Louis le Roy en zijn Ecokathedraal op video

Vandaag het twaalfde deel van deze serie over de Ecokathedraal bij Mildam. Zoals ik gisteren al schreef, staat dit hoofdstuk vooral in het teken van Louis le Roy, de bedenker van de Ecokathedraal die daar gedurende een kleine 40 jaar zelf ook het leeuwendeel van het werk heeft verzet. Daartoe heb ik een aantal video’s geselecteerd op YouTube. Dit is mijn Top 3, aangevuld met enig eigen werk.

1. “Jou Le Roy de tiid” – “Geef Le Roy de tijd”

Een portret van Omrop Fryslân uit 2005 over Louis le Roy, ‘de Billy Graham van het onkruid’.
In deze documentaire vertelt Le Roy uitgebreid over zijn filosofie en zijn manier van werken in en aan de Ecokathedraal. We zien hem daarbij op verschillende momenten ook aan het passen, meten en slepen van zwaar materiaal. Ook filmisch zit deze documentaire mooi in elkaar.
Laat je niet afschrikken door de korte Friestalige inleiding, dat is slechts ter introductie. Voor het begrip van de rest van de documentaire is het niet van belang, omdat Le Roy Nederlandstalig is.

2. “Van Gewest tot Gewest”

Een uitzending van ‘Van Gewest tot Gewest’ uit 2003 over Louis Le Roy en zijn Ecokathedraal in Mildam. Le Roy kreeg in dat jaar de Oeuvreprijs van het Fonds Beeldende Kunst.

3. “De Natuurkathedraal van Le Roy”

Bij Heerenveen bouwde Louis Leroy een monument in de tijd, een kathedraal die in het jaar 3000 klaar is. Hij staat in het Paradijs.

Voor wie nu nog steeds niet genoeg heeft gezien, heb ik nog een paar tips uit eigen huis.

4. “Een filmische zwerftocht door de Ecokathedraal”

Videoverslag van een wandeling die ik in het najaar van 2018 heb gemaakt in de Ecokathedraal. Zonder gesproken woord, maar wel met een instrumentaal achtergrondmuziekje.

5. “Ecokathedrale fotokuier 1” (Deel 1 van 23 + …)

Een diaserie over mijn kennismaking met de Ecokathedraal van Louis Le Roy in Mildam in november 2002. Na een eerste wandeling langs de indrukwekkende gestapelde bouwwerken, heb ik er een tijdlang van de stilte zitten genieten in het gezelschap van een prachtige muisgrijze kat.

Deze serie is intussen uitgegroeid tot 23 delen met ieder een diaserie over een wandeling door de Ecokathedraal. Daarbij passeren in de loop der jaren alle seizoenen en zien we diverse bouwwerken verschijnen en verdwijnen. Daarmee is het eind nog niet in zicht, op dit moment heb ik nog een aantal delen in voorbereiding. De diaseries zijn voorzien van een instrumentaal achtergrondmuziekje.

31 gedachten over “Louis le Roy en zijn Ecokathedraal op video

 1. Wat een boeiend fimpje Jan ! Ik heb inmiddels het eerste volledig gezien en wat voor zo’n 30 minuten goed en ik zie dat er nog een aantal zijn !
  Ik kom vandaag of de komende dagen nog eens langs om de andere te bekijken ! Ik weet dat je ze zal laten staan, bedankt daarvoor !
  Mooi van je om dit met ons te delen ! Hoed af voor die man !
  Dit is wel een heel mooie bijdrage die je ons getoond hebt !
  Dit heeft me al altijd geboeid je verhalen van de Ecokathedraal !

  Geliked door 1 persoon

 2. Indrukwekkend om deze filmpjes te zien en vooral om zijn verhaal te horen. Wat heeft die man een werk verzet. Haast bovenmenselijk. Hij zei wel dat hij niet zwaar tilde en werkte met wiggen en pvc-buizen, maar desondanks bleef er nog genoeg te tillen en te bukken over.
  Het was een kunstenaar maar vooral ook een filosoof. Ik vraag me wel af in hoeverre zijn gedachtegoed over de symbiose tussen steden en natuur is overgenomen, buiten de Ecokathedraal.

  Geliked door 1 persoon

 3. Niet alleen visionair, ook een gedreven man.
  Nog niet alle filmpjes heb ik gezien maar dat is me al duidelijk. En dan die ijver, bijna ontroerend..
  Erg interessant, ook een mooi blogproject. 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat ongelooflijk interessant om lezen en vooral zien.
  De kunst, de natuur én zijn filosofie vormen een mooi geheel.

  Ik zie ook een huzarenstuk om dit op te bouwen, zonder stress, maar hij zegt ‘waar geen tijd is, is geen leven. Een mensenleven is kort. Het moet dus eindeloos lopen in de tijd….’
  Een heel speciale boeiende man, zijn levenswerk getuigt zijn visie.

  “Als je met de natuur werkt, heb je geen onkruid”.
  En nog tal van andere uitspraken troffen me.

  Zo fijn om dit te mogen ontdekken! Dank!

  Geliked door 1 persoon

 5. De zienswijze van deze man is opmerkelijk hé Jan, geweldig om je leven te wijden aan zo’n project dat is haast koningklijk hij heeft zijn naam wel mee,
  prachtig glas heeft hij ook in huis… schitterend om te zien,
  fijn weekend Jan

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.