Een leeg zwaluwnest

De Leijen (Google Maps) is één van de kleinste meren van Fryslân. Zoals veel wateren hier in de buurt is het ontstaan door de turfwinning. Het is een ondiep meertje met een aantal kleine eilandjes, sommige daarvan zijn waarschijnlijk restanten van de legakkers, waarop de turf werd gedroogd …

Nadat ik me enige tijd had gelaafd aan de aanblik van het meer, besloot ik eens rond te kijken in de hut. Jetske stond – nog steeds zwaar bepakt – rechts van me foto’s en een filmpje te maken van een bosrietzanger. Zodra ze merkte dat ik naar haar keek, zei ik: “We zijn er hoor .., je mag je rugzak wel even afdoen en neerzetten …”
“Je hebt gelijk,” zei ze even later, “dit voelt toch wel beter …”    😉

Mijn goede daad weer gedaan hebbend, richtte ik mijn blik naar links omdat ik daar vanuit een ooghoek beweging meende te zien. En dat bleek ook wel te kloppen. Net als vorig jaar zaten er weer een paar zwaluwen op de wand langs het vlonderpad …

Meteen vroeg ik me af of we mogelijk de route naar een nest met jongen blokkeerden. Een rondblik door de hut leerde al snel dat er hoog in een van de hoeken van de hut een nest zal. Er klonk geen geluid uit, maar zekerheidshalve maakte ik even bovenhands een foto om te zien of er mogelijk jongen in zaten. Dat bleek niet het geval …

– morgen meer zwaluwen –

29 gedachten over “Een leeg zwaluwnest

 1. Zo’n nestje op die plek… waarschijnlijk al uitgevlogen jongen.
  Mooi, dat de vogels wellicht zaten te wachten, tot de hut weer van hen was.
  Het is een prachtig observatiepunt daar!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is wel grappig dat anderen invullen dat ik een zware rugtas om mijn rug had. Dat was niet het geval, want de camera’s waren eruit. 😉
  Maar het was wel een wijze opmerking van jou, dat ik de tas wel mocht neerzetten. Het is een oude sterke schooltas van onze zoon die nu prima voldoet als cameratas. Beter dan een authentieke cameratas. Om de camera’s te beschermen heb ik er stukken noppenschuim ingedaan.

  Een mooie foto van de aanblik over het water. Dat was een gezellig treffen met de boerenzwaluwen. Afgelopen week was ik in een kijkhut in Dwingelderveld, ook daar zat een nest van boerenzwaluwen. Daar zaten jongen in het nest.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat water is echt wel prachtig om te zien !
  Verleden jaar logeerden we voor onze fietsvakantie in een Nederlandse boerderij & B&B.
  De boer vertelde ons dat in NL een wet bestaat, die de boeren met grote stallingen, verplicht zijn om in en uit vlieg gaten voor de zwaluwen te maken. Toen we een paar stallingen bezochten waren daar echt tientallen zwaluw nesten te zien.
  Een heel mooie wet vind ik 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. die nesten zitten daar omdat het lekker dicht bij het water is , muggen en modder. Ik ken in Rijckholt een boerderij, nu onbewoond, waar de mooie rij zwaluwnesten sinds paar jaar leeg staat, ik denk gebrek aan modder, het is veel te droog.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb al vaker boerenzwaluwen in deze en andere vogelkijkhutten gezien. Het verhaal is dus bekend.
   Droogte begint rondom zorgelijk te worden. Hopelijk krijgen we in het tweede deel van volgende week weer eens regen van betekenis.

   Like

 5. Mooie snelle vogels zijn dat. Ik ons kasteel hier zitten tientallen nesten onder de overstaande dakrand. Die hebben gedurende de crisis het rijk alleen gehad, want het kasteel was gesloten.

  Geliked door 1 persoon

 6. Zouden ze aan een tweede beginnen? ☻
  Het is niet slim dat ze hun onderkomen in mensenplaatsen bouwen. Merels doen dat ook, die zouden nog in een kattenbak nestelen als die even onbemand was. Het lijkt er op dat ze niet bang van ons zijn.

  Geliked door 1 persoon

  • Ze bouwen vaker een nestje in vogelkijkhutten. Het voordeel van deze hut is, dat ze er niet per ongeluk opgesloten kunnen, omdat er geen deur voor zit. Verder zijn het vaak ideale plekjes, omdat er dicht bij huis voldoende nestmateriaal en voedsel te vinden is.

   Geliked door 1 persoon

 7. Wat jammer dat zwaluw nest leeg was. Vaak zitten daar te broeden. Is al uitgebroed. Is al weggevlogen. Toch heb je kunnen nest foto maken. Zwaluw op wand kon je net foto’s maken. Prachtig vogels is. We maken elke dag zwaluw. Gaat om de rondte bij ons vliegen. Zelf ook kleine vleermuis. Dan tegen avond. Vast zeker morgen weer nesten te zien met jongen erin?

  Geliked door 1 persoon

 8. Met deze corona tijd die er is waren ook veel kijkhutten afgesloten voor mensen wegens dat men hier geen afstand kan houden en wellicht vonden de zwaluwen dit dan weer een mooie veilige schuilplaats. En zeg nu zelf, dat is het toch ook. En dat ze nestjes niet mooi maken is wel bekend maar ze zijn wel proper want alle ontlasting gooien ze netjes eruit.

  Geliked door 1 persoon

 9. Jammer dat het nest al leeg was maar je hebt toch mooi de zwaluwen die wand van de vlonder zaten.
  Wat ziet de Leijen er prachtig uit, daar zou ik zo een paar uur kunnen zitten dromen.

  Nog een fijne dag, Erica

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik blijf het bijzonder vinden dat de zwaluwen dan in de hut gaan zitten broeden waar de mensen juist komen. Dat was een paar jaar terug dus ook zo in almere, hahahaha Hier geen jongen in, nog bezig? Tweede leg die eraan komt? Morgen dus meer! Ik ben benieuwd!

  X

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.