Een bosnimf aan de waterkant

Eenmaal aangekomen bij het vennetje had ik meteen een déjà-vu. Die vent op die boom had ik eerder gezien. En dat klopt ook wel, want ik was aangekomen bij wat ik in 2015 maar ‘het boombeeldenbos’ ben gaan noemen. Eerst ben ik maar eens even lekker op een boomstam gaan zitten die er drie jaar geleden ook al lag. De ridder was in de afgelopen jaren weinig veranderd. Eigenlijk was hij alleen wat meer opgegaan in zijn omgeving …

Ik besloot de beelden eerst maar even te laten voor wat ze waren. De meeste van de tien boomsculpturen die er in 2015 in het kader van een ‘Landgoeddag’ zijn gemaakt, heb ik indertijd al bekeken en gefotografeerd. Nu wilde ik mijn aandacht wat meer op de omgeving te richten, daarom besloot ik een rondgang om het ven te maken …

Het werd me niet lang gegund om me op de omgeving te blijven concentreren. Terwijl ik bijna halverwege mijn rondje om het ven was, verscheen er aan de andere kant ineens leven in het zonlicht. Een soort van bosnimf liet zich daar in fraaie poses vereeuwigen door een fotograaf. Hoewel dit showtje vast niet voor mij werd opgevoerd, besloot ik er wel een paar foto’s van te maken, we bevonden ons tenslotte alle drie op openbaar terrein. Wel heb ik de dames in het kader van de privacy enigszins geanonimiseerd. Toegegeven, vooral het model is er daardoor niet knapper op geworden, maar dit leek me wel zo netjes …

Na enige tijd heb ik mij noodgedwongen losgerukt van het fraaie tafereel van die bosnimf in het boombeeldenbos. Mijn onderdanen lieten weten dat het tijd was om verder te gaan, want ik had nog een lange, deels oneffen weg te gaan …

Halverwege de weg terug naar de auto heb ik een wat langere pauze genomen op een bankje bij een vennetje waar ik wel vaker heb gezeten. De roodwitte plank was niet echt nodig om droge voeten te houden, maar wel handig om ondanks de droogte niet uit te glijden in de glibberige modder. Nog nagenietend, heb ik op dat bankje de eerste resultaten van de fotosessie van de bosnimf bekeken. Het was weer een bijzonder tochtje geworden …   🙂

Waar ik nog wel benieuwd naar ben … Wat zouden jullie gedaan hebben …?
Zou je ze gefotografeerd hebben? En zo ja, zou je de gezichten geanonimiseerd hebben?

42 gedachten over “Een bosnimf aan de waterkant

 1. Ik begrijp dat ze waarschijnlijk niet doorhadden dat jij vanaf de overkant hen vastlegde. Daarom vind ik dit een goede oplossing. Ik had dezelfde keuze gemaakt. Het is een bijzondere serie geworden, mede door het licht, het decor en de weerspiegeling in het water. Als ik één van die dames was dan zou ik met jouw serie minstens zo blij zijn dan met hun eigen serie. 🙂 Misschien dat de fotograaf later ook nog naar de andere oever is gegaan en over het water heeft gefotografeerd.

  Geliked door 1 persoon

 2. maakt het een beetje spooky die bewerking van het gezicht van deze dame Jan
  ik zou geprobeerd hebben te vragen of ze bezwaar had als ik die foto’s op mijn blog zou plaatsen?
  Maar misschien was dat wel niet mogelijk, en dan is dit wel zo’n veilige oplossing ivm die privacy wet.
  foto serie is echt om van te genieten Jan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Yes, I would have, especially on a distance like you photographed it. Um, anonymous …gotto think about that. Up till now I change kid’s faces, for their safety – am not sure if I would do that for adults, since for a photographer (at least here) – one can take a shot of everything you see in the open air if it’s not someone’s property, or if there’s a sign.

  Replied (and thank you) to your comment last weekend (on my blog) so I hope it arrived on your blog “somewhere.”

