Sans Gêne

– Virtueel naar Frankrijk 8 –

We verlaten het strand en gaan het dorp in. Al snel rijst de Chapelle Notre-Dame d’Onival uit de 15e of 16e eeuw voor ons op. Gelukkig hoeven wij niet helemaal naar boven, wij volgen de weg die parallel aan de krijtrotsen ‘huiswaarts’ leidt …

Ault schijnt zijn oude aantrekkingskracht en glans als mondaine badplaats uit het begin van de 20e eeuw in de loop der jaren verloren te hebben aan plaatsen als Saint Valery sur Somme en LeCrotoy aan de monding van de Somme. Veel horeca, en dus terrassen en leven, was er niet meer te vinden. Veel van de gebouwen waar we langs liepen, konden wel een opknapbeurt en een kwastje verf gebruiken …

Toch is de oude rijkdom van het dorp op veel plaatsen nog goed voelbaar. Wat bijzonder is, is dat veel van de huizen een naam hebben. Elders in het dorp staan nog veel art deco huizen die de sfeer van weleer ademen. Een aantal van die juweeltjes uit het verleden komt later in deze serie aan bod. Intussen zijn we nu bijna ‘thuis’ aangekomen, tijd om even lekker de benen strekken …
– Wordt vervolgd –

33 gedachten over “Sans Gêne

 1. geen idee wat ik nog moet toevoegen aan al die commentaren Jan, alles is wel al gezegd
  ik loop een beetje achter in het blog gebeuren, ook mijn eigen blog
  het weer is ook niet om over naar huis te schrijven
  dus ben ik op het ogenblik met heel ander dingen bezig.

  Geliked door 1 persoon

 2. Simpelweg prachtig om te zien, ik lees al de vergane glorie, ik zat naar de slideshow te kijken en dacht.. opknappen? Zou dat wel goed doen, in dit geval een soort van dubio, als ze het zouden doen, zou dat wel oke zijn dan. Dus nieuwsgierig hoe het eruit zou zien als het allemaal weer in de verse verf zou staan en opgeknapt zou worden.

  X

  Geliked door 1 persoon

 3. Als die oude gevels en bakstenen maar konden praten hé ?
  Dat dorpje ademt wel een zalig sfeertje uit vind ik, de lokroep der vervlogen tijden…
  De authentieke Franse bouwstijl is onmiskenbaar aanwezig, wat het geheel
  een unieke Franse binding geeft. Heel pittoresk !

  Geliked door 1 persoon

 4. Gek eigenlijk, ik was vorig jaar? of 2 jaar geleden, in Le Crotoy and I was not impressed. Mijn ma wist me wel te vertellen omdat het op het einde van onze reis was en ik al teveel moois gezien had. Zou kunnen. Maar toch gek dat zo’n mooi stadje z’n status moet afstaan aan een ander stadje.

  Geliked door 1 persoon

 5. Prachtige header heb je geplaatst.
  Het zijn wel fotogenieke huizen nu ze in verval zijn geraakt. Ik heb dan ook genoten van je serie.

  Ik weet niet of ik daar wel zou kunnen aarden of vakantie zou kunnen vieren, het heeft op mij wat een trieste uitwerking. Ik krijg een soortgelijk gevoel ook in een Oostblokland.

  Geliked door 1 persoon

 6. Dat is iets wat me ook steeds meteen opvalt langs de kusten van Noord Frankrijk, alles heeft er een min of meer vervallen en verlaten indruk. Hierdoor gaan veel van de grandeur van vroeger verloren. Toeristen trekken naar andere oorden met als gevolg dat de streek totaal verwaarloosd raakt. Alleen de natuur blijft er erg mooi en het is er erg rustig. Elk nadeel heeft zo zijn voordeel 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Hoe het nu is, weet ik niet, omdat we sindsdien niet meer in Frankrijk zijn geweest. Maar indertijd was deze tendens ook landinwaarts eigenlijk alom zichtbaar. De trek naar de stad zorgde toen al voor leeglopende en verpauperende dorpjes. Hier en daar trof je nog wat toeristische parels aan, die dan ook nog wel eens overbelast dreigden te raken.
   Maar zoals je zegt: voor wie de juiste plekjes weet te vinden is de natuur er vaak rustig en mooi.

   Like

Reacties zijn gesloten.