Een kwikstaart bij de Blaustirns

Zodra we het bosje achter ons hadden gelaten zagen we de vogelkijkhut, en tot mijn grote vreugde zag ik even later dat de hut gewoon open was. Er zat geen gesloten deur voor en er waren ook geen planken voor de ingang gespijkerd, zoals dat eind 2017 op deze plek het geval was bij de voorganger van de huidige kijkhut. Sterker nog, naast de ingang hing een mooi kleurrijk koord met onderaan een vriendelijk label ‘HOI’. We voelden ons meteen welkom …

Voor twee personen was het geen probleem om de 1,5 m afstand aan te houden. Al snel zaten Jetske en ik allebei voor een van de kijkgaten op de uiteinden. Jetske zat voor het luik aan de westkant, ik zat aan de oostkant. Het luik in het midden lieten we vrij. En zo zaten we zeker op 1,5 m van elkaar. Perfect dus …

Het dreigde alleen wel erg vol te worden, toen er na enige tijd nog iemand binnen stapte. Het bleek te gaan om een toevallige passant die nieuwsgierig was naar wat er aan het eind van het pad te zien was. Hij had duidelijk geen kwaad in de zin, maar we waren wel blij dat we hem vriendelijk, maar snel weer naar buiten hadden gewerkt. In dit geval was vol echt vol …

Na bijna een jaar was het een prettig weerzien met de Leijen, want zo heet dit meertje. Voor de hut dreven zoals gebruikelijk weer veel bladeren van waterlelies op het wateroppervlak en verderop had het bomeneilandje nog altijd houvast weten te houden. Op één van de paaltjes die voor de hut in het water staan, stond een witte kwikstaart met een snavel vol lekkers voor zijn kroost. Ik had er een perfect model aan, pas nadat ik een mooie serie van hem had gemaakt, verdween hij …

– wordt vervolgd –

41 gedachten over “Een kwikstaart bij de Blaustirns

 1. Ha Afanja,

  een witte kwikstaart… en wat voor één… een top-model ook nog!
  Lekker hapje eten voor de kleine witte kwikstaartjes en tóch even voor Afanja blijven zitten.
  Jij hebt ook altijd geluk! 🙂

  Groetjes van Marlou

  Geliked door 1 persoon

 2. Zo mooi, deze kwikstaart ook, 2 jaar geleden had ik ze al jaren en jaren niet meer gezien, ik kon ze op de foto zetten in het Friese… Ik kom thuis met Liefste… vorig jaar.. we gaan fietsen… kom ik ze nu ook overal tegen in Almere, hahaha Helemaal super, zelfs bij mij in de straat dat ik denk, huh? Waar zaten jullie de jaren ervoor dan en ineens hier…

  Echt heel apart was dat, en ja vanaf mijn balkon weet ik aardig wat er rond gaat bij ons. Ik denk dat het met de Floriade te maken heeft, sinds die bouw gestart is, lijkt half Oostvaaders en Almere Haven bij ons te komen zitten…. tot de Vlaamse Gaai aan toe, in het kleine parkje bij mij achter.

  X

  Geliked door 1 persoon

 3. Dit is een prachtig treffen. Ik wist wel dat je ergens je focus op had gericht, maar het was me ontgaan dat het op zo’n mooi onderwerp was. Ik heb de kwikstaart later vastgelegd, maar dan zonder voedsel in de snavel. Is gelijk een stuk minder spannend. 🙂

  Het was mooi dat we toch in de hut konden. Ik had vooraf visioenen van een dichtgetimmerde toegang.
  Toen de derde persoon erbij kwam werd al direct duidelijk dat 1,5 meter dan toch een punt is. Gelukkig bleef hij vlakbij de opening staan. Gek dat er dan gelijk een mechanisme in werking trad en dat ik goed in de gaten hield of hij niet verder kwam. Niet als potentieel gevaar voor mij, maar voor jou…

  Geliked door 1 persoon

  • Alsof ik niet attent was op dat moment … 😜
   Ik had wel zin om de man meteen de deur te wijzen, maar ik vond dat hij wel een kans verdiende om snel even naar binnen te kijken en dan zelf te consteren dat er geen ruimte was voor een derde persoon. En dat pakte goed uit. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 4. Leuk hoe ze in het rond kijkt of alles veilig is… voor het voeren van haar jongen, Jan !!
  En zo leuk bij foto 3, dan kijkt ze/ hij je toch even aan of Het veilig is… 😃
  Heerlijk blog weer, Jan !
  Lieve geniet groetjes Anna 🤗

  Geliked door 1 persoon

 5. Prachtige plek daar!
  En die foto’s van het kwikstaartje met het insect in het bekje zijn prachtig, je had écht geluk om dat diertje zo goed voor de lens te krijgen.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, vooral omdat dit maar een kleine hut is. Een paar weken geleden ben ik voor het eerst weer in de grote kijkhut in de Jan Durkspolder geweest. Toen zat ik er heerlijk alleen. Tijdens mijn tweede bezoek aan de hut vorige week, kwamen er na een kwartiertje vier mensen tegelijk binnen. Normaal kunnen daar misschien wel 8-10 mensen in, maar dit was voor mij het sein om te gaan.

   Like

 6. Ik denk dat de passant wat minder gelukkig was… Doet niets af aan de mooie foto’s. Ik vraag me wel af wat die modellen in het vooruitzicht hebben dat ze zo mooi poseren.

  Geliked door 1 persoon

 7. Leuk vogeltje, kende ik alleen van naam en wist ook niet van verschillende kleuren. Hij/zij had boodschappen gedaan. ;-D
  Mooi uitzicht daar, wat je ziet lijkt verdronken land.

  Geliked door 1 persoon

  • In zekere zin is het ook verdronken land. Zoals veel wateren hier in de buurt is het ontstaan door de turfwinning. Eerst zullen er z.g. petgaten en legakkers geweest. Onder invloed van weer en wind heeft het water waarschijnlijk greep op de legakkers gekregen, waardoor het meer is ontstaan. De eilandjes zijn waarschijnlijk restanten van de legakkers.

   Geliked door 1 persoon

 8. prachtig, zo van dichtbij, je ziet echt uitdrukking in die kop, tevreden met zichzelf en zijn prestates. de laatste keer dat ik er een zag was middenin de winter, in Heer, hij sharrelde rond onder de enige boom die daarin de straat stond. Wel meermaals hele groep gele kwikstaarten gezien, badderend en spetterend in het stromende water van de Voer, vlak over de grens,

  Geliked door 1 persoon

  • Ik was ook maar wat blij dat we de hut in konden. Vooral omdat ik – zeker tijdens zo’n tweede kuier op een dag – tussendoor wel even moet kunnen zitten. Dat het vervolgens ook nog weer mooie plaatjes heeft opgeleverd, is een fraaie bonus. 🙂

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.