Wad ’n vogels

Daar stonden we dan aan de oever van het Wad. Voor ons lagen een paar vogelaars languit op de grond, links en rechts zaten en stonden – verscholen in de omringende begroeiing – ook enige vogelaars met enorme lenzen op hun camera’s geschroefd. Het leek me het best om die mannen maar niet te storen. We zochten een plekje tegen de begroeiing aan de linkerkant om daar ergens te gaan zitten. Toen en daar ontdekte ik dat ik wat vergeten was. …

Om langere tijd redelijk evenwichtig op de grond te kunnen zitten, is vanwege de combinatie van MS en Acnes niet meer voor mij weggelegd. En enigszins in balans zitten is toch wel belangrijk om acceptabele foto’s te kunnen maken, zeker wanneer je daarvoor flink moet inzoomen. Daarom heb ik, wanneer ik met Jetske op pad ben, ook altijd mijn viskrukje bij me. Stom dat ik daar uitgerekend nu niet aan had gedacht! Aafje zag me worstelen en bood lief aan om mijn krukje nog maar even uit de auto te halen. Als ik mijn levensmaatje Aafje of mijn fotomaatje Jetske ook niet aan mijn zijde had …

Korte tijd later zat ik precies op tijd klaar om de vliegbewegingen van grote groepen vogels boven het Wad vast te leggen. Prachtig om te zien èn om al die vleugeltjes te horen. Maar ja, wat voor vogels zijn het … De grootste op het water dobberende vogels op de bovenstaande foto zijn bergeenden. De grote groep wit met zwarte vogels die iets verderop op het Wad drijven, zijn waarschijnlijk kluten. En de vogels die in een grote groep boven het water heen en weer vliegen? Dat zouden wel eens bonte strandlopers kunnen zijn, maar wie er meer van weet, mag het zeggen …

Morgen meer en tot die tijd dan nog even dit …

Het tv-programma ‘Vroege vogels’ ging gisteravond (20:00-20:45 uur, NPO2) over de Waddenkust bij Harlingen. Er komen o.a. beelden voorbij van Koehool, er wordt ingegaan op de verandering van de zeestromingen na aanleg van de Afsluitdijk en men gaat op onderzoek op de kwelder bij Westhoek. Van harte aanbevolen om zo mogelijk nog even terug te kijken: https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/videos/569734

39 gedachten over “Wad ’n vogels

 1. Dat is een zee aan vogels. Je woont in een speciaal gebied Jan. Zo mooi. Ja ben achterste voor weer aan het lezen, een inhaalslag 🙂 . Maar genieten doe ik met die mooie beelden. Gelukkig heb je bijna altijd een tweede geheugen en een extra paar voeten mee 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat lief dat Aafje even terug wilde lopen geen idee hoever het was maar als het uren in beslag zou nemen was ze er waarschijnlijk niet aan begonnen 😉
  Prachtige foto’s weer, meer kan ik er niet van maken.

  Geliked door 1 persoon

  • Het was op zich niet zo ver lopen naar de auto, maar die steeds hoger worden de Waddenzeedijk lag er wel tussen. Ik was al blij dat ik na afloop van de fotosessie op eigen kracht de top bereikte. nog eens heen en weer was wat teveel van het goeie geweest.

   Like

 3. Haha, originele titel.
  Lief van Aafje, maar dat is ze.
  Naast die vogelaars op de buik is voor mij al geen optie, laat staan voor jou. 😉
  Je hebt het weer heel mooi omschreven.
  Als amateur vogelaar zit ik te kwijlen bij je prachtige fotoserie.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Dirk, aan het niveau van NG kan ik natuurlijk niet tippen. Maar het was wel erg leuk om daar een tijdje te zitten, eerlijk gezegd werd ik erdoor verrast. Zonder mijn krukje was er waarschijnlijk een vroegtijdig eind aan deze fotosessie gekomen.

   Geliked door 1 persoon

 4. Ja Jan alleen komen we niet ver meer maar gelukkig heb jij en ik veel lieve mensen om ons heen trouwens je was daar wel mooi op tijd wat een vogels het programma van vroege vogels heb ik ook gezien we hebben zitten genieten wat een enthousiate mensen

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, als ik daar alleen was geweest, dan was ik toch wel even knap onthand geweest. Waarschijnlijk was ik dan nog even ‘moeilijk’ blijven zitten, want ik was niet nog twee keer extra die dijk over geklommen. Dat had ik niet meer voor elkaar gekregen die dag.
   Het was een leuk toeval dat de aflevering van ‘Vroege vogels’ ook over dit gebied ging.

   Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.