Dag van de Elfstedentocht

De – voorlopig – laatste Elfstedentocht is verreden op 4 januari 1997. Dat is intussen dus ruim 23 jaar geleden. Daarmee zitten we op dit moment in de langste Elfstedentochtloze periode sinds de oprichting van de Vereniging De Friesche Elfsteden op 15 januari 1909.

Op dit moment is er op de weerkaarten en in de weerpluim nog niets te zien wat op serieus winterweer wijst. Om de cultuur en de verhalen van De Tocht overeind te houden, en vooral ook om de moed erin te houden, wordt in Fryslân vanaf dit jaar op 15 januari De dag van de Elfstedentocht’ georganiseerd ...

18 februari 2018 – open water bij de finishlijn van de Elfstedentocht in de Bonkefeart

Dat we de moed niet te snel op moeten geven, hebben we twee jaar geleden nog kunnen zien. Toen hadden we tot half februari geen vorst van betekenis gehad, maar in de laatste week van februari werd het ineens winter. Wij zaten indertijd hemelsbreed op amper een kilometer van de finish aan de Bonke. Het vroor daar letterlijk en figuurlijk dat het kraakte in de laatste dagen van februari en de eerste dagen van maart …

Wij logeerden eind februari – begin maart 2018 in het huis van de kinderen om daar op de hond te passen, terwijl de jeugd naar de wintersport was. Op 18 februari maakte ik een foto van de roestvrij stalen paal die de finishlijn van de Elfstedentocht in de Bonkefeart markeert. De paal was op die stralende dag door water omgeven (zie de bovenste foto).

Een week later viel de winter in met matige tot strenge vorst, en die bleef aanhouden t/m 4 maart. Op 28 februari lag er al een mooi laagje ijs. Die dag maakte ik met Jetske een winterse rondrit door het noorden van Fryslân. Tijdens die rit hebben we o.a. foto’s gemaakt van arctische taferelen op de Waddenzee en schaatsers op het ondergelopen land van de Ryptsjerksterpolder. Op 3 en 4 maart trokken velen op de schaats over de denkbeeldige finishlijn op de Bonkefeart voor een tochtje naar de Grote Wielen of verder …

De kansen op een volgende Elfstedentocht worden er niet groter op, maar ik blijf er erin geloven. En velen met mij gelukkig. Er moeten zo langzamerhand natuurlijk wel steeds meer zaken gunstig samenvallen, maar toch … Er hoeft maar één keer b.v. in januari een gunstige luchtdrukverdeling tot stand te komen, die koutransport vanuit Noord- of Oost-Europa op gang kan brengen zoals dat ook eind februari 2018 het geval was.

Wanneer hij weer kan worden verreden is maar zeer de vraag, maar voor de volgende Tocht der Tochten staat er sinds enige tijd wel een finishboog van formaat over de Bonkefeart. Samen met zijn weerspiegeling vormt de finishboog het felbegeerde Elfstedenkruisje. Wat jullie ervan vinden, weet ik niet, maar ik vind hem prachtig …

56 gedachten over “Dag van de Elfstedentocht

 1. Ja, toen …. toen zat ik nog op school en weet ik nog dat we een paar uurtjes mochten kijken in de kantine ….. Het is echt al lang geleden maar ik geloof niet dat iemand vergeet dat er zoiets is als een elfstedentocht. Ooit komt die vast nog wel een keer, de boog is heel mooi. Misschien dat een elfstedenzwemtocht wel de norm gaat worden 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, dat laatste is intussen geen nieuwtje meer. Dit jaar staat al de derde Elfstedentocht te water op het programma. Daar kom ik mijn bed niet meer voor uit. 😉
   Wat de echte betreft, rest er niets anders dan afwachten.

   Like

 2. Ik herinner me dat het in februari 2012 ook bijna zover was. Wij zaten op Texel en het was -18°. Er werd stevig geduimd in Friesland en er was maar zo’n 24-48 uur vrieskou meer nodig om het ijs op alle plaatsen naar de zin van de ijsmeesters te maken. De lucht hing vol geluiden van het botsende krui-ijs. Alsof er gejaagd werd op het wad. En toen ging het dooien …

  Geliked door 1 persoon

 3. Zijn er alweer 22 jaren verstreken? Ik weet nog mijn eerste elfstedentocht dat die kwam.. dat was wat.. in 1985… Het is nu 22 jaar, woops… ik denk, dat het er nog weleens een keertje van komt.

  Heel mooi de foto’s van de boog ook! Ik zal Liefste eens vragen om dat te gaan zien een keertje. Foto van de molen is uiteraard ook echt op en top Hollands, prachtig!

