Mijn week van de grutto (4)

Ik ontkom er helaas niet aan om halverwege deze serie even een serieuze klaagzang aan te heffen …

Het gaat al jaren bar slecht met onze nationale vogel, de grutto. Ooit waren er zo’n 150.000, nu zijn er naar schatting minder dan 30.000 over. Ongeveer 80 procent van alle grutto’s broedt in Nederland. De populatie neemt per jaar met gemiddeld 8 procent af. Dat betekent dat er in dit tempo over dertig jaar geen grutto meer over is …

De natuur in ons land is o.a. sterk achteruit gegaan door intensieve landbouw. Veel weilanden zijn veranderd in een soort groengele woestijn. Op veel plaatsen zie je alleen maar uitgestrekte velden met slechts Engels raaigras. Bloemen groeien en bloeien er nauwelijks meer in de meeste weilanden. Om toegang met steeds zwaardere machines te garanderen, wordt alle water zo snel mogelijk met drainagesystemen afgevoerd. Als gevolg daarvan is de bodem veel droger geworden, waardoor er minder bodemleven is …

Alsof dat alles nog niet genoeg is, wordt er bij de rijstvelden aan de rivier de Taag in Portugal een nieuw vliegveld aangelegd. Wanneer de grutto’s uit Afrika komen, is dat een van de plekken waar ze kunnen aansterken voor de reis naar hun broedgebieden in Nederland. De grutto’s gebruiken de rijstvelden in het gebied bij de hoofdstad Lissabon om vetreserves op te bouwen. Lokale wetenschappers verwachten dat de trekvogels door het lawaai van de overkomende vliegtuigen zullen worden verjaagd en niet in conditie komen om bij ons te kunnen broeden. Daardoor is er ook kans dat de vogels pas later of helemaal niet meer in Nederland aankomen en dat hun voortplanting wordt verstoord …

De Portugese vogelbescherming en actiegroep ClientEarth hebben een rechtszaak aangespannen tegen de plannen voor het vliegveld. In ons land hebben 40.000 mensen een petitie van de Vogelbescherming tegen de geplande luchthaven ondertekend. Die wordt deze week samen met een brief van de provincie Fryslân overhandigd aan de Portugese regering. De provincie Fryslân wil dat Portugal nog eens kritisch kijkt naar de plannen om een vliegveld te bouwen bij de hoofdstad Lissabon, vlak bij het natuurgebied aan de rivier de Taag waar onze grutto’s van afhankelijk zijn …

– wordt vervolgd –

44 gedachten over “Mijn week van de grutto (4)

 1. heel mooie grutto foto’s, maar wat een zorg wekkend verhaal, triest maar je moet deze foto’s koesteren, omdat als ik het goed begrijp het een zeldzame vogel gaat worden in Nederland.

  Geliked door 1 persoon

 2. Prachtige foto’s van de grutto, Jan.
  Toen ik hoorde van dat vliegveld bij Lissabon met de consequenties voor onze grutto, was ik echt geshockeerd.
  Maar economische belangen gaan steeds boven belangen van natuur en diversiteit.
  Van een vogelsoort minder liggen weinig mensen wakker.
  Ik hoop zo dat de Vogelbeschermers de Portugese regering zover krijgen dat er een switch wordt gemaakt. In de praktijk is die kans waarschijnlijk klein.
  We moeten echter hoopvol blijven.
  Hartelijke groeten van Zem en een goed weekend.

  Geliked door 1 persoon

 3. Heb je het nieuws al mee gekregen van de vogels die naar het noorden gaan en misschien niet meer terug komen omdat er in Rusland heel veel diesel in een rivier is terecht gekomen 😦

