Afscheid van een rietsnijder

Het zat er al een paar jaar aan te komen, maar dit najaar was het dan toch zo ver. Rietsnijder Klaas, die ik met tussenpozen al een jaar of 10 volg bij zijn werkzaamheden in ’t rietland in de Weerribben, is geen rietsnijder meer …

Sinds Jetske me een jaar of twaalf geleden kennis heeft laten maken met de rietcultuur, waarbij ze me ook voorstelde aan haar zwager Klaas, heb ik het werk in het riet jammer genoeg eigenlijk alleen maar achteruit zien gaan. Omdat Klaas eind 2009 op zoek was naar iemand die dat werk op video vast wilde leggen, zijn we overeengekomen dat ik daar wel een poging toe wilde wagen. Dat resulteerde na tweemaal een winter en voorjaar filmen in een film van een uur, waarop ik nog steeds wel trots ben. Maar eerlijk is eerlijk: zonder adviseur en hoofdrolspeler Klaas had ik hem niet kunnen maken. Hieronder zie je de trailer van ‘Werk in het Weerribbenriet’

Met het maken van die film ben ik in feite nog net op tijd geweest, want sindsdien is de situatie in Klaas zijn rietland snel neerwaarts gegaan. Van het boerenland dat bij Wetering West altijd grensde aan Klaas zijn rietland is niets meer overgebleven. Het gebied is veranderd in de grootste waterberging van de provincie Overijssel. In die nieuwe waterberging staat altijd water, en dat water drukt buiten de waterberging het grondwater in het aangrenzende rietland omhoog …

Wat de treurige gevolgen daarvan zijn, heb ik in 2016 al eens uitgebreid in woord en beeld getoond. Er viel werkelijk niet meer te werken. Belangstellende nieuwe volgers en andere geïnteresseerden verwijs ik graag naar een serie deerniswekkende logjes uit april 2016:

Help de rietsnijder verzuipt! (1)
Help de rietsnijder verzuipt! (2)
Waarom verzuipt de rietsnijder?
Daarom verzuipt de rietsnijder!

Er speelt echter meer. Misschien is het klimaatverandering, misschien is het stikstof … ik heb geen idee. Maar ik heb de rietoogst de laatste jaren ook duidelijk minder zien worden op verschillende percelen. Kortere stengels, minder pluim, toenemende verbossing, het zijn allemaal zaken waar de rietsnijder niet blij van wordt …

Tel daar teruglopende, of zelfs wegvallende subsidies bij, dan zal duidelijk zijn dat er klappen vallen in het rietland. Dat betekent niet alleen dat de rietcultuur verloren dreigt te gaan en dat er mensen brodeloos raken, maar vooral ook dat het kenmerkende landschap met de uitgestrekte rietvelden van het Nationaal Park Weerribben-Wieden verloren zal gaan …

Na een jarenlange strijd tegen de overheid is het Klaas gelukt om er met een compensatieregeling een punt achter te zetten. Dat betekent een zorg minder, maar het doet toch ook wel een beetje pijn. De Prikkepolder waar meerdere generaties van de familie als rietsnijder werkzaam zijn geweest, zal net als de aangrenzende weilanden onder water worden gezet …

Klaas, het ga je goed bij alles wat je vanaf nu doet. We treffen elkaar wel weer.
IJs en weder dienende hoop ik het werk in het riet de komende jaren zo af en toe elders nog eens wat te kunnen te volgen, want ik ben er nog niet op uitgekeken.

* met dank aan Jetske voor enig redactioneel werk.

40 gedachten over “Afscheid van een rietsnijder

 1. Zo nu en dan kijk ik graag naar Binnenste Buiten, waar ook de rietsnijder zo nu en dan voorbij trok met alle ellende van dien en hoe het er nu aan toe gaat en hoe het aan het uitsterven is 😦

  Jouw trailer is mooi! Het gaat Klaas goed….

  X

  Geliked door 1 persoon

 2. Je hebt het verhaal hier treffend en met gevoel omschreven. Jammer dat ook deze uitstapjes geschiedenis zijn. Gelukkig hebben we nog een waardige opvolger in het rietland elders die we nog kunnen volgen.
  Triest dat het zo is gelopen, maar gelukkig is het voor Klaas uiteindelijk wel goed gekomen. Wel jammer dat de Prikkepolder einde verhaal is. Dat was voor onze familie toch een speciaal plekje.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, zo gaan die dingen. Ik begon me eerlijk gezegd net wat thuis te voelen in de Prikkepolder. Dat het jou en de rest van de familie aan het hart gaat, kan ik me wel voorstellen. Er liggen toch heel wat voetstappen en zweetdruppels van je vader en Klaas op dat stuk land.

