De rietsnijders aan het werk

Na de lunch riep het werk weer, en dus namen de rietsnijders hun snit weer ter hand. In vroeger tijden werd het riet met de hand gesneden, daarvoor werd een ‘snit’ gebruikt. Klaas en Jetske hebben voor de video eens een demonstratie van dat aloude handwerk van het riet snijden gegeven: rietsnijden met snit, zoals dat in vaktermen wordt genoemd …

Tegenwoordig wordt het riet gemaaid met een rietmaaier. Op de zachte grond van deze percelen gebruiken de mannen handmaaiers. Op plaatsen waar de draagkracht van de bodem beter is, gebruiken rietsnijders tegenwoordig ook zwaardere rupsmaaiers. De handmaaiers waarmee Klaas-Jan en oom Errie hier werkten, maakt van het gemaaide riet meteen kleine bosjes, die samengebonden op het land blijven liggen …

Het snit wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor het bijeen rapen van de bosjes riet die tijdens het maaien op het land zijn achtergebleven. Die bosjes worden in schoven bijeengezet om te drogen …

Het zal duidelijk zijn dat de mannen op zo’n dag heel wat kilometers afleggen met achtereenvolgens het maaien en het verzamelen van de bosjes riet …

Als je zo’n schoof met bosjes riet ziet staan, dan lijkt het heel wat, maar de oogst valt hier zwaar tegen dit jaar. Het riet is niet echt lang geworden en het is ook erg dun gebleven, bovendien zit er veel afval in waarvan de rietsnijder alleen maar extra werk heeft …

Maar Klaas-Jan blijft lachen, en ik geloof er niks van dat hij dat alleen voor de camera doet. Hoeveel werk er ook in zit, hoe mager de verdiensten ook zullen zijn, Klaas-Jan is hier helemaal in zijn element …

En voor wie nu denkt dat dit zwaar werk was … Het echt zware werk komt nog. Al die kleine bosjes moeten worden gekamd om de groene begroeiing aan de onderkant eruit te halen. Daarna wordt het riet in nog veel grotere en zwaardere bossen bijeen gebonden en met de hand op de wagen worden opgestapeld. In of bij de werkplaats thuis wordt het riet uiteindelijk tot standaard bossen met een omvang van 46 cm gebonden …

32 gedachten over “De rietsnijders aan het werk

 1. in eerdere reportages van jou en jetske heb ik gezien hóe zwaar het werk van een rietsnijder is Jan,
  snotverdorie nog an toe,
  mooi hoe jij het vastgelegd hebt,
  ondanks alle tegenslagen blijft hij er wel bij lachen hé,
  en Resa, die vind alles best als ze maar bij haar baasjes mag zijn 🙂
  wat een zalig leven

  Geliked door 1 persoon

 2. Dit is werk wat in iemands hart en ziel zit, net als bij een boswachter, zo buiten werken, dat doe je met plezier, hoe mager ook de verdiensten of hoe zwaar het ook is, dat is duidelijk!

  X

  Geliked door 1 persoon

 3. Zoals de vroegere afleveringen over dit onderwerp erg duidelijk en met heel veel informatie. Hopelijk kunnen ze er voor zorgen dat het beroep niet verdwijnt als is het heel zwaar werk en daar vindt men nog weinig mensen voor en het vraagt dan ook nog een heleboel kennis.

  Geliked door 1 persoon

 4. Heel mooi in woord en beeld gebracht. In alles kun je merken dat je al heel wat jaren meeloopt en een echte insider bent. 🙂
  Ik sprak vandaag nog enkele familieleden en het is droevig gesteld met de rietoogst op die plek. Zelfs Klaas Jan vergaat daar het lachen zo langzamerhand. Zoals ze al vreesden heeft een rondslingerend stuk hout ervoor gezorgd dat een rietmachine is stuk gegaan. 😦

  Like

 5. Echt wel een goede reportageserie van een beroep dat stilaan aan het uitsterven (is vrees ik).
  Je eerste foto met die prachtige & krachtige arbeiders handen die zwaar werk gewoon zijn vertelt me bijna het hele plaatje !
  Petje af voor de mensen die dit beroep blijven doen én het uithouden. Uit je beschrijving leer ik dat dit beroep niet echt goed betaald wordt (zoals seizoen arbeiders in elk land slecht betaald worden).
  Klaas-Jan lijkt me een uitbundige & sterke knaap te zijn 🙂 Hij geeft me een gevoel dat hij diep geworteld is in het rietland. Als een boegbeeld uit het verleden !

