Over de zomer van 2021

Dat het weer in ons land vrijwel altijd en overal onderwerp van gesprek is, staat al jarenlang vast. Gemopper over het weer hoort daar ook altijd bij, maar er is maar zelden zo vaak en zo veel geklaagd en gemopperd over het weer als in de zomer van 2021, geloof ik. Maar als je het in wat breder perspectief plaatst, dan was die zomer van 2021 zo slecht nog niet …

Laten we eerst eens kijken naar de gemiddelde temperatuur in de drie zomermaanden. In ieder van die maanden lag de gemiddelde temperatuur nog altijd een stuk hoger dan in de periode 1971-2000, want die periode is nog altijd mijn referentiepunt. De gemiddelde zomertemperatuur kwam in ons tuintje uit op 18,0ºC tegen 15,8ºC in de periode 1971-2000. Bij het KNMI in De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur uit op 17,7ºC tegen 16,6ºC in 1971-2000. Zie ook de grafiek linksonder …

Gemopper over de temperatuur vind ik dan ook overdreven. Als het om de hoeveelheid neerslag gehad, is het een heel ander verhaal. De beelden van de watersnood in Zuid-Limburg en delen van o.a. België en Duitsland staan velen nog wel bij, denk ik. Hier bij ons was het in alle drie de zomermaanden te nat, de grafiek rechtsboven spreekt boekdelen. Uiteindelijk was er aan het eind van de zomer 347 mm water door de regenmeter gelopen, bijna het dubbele van de gemiddelde hoeveelheid van 200 mm in de periode 1971-2000. Het KNMI in De Bilt noteerde 244 tegen normaal ca. 200 mm. Maar ach, die regen heeft vanuit fotografisch oogpunt ook weer zijn voordelen …

Ook als ik de temperaturen van deze zomer vergelijk met die van mijn metingen in de tuin sinds 2003, doet 2021 het nog niet zo slecht. Sinds 2003 heb ik hier maar vijf zomers gehad, die warmer waren dan de 18,0ºC van de zomer van 2021. Ook in De Bilt was het slechts vijf keer warmer. Bij ons verliepen welgeteld 13 zomers met een lagere gemiddelde temperatuur, in De Bilt was dat 10 keer het geval. Zie verder de grafiek linksonder …

Dat de zomer nat was, wordt ook over deze periode bevestigd. Alleen in de zomers van 2004 en 2013 viel er meer regen in onze tuin, zoals te zien is in de grafiek rechtsboven. Dus, was de zomer nat? Ja, de zomer was behoorlijk nat. Was dat erg? Voor mij niet echt, maar vooral voor de kampeerders onder ons was het wat dat betreft een slechte zomer. Voor de gemiddelde tuin en voor de natuur was het een top-zomer met niet teveel felle zon en eindelijk een fijne aanvulling van het neerslagtekort van de afgelopen jaren …

Tot slot kijken we nog even naar het verloop van de maximumtemperaturen in de zomer van 2021. Ik heb 58 warme dagen geteld (=20 graden of warmer), in de periode 1971-2000 waren dat er gemiddeld ca. 49. Verder heb ik 11 zomerse dagen kunnen noteren (=25 graden of hoger), tegen normaal 15. Tot slot telde de afgelopen zomer slechts 1 tropische dag (=30 graden of hoger) tegen normaal over de periode 1971-2000 ca. 3. De gemiddelde maximum temperatuur is uitgekomen op 21,4ºC. In De Bilt waren er deze zomer 70 warme dagen, 17 zomerse dagen en 1 tropische dag. Normaal zijn dat er resp. 64, 22 en 5 …

In het grafiekje rechtsboven is de verdeling van de neerslag in ons tuintje over de afgelopen zomer te zien. De wolkbreuken van 5 juni en 25 juli zijn met resp. 54 en 64 mm beeldbepalend. Dergelijke stortbuien hebben we liever niet te vaak, want de waterafvoer kan dat allemaal niet snel genoeg verwerken. En dat geeft nogal wat stank en viezigheid …