  X

  Geliked door 1 persoon

 4. ha Afanja,

  sja… stel, dat het de laatste keer was?
  Zou dat wel heel erg en heel jammer vinden.
  Ik vind de brug en de verlichting schitterend! Moet gewoon altijd blijven staan…

  Ik herinner me de laatste keer nog.
  Wij waren op weg naar vrienden in Dokkum en pauzeerden op de Afsluitdijk.
  In het midden gingen we bij Het Monument een kop koffie drinken.
  De TV stond aan en ineens hoorden we “It giet oan” en iedereen in de tent was enorm aan het juichen.
  Zal het nooit vergeten: 1995

  Groetjes!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik vind het prachtig. Goed idee om deze foto als nieuwe header te gebruiken.
  Je hebt het heel mooi in woord en beeld gebracht. Fijn dat er mensen zoals jij zijn, die de Elfstedentocht op deze manier ‘levend’ houden.
  Het was toen een bijzonder wintertje en wat was het koud aan het Wad! Maar wel gaaf om het daar samen te ervaren en te fotograferen.

  Geliked door 1 persoon

  • Voor Aafje en mij waren het een paar bijzondere weken daar aan de Bonke. De dag die jij en ik samen hadden op de bar koude Friese vlakten was voor mij iig onvergetelijk. Ik zie je nog dik ingepakt op de piet van Holwerd staan. Stel je nou eens voor dat het de laatste echt koude dag was, die we meegemaakt hebben … ;-(

   Geliked door 1 persoon

 6. Ik vind hem ook prachtig, vooral als kopfoto. Als de temperatuur van de vaarten te hoog is op het moment dat het gaat vriezen komt er volgens mij ook geen Elfstedentocht. Zoals je al zei, er spelen te veel factoren mee…

  Geliked door 1 persoon

 7. Je bannerfoto viel me meteen op, ik herkende het kruisje niet maar vind het werkelijk ene geweldig mooie foto. Heel mooi verwerkt dat kunstwerk wilde ik zeggen, maar nu ik weet wat het is vind ik het nog mooier en hoop dan ook foto’s met schaatsers tussen dat ding te zien (snel maar ben bang van ‘ooit’).

  Geliked door 1 persoon

 8. Een prachtige foto van een schitterende boog. Hij lijkt futuristisch en is heel mooi qua kleur en vorm.

  Ook je molen is heerlijk om te vergroten én te genieten.

  Voor mij hoeft die lange vriesperiode niet, ook al was ik in de jaren stillekes fan van de Elfstedentocht!

  Geliked door 1 persoon

  • Ik ben daar de laatste jaren wat dubbel in geworden. Het kon me als ‘kind van de winter’ niet koud genoeg zijn. Sinds mijn ínwendige thermostaat is aangetast door de MS kan veel minder goed tegen lagere temperaturen. Voor al met temperaturen tussen de pakweg +2 en +10 heb ik het niet makkelijk tegenwoordig. Als maar een,maal echt winters koud is, dan gaat het wel weer, want dan kan ik me er beter op kleden. Maar die Toch der Tochten zou ik toch graag nog eens mee willen maken. 🙂

   Like

 9. Die finishboog vind ik prachtig! Heel mooi gefotografeerd ook, Jan.
  Het is goed dat je ons erop wijst hoe het twee jaar geleden ging: eind februari begin maart ineens een week winter.
  Dat betekent dat de tuiniers de handen goed in de zakken moeten houden, dat wil zeggen zichzelf goed moeten afremmen. Dat kost mij wel moeite bij deze temperaturen en het zien van de snelle ontwikkelingen in de tuin.
  We wachten het maar af.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Bij Omrop Fryslân hebben ze iedere zaterdag tussen 10:30 en 11:00 uur de uitbater van een tuincentrum in de studio. Die vertelde onlangs dat hij zoals het nu lijkt, het jaar rond al zijn bloemen, planten en bomen kan verkopen. Ik ben altijd heel voorzichtig geweest met jonge aanplant in de voorjaar. Eind april, begin mei vind ik mooi genoeg. Maar sommige mensen lijken tegenwoordig amper te kunnen wachten tot de temperatuur boven de 10 graden komt. 🙂
   Hartelijke groeten terug, Zem.

   Like

 10. heel mooi die foto’s van die boog, je hebt deze dan ook op een uitgelezen tijdstip gefotografeerd Jan
  en schaatsen zal alleen nog mogelijk zijn op kunst ijs vermoed ik maar daar kunne ze geen elf steden mee nabootsen
  misschien nog een winter op jet jubileum jaar als het 25 jaar gelden is dat de tocht is verreden 🙂
  maar het wordt eerder warmer dan kouder ❄️❄️⛄️☃️❄️☃️⛄️

  Geliked door 1 persoon

 11. Het is zeker heel lang geleden. Het is wel jammer. Zou best wel leuk zijn met Elfstedentocht. Je foto’s is zeker prachtig om te zien. Licht is zeker prachtig. Kop logo ook Jan. Vriestijd mogen voor mij terug. Fijne dag verder.

  Geliked door 1 persoon

  • In de winter van ’63 heb ik als klein mannetje leren schaatsen en sneeuwballen, denk ik. Aan die Elfstedentocht bewaar ik geen herinneringen meer, daar was ik net te jong voor. Het is ook maar de vraag of we toen al tv hadden, dat weet ik eerlijk gezegd niet eens.

   Like

Reacties zijn gesloten.