en ik op 29 december 2006 samen naar de Kop van Overijssel voor de overdracht van Fries vijverwater …

En kijk eens waar dat uiteindelijk in heeft geresulteerd … het is van voor tot achter en van links tot rechts een prachtige vijver geworden. Ik schreef zaterdag dan wel plagerig: “Maar wij hebben salamanders in de vijver, en die heb ik bij Jetske nog niet kunnen ontdekken …”. Maar daar staat dan weer tegenover dat Jetske bij haar vijver libellen en waterjuffers ziet, waar ik bij onze vijver alleen maar van kan dromen …

Niet alleen de vijver heeft het overigens goed gedaan. Kijk ook eens naar dat kleine mannetje in zijn rode jas, dat op de laatste foto in de serie van drie zo aandachtig toekijkt bij deze plechtige handeling. De zoon van Jetske en haar echtgenoot is intussen een boomlange kerel,  die tegenwoordig studeert aan de VU in Amsterdam.   🙂

43 gedachten over “Vruchtbaar Fries vijverwater

 1. Gelukkig zijn er meer mensen met gezond verstand dan die paar domme enkelingen die het verkl*ten voor iedereen.
  Ik zou zeggen, oppakken en ze samen in een grote kamer opsluiten. Hun eten, drinken komt automatisch naar binnen via een loopband.
  Dat ze hun plan dan maar trekken !
  Heel leuke vijvers !

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik kan soms zo genieten van jullie’s vriendschap…
  het is wel zo kostbaar, zeker in deze tijd…. wees er maar zuinig op! ☺️
  Heerlijk blog, Jan !!
  Lieve groetjesss 🤗

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Anna. We zijn zeker zuinig op onze vriendschap. Maar ook dat gaat niet altijd vanzelf. Tussen onze fotokuiers door is het zeker in coronatijd soms hard werken. Maar na 13 jaar gaan we de 14 jaar ook wel volmaken, hoor. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. Oh dat is zeker een prachtige vijver geworden. We zullen zien of de mensen zich een beetje gedragen, ik zoek de drukte in elk geval nog niet op en blijf voorzichtig.

  Geliked door 1 persoon

 4. De foto’s als getuigen van een vriendschap, die niet verwatert, met dank aan het verbindende water. Mooier kan toch niet!

  En nu ontdekte ik ook je windgong, identiek aan mijn nieuwer exemplaar :-). Ik ben er heel tevreden mee, heerlijke gonggeluiden.

  Ook hier gaan mensen er veel losser mee om tegenwoordig, ongelooflijk hoe snel een mens vergeet, ook al worden we er dagelijks op gewezen…

  Geliked door 1 persoon

 5. Ha Afanja,

  leuke serie foto’s!
  En wat een top-idee om water te “transplanteren”…
  Ik vind het een prachtige vijver geworden. Mooi stil en rustig, die plek daar!

  groetjes van Marlou

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, dat is een mooie en waardevolle vriendschap.
   En ze begrijpen niet dat ze daarmee mogelijk/waarschijnlijk zichzelf en anderen te pakken hebben, omdat er weer onnodig mensen ziek worden en zullen sterven, en omdat de zaak dan toch weer op slot moet. 😦

   Like

 6. Wat mooi om te lezen hoe jullie vriendschap zich heeft ontwikkeld.
  En jullie hebben alle twee schitterende vijvers daar ben ik best een beetje jaloers op.
  Gelukkig dat het voor Jetske wat normaler wordt op het werk.
  Maar ook ik hou mijn hart vast wij wonen in de randstad en daar is het gelijk een gekkenhuis.
  Er zijn hele winkelstraten afgesloten, het lijkt wel of de mensen helemaal niet meer kan schelen.
  Dat is de reden dat wij het bij onze tuin houden en ik er zo blij mee ben.

  Nog een fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

  • Je hebt groot gelijk dat je op safe speelt, zeker daar bij jullie. Ik kan hier rustig op stap gaan, in de natuur rondom is het heerlijk rustig. Maar ook daar valt met dit koude weer niets te beleven.

   Like

 7. Afgelopen najaar zag ik een kwaker in mijn composthoop.
  En deze maand zat er zowaar een groen kwakertje te zonnen naast de natte plek in mijn tuin.

  Nu weet ik dat ik jaren geleden gewoon wat gezond vijverwater bij jou had moeten ophalen.

  Natte groet,

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.