Tot zover mijn persoonlijke overzicht van de zomer van 2021. Door het uitblijven van hittegolven of anderszins langdurige warme perioden vond ik het een prima zomer. En daar wil ik dan ook maar mee afsluiten. De zomer is intussen na een warme week met echt zomerse temperaturen, die ik hier in juli en augustus niet op de thermometer heb gezien, tamelijk geruisloos overgegaan in de herfst …

47 gedachten over “Over de zomer van 2021

 1. Dat heb je weer treffend en volledig omschreven. Je hebt de beleving van deze zomer goed gerelativeerd en geobjectiveerd met keurige cijfers.
  Afgezien van een aantal positieve elementen die deze zomer heeft gebracht was het niet echt mijn zomer. Daarentegen vind ik het wel fijn voor jou dat een dergelijke zomer veel beter voor jou is vol te houden en dat stemt mij dan wel verheugd.

  Geliked door 1 persoon

  • Het had vooral in juli en augustus wat mij betreft best wat zonniger mogen zijn. Het kan tenslotte ook zonnig zijn zonder dat het meteen hoogzomer is met 25ºC. Wij hadden bij onze gezamenlijke fotokuiers dit jaar ook wel wat meer zon kunnen gebruiken.

   Geliked door 1 persoon

 2. Knap werk wat je doet Jan, Oké de temperatuur was niet zo laag maar meer dan genoeg water en regen gezien hoor anders deze zomer. Veel op het terras zitten en genieten heb ik niet moeten doen. In die stikhete dagen was er binnen en buiten geen doorkomen aan. Geef er mij maar eentje zoals vorig jaar 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. ha Afanja,

  de zomer is wel mijn favoriete jaargetijde, dus inderdaad… als die grauw en grijs is, dan mopper ik ook wel eens. Ik hou zo van licht!
  Maar ja… de afgelopen week maakte veel goed en vandaag wordt het ook lekker, dus… mij hoor je even niet.

  Groetjes!

  Geliked door 1 persoon

 4. Allemaal heel mooi en wel gedaan, ons weertje is meestal de inleiding tot een gesprekje, dit zowel in NL als in Be..
  Maar de weer en water ellende in Franstalig België, in Wallonië dus, heeft me zwaar aangeslagen, des te meer omdat ik daar vele mensen die daar wonen ken, via vrienden of via het werk (van vroeger).Mensen zoals jij en ik, die letterlijk alles hebben verloren… Maar wonderlijk genoeg hebben juist die mensen, die alles hebben verloren, een veerkrachtige energie en een ongezien optimisme, dat ik bewonder ! Uit de grond van mijn hart hoop ik dat de toekomstige weer-modellen verkeerd zijn en dat die water overlast ellende geen regelmatig terugkomend feit zal wezen… Maar ja, mondiaal ziet het er niet echt goed uit hé ? Laat ons de vingers gekruist houden en hopen op betere tijden ?

  Geliked door 1 persoon

 5. Het weer is altijd een gesprekspunt in Nederland, maar ik ben het helemaal met je eens dat de zomer minder slecht was als vaak beweerd. Ik heb zelf ook een weerstation in de tuin en zal kijken of ik ook wat overzichten kan maken zoals jij gedaan hebt. Een snelle blik levert trouwens op dat het hier relatief wat droger is geweest dan andere delen van het land, ik heb over de 3 maanden 217,3 mm opgevangen. Van het temperatuurverloop heb ik wel grafieken, maar de gemiddelden en warmste/koude dagen moet ik er nog even uit vissen. En voor de fotografie was het volgens mij een stuk beter als vorig jaar met de hittegolf.

  Geliked door 1 persoon

  • Leuk om te horen dat je ook weerstation hebt, Hanry. Dat de neerslagverschillen in het zeeklimaat van ons kleine landje relatief gezien altijd vrij groot zijn, weet ik sinds mijn eigen lokale gegevens regelmatig vergelijk met die van het KNMI. Het is maar net waar de buien(complexen) langs trekken, zeker in een zomer zoals deze.
   Voor de fotografie is wisselend bewolkt vaak beter dan de strakblauwe luchten die voorgaande zomers vaak lange tijd achtereen hadden. Maar het kan ook weer te bewolkt zijn. Met dat fenomeen hebben mijn fotomaatje Jetske en ik dit jaar gek genoeg al een aantal keren te kampen gehad.

