Belgen in de Ecokathedraal

Enkele weken geleden kreeg ik een mailtje van medeblogger Dirk van Fotografie als een rode draad door mijn leven. Hij en zijn vrouw hadden het plan opgevat om in de eerste week van mei een paar door te brengen in Earnewâld. Hij vroeg of ik er wat voor zou voelen om hen te begeleiden bij een wandeling door de Ecokathedraal bij Mildam. Nadat ik in het verleden met de Vlaamse bloggers Matroos Beek en Oma Baard al positieve ervaringen had opgedaan met Vlaamse bezoekers in de Ecokathedraal, kon ik dat Dirk zeker niet weigeren …


Vorige week woensdag was het zo ver. Omdat wandelen met twee fotografen en twee vrouwen een betere match is dan twee fotografen met één vrouw, vroeg ik Aafje of ze zin had om mee te gaan. En dat had ze wel, want Aafje was ook al een paar jaar niet meer in de Ecokathedraal geweest. Eenmaal in de Ecokathedraal nam ik het gezelschap na de passage van de ‘Porta-Celi’ (foto boven) meteen mee naar ‘de Twee Torens’ (foto linksonder), ongeveer halverwege het project. Daar achter die torens bevindt zich de rustplaats, die Louis Le Roy, de initiatiefnemer van de Ecokathedraal, daar ooit voor zichzelf had gecreëerd …

Op dat plekje achter die twee torens zit ik tegenwoordig ook graag even. Zo ook die middag. Nadat ik onderweg hier naar toe al het een en ander had verteld over het ontstaan van de Ecokathedraal, gaf ik mijn gasten in dit mooie deel van de Ecokathedraal even de vrije hand …

Nadat mijn benen even wat rust hadden gehad, trokken we verder naar achteren. Daar beklommen de vrouwen even later de ruïnes op de heuvel al. Ik nam Dirk eerst even mee over een paadje, dat ons in het achterste deel naar basis van de Ecokathedraal voerde. Hier is Louis Le Roy omstreeks 1970 begonnen aan de bouw van de Ecokathedraal …

Dit is een mooi moment om een programma van Omrop Fryslân uit 2005 over Louis le Roy – ‘de Billy Graham van het onkruid’ – in herinnering te roepen. In deze documentaire vertelt Le Roy uitgebreid over zijn filosofie en zijn manier van werken in en aan de Ecokathedraal. We zien hem daarbij op verschillende momenten ook aan het passen, meten en slepen van zwaar materiaal …


Sinds 1970 werkte Le Roy hier in alle rust op zijn eigen grond aan zijn Ecokathedraal. Op een weiland van drie hectare plantte hij wat jonge bomen en liet hij al het overtollige bouwpuin van de gemeente Heerenveen storten. Hier bouwde hij tweeënveertig jaar aan een stelsel van paden en gebouwen die zijn opgetrokken uit gestapelde bakstenen, trottoirtegels, stoepranden en ander overtollig materiaal. Meer dan vijfentwintighonderd vrachtwagens vol puin heeft hij in zijn leven verwerkt en gestapeld, met niet meer dan een paar werkhandschoenen, een schep, een kruiwagen en een rubberen hamer. Louis le Roy is overleden in 2012, maar sympathisanten, verenigd in de Stichting Tijd, stapelen tot op de dag van vandaag lustig door.

Ook filmisch zit deze documentaire mooi in elkaar.
Laat je niet afschrikken door de korte Friestalige inleiding, dat is slechts ter introductie. Voor het begrip van de rest van de documentaire is het niet van belang, omdat Le Roy Nederlandstalig is.

– wordt vervolgd

50 gedachten over “Belgen in de Ecokathedraal

 1. Wat leuk om deel te mogen zijn van het bezoek dat Dirk en zijn echtgenote bracht jullie en dan vooral aan de Eco-kathedraal. We zagen deze bouwwerken al vaak verschijnen in je blogs maar nu je er de video van de maker Louis Le Roy aan toegevoegd hebt, kijk ik heel anders naar het geheel. Louis is echt iemand die “out of the box” durft te denken en te handelen. Ik hoorde heel veel waarheden en het stemde me zeker tot nadenken over een en ander. Bedankt Jan voor dit mooi blog.

