Terug naar de Blaustirns

In de zon en uit de wind werd het rond het middaguur flink warm op en rond het bankje aan de oostkant van het Weinterper Skar. Daarom stelde ik na verloop van tijd voor om voor het tweede deel van onze dag een wat frisser plekje op te zoeken. Na kort overleg besloten we weer eens een kijkje te nemen bij de vogelkijkhut de ‘Blaustirns’ op de oever van de Leijen bij Doktersheide …

Onderweg sprak ik het vermoeden uit dat de kijkhut best eens gesloten zou kunnen zijn i.v.m. het coronavirus. Eenmaal ter plekke bleek dat inderdaad het geval te zijn. Maar het hek naar het toegangspad stond open en dus besloten we in elk geval die kant even op te lopen. Ook al zouden we aan het eind van het vlonderpad alleen maar even van het uitzicht kunnen genieten …

Langs het pad konden we onze camera’s meteen weer laten klikken. Een uurtje eerder hadden we de echte koekoeksbloem voor de lens gehad, hier zorgde de dagkoekoeksbloem voor roze tinten tussen het riet. Slechts enkele meters verderop stond de gele lis. Hij zat ruim onder allerlei klein grut, zoals diverse vliegen en kevers. Wat daar op die rechter knop zit, kan ik niet goed thuis brengen. ’t Lijkt op een pas uitgeslopen libel, maar daarvoor is het volgens mij te klein. Kortom: wie het weet, mag ’t zeggen …

We vervolgden onze weg langs het rietveld waar het eerder dit jaar gemaaide riet weer frisgroen omhoog reikte. Langs de oever van de Leijen en rond de tweedelige boom waar de koekoek kort zat te roepen, was een mooi oud rietkraagje blijven staan …

Uiteindelijk bereikten we het vlonderpad, we naderden ons doel. Nog een paar meter …, zodra we het bosje voorbij waren, zouden de hut in beeld krijgen …

– wordt vervolgd –

43 gedachten over “Terug naar de Blaustirns

 1. het wordt al bijna gewoon die 2 ½ meter Jan, leuk vind k het nog steeds niet , maar wel noodzakelijk en aan de “cijfers” te zien werkt het, mooi fotoverslag van dit bezoek

  Geliked door 1 persoon

  • Tja, het is niet anders. Ik ben er intussen ook wel aan gewend om afstand te houden. Maar het zal wel nooit echt wennen en goed aanvoelen, vrees ik. Nu maar hopen dat mensen van 1 juni de kop erbij houden, maar daar ben ik allerminst gerust op.

   Geliked door 1 persoon

 2. Hi Afanja,

  wat een heerlijke tocht was dat, zeg…
  Ik voelde bijna de warmte en hoorde de insectjes een beetje rommelen en zoemen.

  Je boft met je fotomaatje!

  Groetjes van Marlou

  .

  Geliked door 1 persoon

 3. Stiekem heb ik al wat gezien hoe het verder verloopt voor jouw fotomaatje in elk geval, hahaha, hier ook prachtig, en de insecten, pffffffff, nee, waag ik mij niet aan, je hebt al twee opties in elk geval.

  Sowieso is de aanlooproute ook al mooi!

  X

  Geliked door 1 persoon

 4. Mooie wandeling en ja, het is jammer van de vogelkijkhut, Jan.
  Heb bij Jetske de koekoek gehoor… leuk hoor !!
  Het beestje op de rechte knop is volgen mij een dansmug… je kan ook goed zijn pluizige antennes zien.
  Lieve geniet groetjesss 😊

  Geliked door 1 persoon

  • Een dansmug … ja, dat zou ook kunnen. Soli denkt dat het eendagsvlieg is. Ik laat het even in het midden. Zo belangrijk is het ook niet, daarvoor is de foto te onduidelijk op dat punt.
   En wat de vogelkijkhut betreft … Die was open, in de loop van vandaag volgt het logje met de foto’s. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 5. Heb je een koekoek gehoord? Fantastisch! Wij beschouwden het als een definitief bewijs dat de zomer is begonnen. Je hoort hem altijd in de verte.
  Nog bloemen op de koop toe, de dag kon niet meer stuk.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, ik zie dat ook elke keer met een zeker leefwezen aan. Zodra we bij de hut waren heb ik haar er maar weer eens op gewezen, dat het verstandig zou zijn om hem eerst weer eens even neer te zetten. Ze was me nog dankbaar ook. 😄
   Ik ben zo blij dat ik alles met mijn ene camera kan doen.

   Like

 6. Mooi wandeling en ook de foto’s weer en ik zag wat kleine snuitkevers die ik ook al eens had ontmoet maar niet de naam weet want er zijn er vele die op elkaar lijken , daar bij zat een vlieg en wellicht ook een soldaatje aan de vorm te zien maar de namen weet een ander wel misschien.En wel jammer dat de vogel kijkhut was gesloten. Maar ik kijk weer graag naar het vervolg.

  Geliked door 1 persoon

 7. Soms zouden ze zo’n bordje moeten vergeten 🙂 Maar ja, niet iedereen reageert met verstand, helaas.
  De gele lis zit goed vol met allerlei grut. Het is klein, op de rechterknop. Het zou een eendagsvlieg kunnen zijn, zie het niet echt goed.
  Fijne beelden!

  Geliked door 1 persoon

 8. Het klopt dat je zegt bij sommige plekken in de middag is zeker warm. Wat is daar mooie gebied om te wandelen.
  Vogelkijkhut is dan dicht. Mogen niet open gaan. Maar duurt niet zolang meer dat weer open gaat Jan? Of wel open?
  Koekkoek bloem is zeker mooie bloem om te zien. Paden van vlonderpad hoe jullie daar naar toe te gaan. Hopelijk is dan open. Volgens bordje wel… Om afstand te houden. Mooie foto’s geworden. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

 9. Heerlijk ruige natuur hebben jullie daar Jan.
  En dan met de dagkoekoeksbloem voor je lens hoe gaaf is dat.
  Ik kan alleen maar zeggen dag koekoeksbloem hier zie je ze niet. 😉

  Nog een fijne dag gewenst.

  Geliked door 1 persoon

  • Je weet toch dat ik jullie hier morgen graag weer terug zie!? Dit trucje doet soms wonderen. 😉
   Over de natuur hebben we hier in inderdaad niet te klagen. Vanuit Drachten ben je zowel in de auto als op de fiets binnen een kwartiertje in de natuur. Bos, hei, wei, water … we kunnen alle kanten op.
   Had ik dat beestje nou daar meteen maar gezien, dan had ik nog eens een betere foto kunnen maken. Maar ja, soms zie ik thuis achteraf meer dan tijdens het maken van de foto’s. 😉

   Like

Reacties zijn gesloten.