   Geliked door 1 persoon

 3. Het zat er inderdaad al een tijdje aan te komen, kon je in je vorige blogs al tussen de regels door lezen
  triest voor de mensen die er mee te maken hebben, hopelijk vinden ze ander werk of kunnen ze genieten van een pensioen

  Geliked door 1 persoon

 4. Klaas mag dan wel een compensatie hebben gekregen…maar het riet is er niet mee geholpen….ik heb het de laatste jaren ook gevolgt bij jou en op de media…..wat jammer dat het bijna allemaal verdwijnt…op een paar na dan….

  Geliked door 1 persoon

 5. In ieder geval fijn voor Klaas dat hij een regeling heeft kunnen treffen en hopelijk een onbezorgde oude dag tegemoet gaat. Wat het riet betreft erg jammer natuurlijk, gelukkig hebben we de foto’s en de film nog….

  Geliked door 1 persoon

 6. Tijden zijn voortdurend in beweging en verandering. Vaak boeiend om volgen, maar het geeft ook vaak een gevoel van nostalgie. Wij zagen rietsnijders aan het werk in de Biesbosch. Ik vind het heel fascinerend en bewonderingswaardig geduldwerk.
  Jouw filmpje is een mooie ode

  Geliked door 1 persoon

 7. foto’s van rietsnijders op hun landerijen kunnen we voorlopig nog wel even blijven maken maar het is toch jammer dat er weer een lege plaats verschijnt. En rietboer Klaas is vast niet de laatste die de sikkel er bij neergooit 😦

  Geliked door 1 persoon

  • Nee, als ik de geluiden mag geloven, wordt er flink geklaagd. Mensen in de wat oudere generatie stoppen ermee als dat nu nog met een regeling kan. Voor jongeren is het niet aantrekkelijk meer. Op die manier komt het niet goed met het landschap daar.

   Geliked door 1 persoon

 8. Een mooi eerbetoon aan Klaas en het rietsnijdersvak. Het landschap verandert de laatste jaren ingrijpend, vooral ten gunste van wat ‘natuur’ wordt genoemd. Akkertjes en weilandjes worden steeds vaker een soort moeras. Ikzelf vind het jammer dat het ten koste gaat van de diversiteit in het cultuurlandschap.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, dit verhaal kent meerdere lagen. Boven het persoonlijke element speelt inderdaad de landschappelijke verandering. Kennelijk wordt er ook in de rietteelt nu toegewerkt naar toenemende schaalvergroting. Het maaien met grote rupsmaaiers schijnt e worden gepropageerd, Daar zal men snel van terugkomen, want dat gaat op de ‘drijvende rietveld’ in de de Weerribben lang niet overal lukken. En dan dreigt verbossing met alle gevolgen van dien.
   Hier in de buurt is het ook opletten geblazen. Ik heb het gevoel dat er hier en daar nog steeds boomsingels tussen weilanden verdwijnen. Alles in het maar niet afnemende kader van de schaalvergroting. ;-(

   Geliked door 1 persoon

  • Het zal nog niet meteen gedaan zijn. Als je zo’n rietsnijder hebt leren kennen en je ziet zo’n man al een jaar of 10-12 tegen de verdrukking in aan het werk, dan maakt dat het verhaal ineens een stuk persoonlijker dan wanneer je een kil saneringscijfer in de krant leest.

   Geliked door 1 persoon

 9. heb het altijd met veel belangstelling gevolgd. Weer een landschap dat niet meer te vinden zal zijn. Anders maar het riet weg en water, ja, maar…
  Gelukkig dat deze rietsnijder nog een regeling heeft kunnen treffen.
  Ze doen er ook niets aan om het te stimuleren, in BE is de verzekering van je huis behoorlijk duurder als je een rieten dak hebt met gevolg dat er zeker geen nieuwe meer komen en de oude verwijderd worden.

  Geliked door 1 persoon

 10. Mooi om te zien, bij onze fietstochten bleven we bij alle land- en veldbewerkingen kijken.
  Maar je doet niets tegen veranderende tijden, een dooddoener, ik weet het.
  Een paar jaar geleden kwamen er plotseling meer rieten daken, misschien door duurder wordend gas. Riet isoleert goed.
  Maar daarnaast blijft het brandgevaar.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.