   Like

 6. Ik ben het met je eens. Het was helemaal geen beroerde zomer. Minder zon dan we de afgelopen jaren gewend zijn geraakt, maar bijna nooit koud (ook vandaag niet) en van de regen hebben we hier in Grins niet echt last gehad. En ja, het is stiekempjes herfst aan het worden, hoewel de bomen door de natte zomer nog veel groener zijn dan in vorige jaren. Maar je kunt het voelen, en ’s avonds is het alweer vroeg donker. Om de een of andere reden vind ik dat dit jaar niet erg.

  Geliked door 1 persoon

  • De winst zit in het middensegment, denk ik, Peter, We hebben relatief vaak temperaturen tussen ca. 17 en 23 graden gehad, zonder uitschieters krijg je een fijne gemiddelde maximumtemperatuur van 21,4°C. En dat is voor mij precies een temperatuur waarbij ik zowel even lekker kan zitten als dat ik wat actiever kan zijn. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 7. het doet me plezier dat je nog eens een overzicht publiceert Jan

  het is wel een ganse karwei

  als ik met de gegevens van het KMI bekijk was :

  juni een warme, natte maand met veel wind

  juli een sombere maand met een nieuw neerslagrecord

  en augustus te koud en te somber

  in de winter mag het best vriezen en in de zomer mag het warm ook wel eens warm worden, dat laatste zat er niet in….

  veel foto’s heb ik niet gemaakt, die felle plensbuien, waren niet erg motiverend

  groeten

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Willy. We zijn het op hoofdlijnen wel eens over het verloop van deze zomer. Het pakt voor de een alleen wat anders uit dan voor de ander. Ik heb er geen foto minder om gemaakt, geloof ik. Ik trek er juist liever met wisselend bewolkt en niet te warm weer op uit.

   Like

 8. Wat een mooi werk zoals jij het allemaal bijhoudt in grafieken. Je doet het ondertussen al 18 jaar.
  Door het lichtjes lossen van de Corona maatregelen, heb ik deze zomer enorm genoten, goed of slecht weer. En zo zie je hoe alles relatief is.

  Maar voor de mensen in het Zuidelijk landsdeel was en is de zomer een grote ramp. Het blijft er pure chaos, ondanks er met man en macht wordt gewerkt. De beelden wennen niet.

  Jouw regendruppels zijn weer prachtig.

  Geliked door 1 persoon

 9. Weer een klassiek verslag van de zomermaanden. Het zet ons met beide benen op de grond: veronderstellingen over deze zomer worden met feiten weerlegd.
  Zelf heb ik de milde, zonnige dagen zo rond de 22 graden wel gemist. Maar de tropische dagen absoluut niet.
  Bauke, een echt liefhebber van tropische temperaturen, vond deze zomer maar niks ; – ) Ik zal hem jouw verslag hierboven laten lezen!
  Hartelijke groeten, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Zem. Toch waren er relatief vrij veel dagen met temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Het was daarbij alleen zeker in juli en augustus niet vaak lekker zonnig, en dat heb ik ook wel gemist. Voordat ik de diagnose MS kreeg, was het mij ook niet snel te warm, tegenwoordig begin ik bij 25 graden al flink klachten te krijgen.
   Groeten terug, vooral ook aan Bauke natuurlijk.

   Like

 10. Ik heb zeker geen klachten over de temperatuur gehad, sproeien heeft mijn tuin amper nodig gehad dus ja het was vooral veel regen. En ook als het overdag prima was, waren er vaak ’s avonds wolken. Ik heb veel fotowerk vooruit moeten schuiven omdat het weer niet betrouwbaar was.

  Geliked door 1 persoon

 11. Strandgangers en andere zonzoekers denken natuurlijk anders dan natuurliefhebbers en thuiszitters.
  Ik ben al blij als het droog is met af en toe een flinke regenbui.

  Wat een boel werk maak je ervan, petje!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.