  Geliked door 1 persoon

  • Since May we have a new European law about privacy. We all have to get used to it. Some say blurring the faces was the best way to publish the photos. Others say blurring wasn’t nessecary. But whatever, it was a nice surprise for me to see this unexpected little show in the woods.

   Like

 4. ik heb al het gevoel dat ik een grens overga als ik iemand ongevraagd fotografeer, ook al is het op een respectabele afstand.
  Hij, zij mag in ieder gevoel niet goed te herkennen zijn ivm persoonsgegevens die kunnen leiden naar die persoon. Een herkenbaar gezicht is een persoonsgegeven. Toestemming vragen en krijgen bij publicatie is altijd goed. En blurren ook. Google Streetview blurt ook.
  Ik denk dat je dit goed opgelost hebt. En door te blurren heb je de nimf nog mystieker gemaakt, helemaal goed opgelost 🙂
  Mooie foto’s!

  Geliked door 1 persoon

  • Ik vind dit een twijfelgeval. Het showtje aan de andere kant van het ven was niet voor mij bedoeld, maar voor de fotografe aan de overkant van het water. Het speelt zich weliswaar af in de openbare ruimte, maar dan nog … Ik laat het maar mooi zoals het is voorlopig. 🙂

   Like

 5. Mooi om de evolutie van zo’n beeld in de loop de jaren te zien. Wat je vragen betreft, is het allereerst niet zo van belang wat jij of anderen vinden (men heeft in dit kader niet zoveel te willen of te vinden), maar wat er mag of niet, met name sinds 25 mei 2018, toen er het e.e.a. op dit gebied is veranderd. Ik heb daar hier een goed artikel over gevonden: https://www.hoaxmelding.nl/hoax/vanaf-25-mei-is-fotograferen-personen-op-straat-verboden/.

  Eigenlijk gaat het om twee vragen, of zo men wil een tweeldige vraag: 1) mag je iemand op openbaar gebied fotograferen (ook zonder zijn toestemming)?; 2) mag je zo’n foto afbeelden, publiceren middels een website, weblog, social media e.d. (zonder ’s persoons toestemming)?

  Het antwoord op vraag 1 is: ja. Het antwoord op vraag 2 is: nee. Dat mag niet zonder toestemming. Resteert dus a) niet plaatsen, b) plaatsen met toestemming of c) plaatsen mits onherkenbaar germaakt. Door te kiezen voor c) heb jij dus legitiem gehandeld.

  Publicatie van een foto van een herkenbaar iemand, ook al was dat op zich op openbaar gebied, wordt beschouwd als het publiceren van persoonsgevens en dat mag dus niet zonder diegene’s toestemming. Voor nadere details zie de link.

  Geliked door 1 persoon

 6. jááá Jan ik zou er zéker foto’s van gemaakt hebben en nee niet anoniem, puur natuur,
  geweldig zeg kom dat tegen…. je had een flinke mazzel,
  mooi die kunst in bomen, ik vind het alleen wel jammer dat het nog mooie bomen zijn, zouden ze iets mankeren dat ze dood gaan? of groeien ze gewoon door ??

  Geliked door 1 persoon

  • De bomen zijn indertijd aangewezen door de beheer/eigenaar van het bos, omdat ze op een lijst staan van bomen die op de nominatie staan om t.z.t. gekapt te worden. De bomen schijnen er overigens geen last van te hebben, mits de bast niet rondom is beschadigd of verwijderd.

   Like

 7. Soms heb je van die mazzeltjes, ik heb het geluk vaker met echte modellen te mogen werken. Maar heb ook eens een vreemd model in de trein kunnen werken nadat ze zelf klaar was met een professionele shoot voor een reclamebureau. Jammer dat dit soort foto’s dan niet gebruikt mogen worden. Ik zou omgelopen zijn en me hebben voorgesteld.