  Er zijn gewoon teveel mensen op de planeet, eigenlijk…

  X

  Geliked door 1 persoon

 4. Het is jammer dat je deze mooie series moet onderbreken met een triest verhaal. Maar het is de naakte waarheid. Mooier kunnen we het niet maken. Er is in de natuur zoveel van elkaar afhankelijk, een kettingreactie. Ik hoop zo dat we vanuit Nederland wat kunnen uitrichten op de schakel in Portugal.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat een triest verhaal over een prachtige vogel. De ,natuur krijgt het overal hard te verduren als gevolg van de vooruitgang. Hier proberen organisaties zoals Natuurpunt pleisters op de wonde te kleven door een lappendeken van kleine natuurgebiedjes aan te kopen om de natuur weer een kans te geven. Luchthavens zijn een wereldwijd probleem, maar we mogen ook niet vergeten dat we ze nodig hebben, niet enkel voor de groep reislustigen onder ons, maar vooral ook voor onze economie. Hetzelfde geldt voor de landbouw. Doch ik denk dat we vooral met deze laatsten erg nuttige afspraken kunnen maken. Niet elke boer zal er voor open staan, maar we vestigen onze hoop op de jongere en meer milieubewuste generaties… Zoals met veel dingen in deze wereld, het is zoeken naar gezonde evenwichten. Leuke fotoreeks, zo ver is zeker.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel. Wat de oplossing is, weet ik ook niet, maar ik weet wel dat het niet goed komt als we met zijn allen op de oude voet door blijven gaan. Er komt wel hier en daar wel beweging, maar het gaat langzaam. En je ziet met zo’n vliegveld in Portugal, hel duidelijk dat de oude krachten ook nog altijd actief zijn. Er schijnt een alternatieve locatie voor dat vliegveld te zijn, maar dat zal wel wat meer moeten kosten, denk ik.

   Like

 6. Een klaagzang is het zeker niet Jan !
  Je geeft ons informatie over ondingen waar de meeste mensen absoluut niets van weten…
  Op de duur moet en zal alles wijken voor de economie, wat zal er voor de mens dan nog overblijven op de duur ?
  De insecten populatie bijvoorbeeld is op 30 jaar met ongeveer 1/10 verminderd, en dat wereldwijd !
  Als de insecten allemaal dood zijn, dan heeft de mensheid nog enkele maanden te gaan, dan is het over en out, voor altijd.

  Geliked door 1 persoon

 7. een prachtige vogel en ja Jan ik hoorde het bij vroege vogels… vreselijk. ik hoop dat het vliegveld elders kan komen, anders ziet het er triest uit, en hebben we enkel de foto’s nog over een paar jaar

  Geliked door 1 persoon

 8. Wat erg dat steeds minder grutto ziet. Dit is niet zo best. Want deze vogel is zeker mooi om te zien. Grutto heeft mooie lange snavel te zien. Vaak zitten dan ook aan de weilanden. Mooie foto’s geworden.

  Geliked door 1 persoon

 9. De verharding doet overal heel veel kwaad, en toch blijft men alles volbouwen. Ik begrijp het niet altijd, er wordt nu toch vaak op gewezen dat de mens echt niet goed bezig is. Ook de veel te droge grond is hier een gevolg van.
  Achter ons huis was een heel mooie weide, ook ideaal voor een natte bodem, sinds kort zijn er straten gelegd en gaat men bouwen, heel veel huizen, ik word er misselijk van….

  De vogels zijn schitterend. Als we er ‘binnenkort’ fietsen, ga ik mijn ogen wijd open trekken!!

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, zonde allemaal, hè.
   ’t Is maar goed dat de jeugd de toekomst heeft. Onze buren hadden altijd een vrijwel helemaal verharde tuin. Sinds enkele weken is de tuin voor een groot deel bedekt met gras. Hun eerste kind is intussen 3 jaar en wilde heel graag in het gras kunnen spelen. dat vind ik een mooi begin. 🙂
   Ik hoop dat de vogels zich op hun mooist aan je tonen.

   Geliked door 1 persoon

 10. Prachtig artikel, maar jammer genoeg volledig juist.
  Hetzelfde fenomeen heb ik hier in Tienen en omgeving waargenomen.
  Deze streek wordt het Hageland genoemd omwille van het feit dat er vroeger allemaal kleine weilanden waren omgeven met hagen en bomen.
  In vele van die weilanden waren dan nog hoogstam-fruitbomen.
  Al die hagen en bomen waren nestgelegenheden voor vele vogels.
  Sinds al die bomen en hagen werden verwijderd om, zoals daar bij jullie, te vervangen door grote, open, lege weiden is de grondkwaliteit hier ook enorm achteruitgegaan.
  Jammer genoeg ook het vogelbestand, ander dierlijk leven en ook de vele prachtige weidebloemen.
  Bedankt voor dit artikel.
  Het heeft me ertoe aangezet om op mijn Blog eerstdaags een artikel te plaatsen met meer uitgebreide uitleg van wat ik hier heb beschreven.
  Groetjes uit Tienen
  Theo

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, dit is echt heel erg triest. Een dramatisch ontwikkeling voor onze geliefde Koning va de Weide. Lijkt het met Liegveld Lelystad eindelijk de goeie kant op te gaan, krijg je dit weer. En alles voor dat almaar doorwoekerende idee van eeuwige groei van de economie. ;-(

   Like

Reacties zijn gesloten.