Tuinvaria – flora

Vandaag hebben we eindelijk weer eens wat langere tijd zon in de tuin. Met een graad of tien was het net wat te fris om genoeglijk koffie drinken in de tuin, maar voor een fotorondje was het vanmorgen prima weer. De meeste planten takelen momenteel zienderogen af, maar er staan toch ook nog een paar mooi te pronken. Deze mooie jongen staat centraal in de tuin. Ik ben niet meer zo van de namen, maar kan dit de Hemelsleutel of Sedum telephium zijn …?

Aan het begin van de zomer kregen we van de kinderen een hanging basket, waar onder andere een Fuchsia of Beltsjeblom in zit, die de hele zomer volop heeft gebloeid. En ook nu nog verschijnen er regelmatig nieuwe bloemen. Het enige nadeel ervan is dat hij boven de vijver hangt. Gedurende de hele zomer heb ik regelmatig bloemetjes opgevist. Nu ook het blad van de bomen komt, heeft Aafje vorige week het net maar weer over de vijver gedrapeerd. Ook ons vijvervrouwjte zit er nu weer warmpjes bij …

Bij de pindakaas hangen wat mooi verkleurende bladeren van een van de druiven. Meer naar achteren staat de herfstaster met mijn gele en lila tinten te pronken. De hosta’s vertonen het vertrouwde beeld van steeds groter wordende gaten in de van groen naar geel verkleurende bladeren …

Helemaal achterin de tuin naderen ook de langzaam roestbruin kleurende bladeren van de varens het einde van hun jaarlijkse cyclus. Over een half jaar zullen ze hun dan weer frisgroene bladeren weer op sierlijke wijze ontrollen …

27 gedachten over “Tuinvaria – flora

 1. Een mooie fuchsiasoort, Jan.
  En langzamerhand zien we nu steeds meer herfstkleuren in de tuin, ik had eigenlijk nog zo graag wat van dat zachte oktoberweer gehad met dat milde, gedempte zonlicht…
  Dat is wel voorbij, denk ik.
  Hartelijke groeten, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Er heeft even een verzachting voor volgende week in de verwachtingen gezeten, maar daar lijkt intussen niets meer van terecht te komen. De herfstkleuren verschijnen inderdaad steeds meer. Maar om er lekker op een bankje van te genieten, dat lijkt er niet in te zitten.

   Like

 2. Ja, het gaat hard met de kou maar toch nog e.e.a. in bloei … Ook hier staan de fuchsia’s er fleurig op en ook de herfstanemonen schijnen nergens last van te hebben. Met je hosta’s moet ik een beetje lachen … Hier krijgen ze niet eens de kans om de herfst te halen want hartje zomer is er alleen nog iets van de bladstengels te zien. Helemaal opgevreten door de slakken. Maar herfstkleurtjes, die mis ik nog …

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb er altijd zo’n haat liefde verhouding mee, de kleuren zijn prachtig, maar het weten dat het dan zo weg is allemaal en het weer even duurt voor het frisse groen weer komt… hahahaha Prachtige serie! Hier is het nog altijd een zandberg, ben bang dat het pas van het voorjaar wordt dat er hier weer wat aangelegd kan worden.

  X

  Geliked door 1 persoon

 4. De antwoordfunktie werkte niet, vandaar dit mailtje. Ja het is de Hemelsleutel, in Duitsland noemen ze hem Herbstfreude, dat zal wel een kwekersnaam zijn. Het is een sedum waar je altijd plezier van hebt, ook in de lente als er die jonge spruiten voorzichtig met hun kopje boven de grond komen. Vorig jaar was een van de kippen verdwenen, wij zoeken en roepen, maar ze gaf geen sjoege, zat stiekem op een nest eieren dat ze tussen de stengels van de hemelsleutel had aanngelegd. Beetje draaien met de kippenkont en ze buigen uit elkaar. Dat is ook weer zo’n geheim dat kippen zulke uitgekookte dieren zijn. Mechelse koekoek heb ik, de meest sociale kip die er bestaat.Toen ik onlangs ik languit op stoel in de tuin lag, voelde ik dat de kat op schoot sprong, Maar het was geen kat, het was Bets. Bets is de slimste en dominant over de tragere Bella.

  Groeten van fialas

  Verzonden vanuit Mail voor Windows 10

  Geliked door 1 persoon

  • Dank voor je bevestiging van de naam. De naam Herbstfreude was ik bij mijn zoektocht ook al tegengekomen.
   Ik heb die Mechelse koekoek ook meteen maar even opgezocht. Wat een prachtige kip is dat, nooit eerder gezien of van gehoord.

   Like

 5. Bij het benoemen van bloemen en planten heb ik het ook moeilijk…
  De ‘aftakeling’ van de herfst zorgt wel voor een heel kleurig schouwspel in je tuin
  Elk jaar weer opnieuw is dat genieten. Alhoewel, bij ons staan alle bonen nog redelijk groen…
  Alleen mijn klimop straalt de herfst uit. Nog ff afwachten dus !

  Geliked door 1 persoon

 6. Ondanks de aftakeling, toch ook zeer mooie verkleuringen. De eerste foto is inderdaad de Hemelsleutel, een plant dit tot zeer laat bloeit en zijn stengels zelfs onder een pak sneeuw nog vaak rechtop weet te houden. Let wel, hij groeit weg van het centrum en laat dan een leegte in het midden achter, maar dit kan je oplossen door hem te scheuren en weer uit te planten.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ja de herfst heeft zijn intrede gedaan.
  Wat leuk jij hebt de zelfde herfstasters als ik of ik heb dezelfde herfstaster als jij. 😉
  Mooi is de Fuchsia vooral de kleuren daar word je vrolijk van.
  Arm vijvervrouwtje opgestoten achter het net, nu kan ze geen uitstapjes meer maken.
  Leuke serie Jan geeft een mooi inkijkje in je tuin.

  Nog een fijne dag, Erica

  Geliked door 1 persoon

 8. In je tuin is nog veel kleur te bespeuren. Voor de echte herfstkleuren is het nog even wachten.

  Een pareltje, jouw herfstaster op de zwarte achtergrond! Ok de Fuchsia is een prachtige bloem, sierlijk.

  Hier is het wachten op de zon….of op Godot….

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.