  Geliked door 1 persoon

  • Het begint inderdaad stilaan een uitstervend beroep te lijken. Hoe dat in de toekomst verder uit zal pakken is afwachten. Op dit moment staat de markt voor riet zwaar onder druk van China. Hopelijk gaan mensen inzien dat een product uit eigen regio de voorkeur dient te krijgen: het mag dan wat duurder zijn, de kwaliteit is vaak navinant beter, om over de milieuvoordelen nog maar te zwijgen.
   Mooie woorden over Klaas-Jan, die ik alleen maar kan onderschrijven. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 6. een knap informatief logje Jan

  geen gemakkelijke klus

  wel een vak dat we hier niet meer kennen, omdat het niet rendabel werd

  het onderhoud van natuurgebieden, gebeurt hier vaak door vrijwilligers..

  prettige paasdagen gewenst

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Willy. Hier worden vrijwilligers minder ingezet. Maar dit soort grote gebieden zijn door vrijwilligers niet te onderhouden. De rietsnijders in de Weerribben worden deels nog gesubsidieerd, een stuk je verderop is dat hier in Fryslân niet het geval.

   Like

 7. Prachtig. En wat zien die rietsnijders er gelukkig uit. Net als kasseienleggers – waarover ik het onlangs had – hebben zij toch wel een heel zwaar beroep, maar bovenal is het een ambacht, een kunst. Ik hoop dat ze niet verloren gaan.

  Geliked door 1 persoon

  • Klaas-Jan ken ik intussen al een aantal jaren. Je krijgt wat je ziet, een jonge kerel die dit werk met veel plezier en volle inzet doet. Die vergelijking met jullie kasseienleggers is inderdaad wel mooi. Ze komen allebei voort uit een lange traditie die we moeten koesteren.
   Voor de rietsnijders komt daar bij dat ze een belangrijke functie vervullen in het landschapsbeheer. Als zo’n stuk rietland een paar jaar niet wordt gemaaid, dan verandert het heel snel in een broekbos.

   Geliked door 1 persoon

 8. Prachtige reportage in woord en beeld Jan. Als vroeger alles met de “snit” moest gebeuren, dan zal dat wel een immense job geweest zijn die met vele mensen samen gebeurde. Gelukkig kan het nu ook iets gemakkelijker. Het is nu ook heel begrijpelijk dat een rieten dakbedekking een duur iets is vanwege de vele werkuren en misschien ook vanwege de schaarste van goed materiaal.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Rudi. Hoe de rietoogst vroeger precies ging, weet ik niet. Dat het nog zwaarder en arbeidsintensiever was dan nu, zal duidelijk zijn.
   Goed riet is duur. Van oudsher is het riet uit De Weerribben van erg goede kwaliteit. De laatste jaren staat de rietteelt hier echter meer en meer onder druk. Nadat er eerst concurrentie van goedkoop riet uit Polen kwam, wordt de markt de laatste jaren verpest met goedkoop importriet uit China. Voeg daar de milieu- en klimaatproblematiek bij, dan zal duidelijk zijn dat de rietsnijders het niet gemakkelijk hebben.

   Like

 9. Heel arbeidsintensief, dat maakt het tot zwaar werk. Wist ik allemaal niet, een eye-opener.
  Ik moet ze bewonderen!
  Een paar jaar geleden sprak ik iemand die vertelde dat dit vak meestal over gaat van generatie-op-generatie. Te vergelijken met boeren.

  Geliked door 1 persoon

  • Klopt allemaal, Bertie. Ook na de intrede van de mechanisatie is het nog steeds arbeidsintensief en zwaar werk. Mijn fotomaatje Jetske is opgegroeid in een familie van rietsnijders. Als kind ging ze al veel met haar vader het rietland in.

   Geliked door 1 persoon

 10. Prachtig om te zien en een mooie serie weer. Het heeft wel wat weg van de vlasbewerking hier, dat ging vroeger ook allemaal heel anders natuurlijk, net als alles eigenlijk 😀

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.