  Geliked door 1 persoon

 8. de eerste grote foto Jan
  en wat het mee fotograferen betreft: ik heb al een aantal keren meegemaakt dat er een trouwreportage gemaakt werd bij de ‘katerveer sluizen’ of andere mooie plekjes.
  Ik ga altijd op mijn gevoel als fotograaf af en fotografeer als ik denk dat er een mooi plaatje inzit.
  Ik doe dat openlijk en zeg bv dat ze er fantastisch mooi uitzien en dat als ze het willen ik ze de foto wil toesturen en geef ze mijn mailadres.
  De beroepsfotograaf is vaak niet blij maar dat maakt mij niet uit en ik blijf er nooit lang bij staan fotograferen na een paar minuten wens ik ze een mooie dag en ga dan weer door. ( maar ik blog de foto’s bijna nooit toch schijnbaar iets van: ‘dat doe je niet zonder toestemming’)
  tot op heden 2 keer een verzoek gehad om de foto op te sturen, en toen toestemming gevraagd en gekregen.

  Geliked door 1 persoon

 9. een bosnimf

  mij overkomt dit helaas nooit Jan..

  moest het ooit gebeuren,wat ik betwijfel,zou ik die ongetwijfeld op de foto zetten..

  geanonimiseerd ? een woord dat bij ons weinig bekend is..

  ik zou ze wel onherkenbaar maken

  groeten

  Geliked door 1 persoon

  • Er zit in dit geval voor mijn gevoel wel een verschil tussen de ene fotograaf en de andere. Die fotografe aan de andere kant van het water is door het model gevraagd, lijkt me. Misschien zijn het vriendinnen. Ik ben in elk geval een buitenstaander en ik heb geen toestemming gevraagd. Dit hoeft denk ik ook niet, omdat het openbaar terrein is, maar toch …
   Hoe dan ook, bedankt voor je reactie!

   Geliked door 1 persoon

 10. Wat een gave tocht Jan en wat is de ridder mooi in zijn omgeving opgegaan zo vind ik hem
  echt veel mooier hij hoort er nu echt bij.
  En die waternimf of bosnimf dat was echt een geschenk.
  Wat was jij vandaag op de juiste plaats en nog belangrijker ook de juiste tijd.
  Jan het was genieten van de foto’s en je verhaal.

  Jan ik vind het wel zo netjes dat je de gezichten geanonimiseerd hebt anders had je toestemming
  kunnen vragen.
  Ik vind het ook niet leuk dat je tegenwoordig overal ongevraagd gefotografeerd kan worden.
  Nu waren dit twee knappe dames, maar ik kan me voorstellen als je niet zo zeker in je vel
  zit dat je het dan niet leuk vind.
  Wat een heel verhaal weer, maar ja jij stelde de vraag. 🙂

  Nog een fijne avond, Erica

  Geliked door 1 persoon

  • Het was een sprookje, Leo, een mearke zoals we in Fryslân zeggen. 🙂
   Ik heb zojuist trouwens nog een paar vragen aan het logje toegevoegd. Wat zou jij gedaan hebben …?
   Zou je ze gefotografeerd hebben? En zo ja, zou je de gezichten geanonimiseerd hebben?

   Like

 11. Bijzondere ervaring, die fotosessie met de bosnimf in de verte.
  De beelden, die na enkele jaren zo ongeveer zijn opgegaan in de boomstammen, zijn zeker heel apart ( ik heb je vorige blog over dit onderwerp er nog eens op nagelezen). Maar ik blijf erop tegen om gezonde bomen terwille van de kunst hoe dan ook zó te verwonden. Het gebruiken van dode boomstammen voor beeldhouwwerk: daar heb ik niets op tegen.
  Maar, het is een bijzonder stuk bos en je hebt er prachtige foto’s gemaakt!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • In principe ben ik het wel met je eens, Zem, van gezonde bomen blij je normaal gesproken af. Het is hier wel in overleg gegaan met de beheerder/eigenaar van het bos en naar verluidt staan de bewerkte bomen op de nominatie om op termijn te worden gekapt. Overigens heb ik begrepen dat het niet direct gevaarlijk is voor de boom mits de bast niet rondom wordt verwijderd of onderbroken.

   Like

 12. Echt sprookjesachtig Jan. Het beeld dat opgegaan is in de kleuren van de boomstam en vervolgens de bosnimf… wel een beetje koud deze tijd van het jaar met die blote schouders, maar des te verrassender daar in dat donkere bos.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.