  Geliked door 1 persoon

 2. Nogmaals een dikke merci Jan, voor je deskundige uitleg én begeleiding doorheen deze wonderbare plaats.
  Ons bezoek aan de Eco kathedraal viel beter mee dan verwacht. Hilda was ook aangenaam verrast door de botanische kennis die Aafje heeft. Wat mij op sommige momenten acht opviel was de immense stilte in dat geheel. Het langzaam inzettend verval van de gebouwen, door de natuur die zijn rechten terug opeist, had voor mij ook een weerslag op de immense stilte. Het was heel aangenaam om dat te voelen en te beleven. Het filmpje van Louis le Roy, daar wordt je héél nederig van… Volgens mij is het niet de laatste keer geweest dat we de Eco kathedraal bezoeken 👍🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Geen dank, Dirk, ik was er met veel plezier weer bij. En het was om te beginnen leuk jullie te leren kennen.
   Je hebt nu met eigen ogen gezien en gehoord dat de Ecokathedraal meer is dan wat op gestapelde stenen. Je zult nu waarschijnlijk ook beter begrijpen waarom ik probeer er ieder jaar een paar maal een fotokuier te maken. We hadden alleen even pech dat er uitgerekend woensdag tweemaal een bus vol kinderen leek te zijn losgelaten. Dat heb ik in de 20 jaar dat ik er nu kom ook nog niet eerder meegemaakt. De echte stilte beleef je als je er alleen of met zijn tweeën bent.
   Mooi dat Hilda er ook van genoten heeft. Het was een goede keuze om Aafje te vragen om mee te gaan, de beide vrouwen hebben zich prima vermaakt tussen stenen natuur.
   Morgen kom ik ter aanvulling op het geheel nog met een podcast over de Ecokathedraal, die dit alles weer mooi ondersteunt.

   Like

 3. Ecokathedraal ziet zo strak uit met deze kleine stenen. Ik vind wel erg mooi om te zien. Leuk dat je medebloggers ook gingen kijken. Je foto’s is zeker prachtig geworden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Die Louis le Roy lijkt me een visionair avant la lettre. Geen saaie vlakke tegelpaden, maar tussen hergebruikt materiaal alle ruimte voor de natuur. Ik kom ook eens kijken Jan!

  Geliked door 1 persoon

  • Als je er nog nooit geweest bent, moet je er toch zeker eens een kijkje nemen, Cor. Hoewel we elkaar niet kennen, denk ik dat het je wel zal bevallen. Ik ben er na ruim 20 jaar in ieder geval nog steeds niet uitgekeken. Morgen heb ik ter aanvulling nog een leuke podcast over de Ecokathedraal.

   Like

 5. Wat leuk om weer (voorjaars)beelden van de Ecokathedraal te zien.
  En wat een voorrecht om dat weer in gezelschap van een Vlaamse medeblogger te doen (en de dames).
  Heel fijn, dat je de video aan het eind hebt geplaatst. Die ga ik op mijn gemak bekijken.
  Louis le Roy heb ik destijds zelf meegemaakt bij een eco-project in Leeuwarden.
  Zijn visie vormt de basis van mijn tuinopvatting.
  Hartelijke groet, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Het was er weer prachtig, Zem. Ik heb er hier ditmaal geen aandacht aan geschonken, maar de verschillende bloemen tussen het groen en de bouwwerken geven de Ecokathedraal bijna een feestelijk uiterlijk. Leuk om te horen dat jij Le Roy nog hebt meegemaakt. Dat zijn visie de basis van jouw tuinopvatting is, was me al duidelijk. Ik heb één keer een tijdje met Le Roy staan praten, heel behoedzaam op mijn woorden lettend, want hij kon niet zo goed tegen laat ik het ‘dommigheid ‘ noemen, had ik al eens begrepen.
   Ben jij zelf al eens in de Ecokathedraal geweest trouwens?
   Morgen heb ik ter aanvulling nog een podcast over de Ecokathedraal.
   Groetnis út Drachten

   Like

  • Ja, het is wel goed om Le Roy zelf eens te zien en te horen in zijn Ecokathedraal. Met zijn verhaal wordt duidelijk dat het meer is dan hier en daar een stapel stenen. Morgen heb ik ter aanvulling nog een leuke podcast.

   Like

 6. Mooi hoe jij mensen, wij incluis, enthousiasmeert met je foto’s en speciale plaatsen. Ook wij houden er een prachtige herinnering aan over. Wat een weelde daar! Hier in de Verbeke Foundation in Stekene ontdekten we ook zo’n wereld, veel kleiner dan de ecokathedraal, maar het groeit gestaag.
  Een ‘andere, avontuurlijke, ecologische, boeiende en verrassende wereld’. Ik kom er graag nog eens terug, maar zal niet voor direct zijn, we hebben andere plannen voor deze zomer.
  En als het ooit lukt, trommelen we je heel graag op😉

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.