Konvooi met twee ijsbrekers

Amper 24 uur nadat ik op het ijs van de Drachtstervaart had gestaan, kwam er in korte tijd een eind aan de ijspret. Oplopende temperaturen en het draaien van de wind maakten het ijs heel snel onbetrouwbaar …

Terwijl Aafje en ik tijdens een ritje door de provincie ’s middags op de koude, kale vlakte bij het Prinses Margrietkanaal een tussenstop maakten, lieten de Friese IJswegencentrales de eerste waarschuwingen voor gevaarlijk ijs uitgaan. Dat het ijs op het PM-kanaal niet betrouwbaar was, was met één oogopslag duidelijk …

De scheepvaart had echter wel te maken met een zware ijsgang op het kanaal. Toen ik de camera verder doordraaide naar de spoorbrug Grou zag ik dat we geluk hadden. Er naderde op dat moment toevallig een klein konvooi met een paar ijsbrekers …

Als eerste kwam de kleine, stoere ijsbreker ‘Ferry-Jo’ onder de brug door, al snel gevolgd door de ijsbreker ‘Waterlelie’. Daarna volgde het eerste vrachtschip in het konvooi, het containerschip ‘Dione’ …

Terwijl de ‘Dione’ passeerde heb ik even een paar videoshots gemaakt om een indruk te geven van de snelheid waarmee hij door water ploegde, en van de waterverplaatsing die daarmee gepaard gaat. Nog even afgezien van de temperatuur van het water op dat moment …, ik zou toch niet graag tegen die stroom in willen zwemmen …

Nadat de ‘Dione’ voorbij was, kwam de tanker ‘Heidi Reich’ onder de brug door …

Aafje had het allemaal niet afgewacht, terwijl ik het konvooi nog even nakeek, was zij alvast in de auto gaan zitten. De temperatuur liep dan wel op, de wind maakte het bepaald niet warmer …

Op YouTube vond ik nog een mooi dronefilmpje van dit konvooi op het Prinses Margrietkanaal:

38 gedachten over “Konvooi met twee ijsbrekers

 1. Dat was toch een geweldig treffen. Prachtig om dit mee te maken en vast te leggen. Het is een indrukwekkend gezicht. Een gouden greep om er een filmpje van te maken. Het filmpje met de drone is ook geweldig. Wat een geluk voor jou dat je die hebt gevonden en hier kon toevoegen.
  Ik geef Aafje geen ongelijk, ik krijg het al koud als ik naar haar kijk.
  Ik dacht nog, een bekend plekje. Toen ik naar beneden scrolde zag ik mijzelf daar inderdaad zitten… 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Dit zien we ook hier niet zo vaak. Maar in koude winters is het niet ongebruikelijk dat schepen vanuit het westen alleen in konvooi over het IJsselmeer kunnen varen. En zoals je ziet lag er ook op de Friese kanaal al teveel ijs voor vrachtschepen om vanaf het IJsselmeer op eigen kracht richting Groningen of Duitsland door te kunnen varen.
   Was een gelukje om dat even mee te kunnen nemen.

   Geliked door 1 persoon

 2. Enig om dit weer eens te zien, het was lang geleden.
  Bij de Zaan stapten we er voor van de fiets alleen maar om te kijken, we snapten niet dat die kleine bootjes zoveel kracht hadden. Zie je hier ook weer.

  Geliked door 1 persoon

 3. Het is best heftig om boot doorheen te varen. Het ging zeker moeilijk geweest. Toch is eindelijk gelukt. IJsbrekers kunnen wel doorheen. Dan met de tweeën. Goed filmpje om laten zien. Mooie foto’s geworden.Fijne avond.

  Geliked door 1 persoon

 4. Jij zag de kans om een spectaculair filmpje op te nemen. Nog nooit heb ik het van zo dichtbij gezien.
  Die vele ijsschotsen op het water zijn ook heel erg de moeite.

  We hebben die prachtige week toch maar gehad! Nu is het hier al mist dat de klok slaat, hopelijk is de zon sterk genoeg om er doorheen te breken.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.