Terug naar ‘1748’

Zo lang er nog kracht in mijn benen zat, kon auto wel even wachten, bedacht ik me. Via een onooglijk smal paadje nam ik een doorsteekje van de ene brede laan naar de andere. De zon had de sfeervolle lichte ochtendnevel intussen uit de lucht gefilterd, daardoor deed het bos ineens weer meer aan voorjaar denken dan aan najaar …


Op de volgende brede boslaan liep ik eerst een stukje in zuidelijke richting om al snel weer een paadje naar rechts te nemen. De villa waar ik vervolgens aan voorbij liep, bevestigde dat ik de juiste route had gekozen. Ik herkende het van een fotokuier, die ik hier in december 2012 met Jetske heb gemaakt. Toen lag er een laagje sneeuw, waardoor het bos er net even anders uitzag. Niet veel later kreeg ik mijn doel in beeld …

Hier was ik naar op zoek, een romantisch bruggetje met overkapping en het jaartal 1748 in het hek. Naar verluidt liet de welgestelde herenboer Jan Janszoon Lauswolt, grootgrondbezitter te Beetsterzwaag hier in 1748 ‘een met geboomte omgeven boerderij’ bouwen. Het getal in het hek op dit bruggetje is waarschijnlijk alles wat nog herinnert aan die oude boerderij …

Tevreden beklom ik de heuvel aan deze kant van het bruggetje. Halverwege de heuvel lagen op een afgevlakt stuk een paar gevelde woudreuzen, die dusdanig veel steun van elkaar ondervonden, dat ze niet meteen weg zouden rollen. Daar kon ik mooi even zitten voor een korte lunchpauze …

40 gedachten over “Terug naar ‘1748’

 1. Wat een mooie verrassing (al kende je het bruggetje reeds) om zo’n prachtig ken kunstig smeedwerk tegen te komen. Vooral mede omdat het al zo oud is, het wordt dus heel goed onderhouden. Een pracht plek om een aantal meters verder een rustpauze te nemen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Je doet me tegenwoordig steeds weer verrassen hoe groot je actieradius is geworden. Dat je na die vorige sessie nog de moed had om deze omweg te nemen. Heel leuk om die serie uit 2012 weer terug te zien. Die fotokuier heb ik overigens nog goed op mijn netvlies staan. Ik heb genoten van je serie(s).

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, dat zijn van die plekjes waar je gerust een tweede of derde keer even kunt zitten.
   Nadat ik woensdag en donderdag de tol heb betaald voor mijn activiteiten eerder inde week, ben ik vanmorgen weer even op pad geweest. Het was hier grijs, maar desondanks waren de herfstkleuren weer de moeite waard.

   Like

Reacties zijn gesloten.