SBB blameert zich in De Deelen

Omdat ik in de buurt was, heb ik gistermiddag weer even een tussenstop gemaakt bij De Deelen. Het mooie weer had veel wandelaars naar het mooie natuurgebied getrokken, want de parkeerplaats stond zo goed als vol.

Staatsbosbeheer staat er als beheerder van het gebied bij veel van de bezoekers duidelijk niet best op. Dankzij de aanhoudende “Afsluiting wegens werkzaamheden” van de korte wandelroute is het gebied eigenlijk alleen nog interessant voor mensen die goed ter been zijn. Er werd dan ook flink gemopperd, want ook ouderen die geen kilometers meer kunnen lopen, maken hier graag even een kuiertje. Het is voor veel van de (vaste) bezoekers niet alleen teleurstellend, maar ook bevreemdend dat deze afsluiting nu al meer dan een jaar duurt …

Wie net als ondergetekende minder goed ter been is, is nu aangewezen op het fietspad langs de Hooivaartsloot. Daar kun je door de rietpluimen naar de overkant van het water koekeloeren. Veel meer valt er niet te beleven. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een stuk(je) over het lange brede pad naar het centrum van De Deelen te lopen. Maar ook daar valt weinig te beleven. Uitzicht naar links en rechts heb je er niet en aan dat pad komt maar geen eind. Na een meter of 50 vond ik het welletjes en heb ik rechtsomkeert gemaakt …

Naar aanleiding van mijn klacht over de afsluiting van het gebied d.d. 5 februari kreeg ik via Twitter van Staatsbosbeheer deze reactie: @JanKaliasAfanja‬ ‪@BoswachterRoel‬ De boswachter geeft aan dat natuurorganisaties helaas geen recreatiebijdragen krijgen voor het herstel van voorzieningen zoals hier in De Deelen. We proberen deze brug te vernieuwen zodra er budget voor is. Iedereen kan daarbij helpen via buitenfonds.nl/brugoverdedeelen. Wie helpt mee?”

Kortom: als ik mijn geliefde korte rondje in De Deelen weer wil kunnen lopen, moet ik zorgen dat er eerst € 20.000 op het kleedje komt voor reparatie of vervanging van een simpele houten voetgangersbrug. Maar Staatsbosbeheer, als jullie geen subsidie hebben voor onderhoud en instandhouding van dit soort minimale recreatievoorzieningen, wat doen jullie dan in godsnaam nog in het gebied??? Zonder die minimale voorzieningen verliest het gebied toch zijn publieke waarde? Als het gebied niet meer toegankelijk hoeft te zijn voor wandelaars en natuurliefhebbers, laat het dan maar lekker aan de natuur over, komt helemaal goed …

Ik baal hier echt gruwelijk van. Stapje voor stapje wordt de toegang tot de natuur voor mensen die wat minder ver kunnen lopen steeds meer beperkt. Dat is hier in de buurt de afgelopen jaren al gebeurt op twee plaatsen bij de Leijen en bij het Weinterper Skar. En intussen is De Deelen dus aan de beurt. Staatsbosbeheer, skamje jimme!

22 gedachten over “SBB blameert zich in De Deelen

 1. Aankaarten Jan anders blijven ze maar aanmodderen..Ook bij ons worden meer en meer domeinen afgesloten.voor wandelaars.Maar moet ook heerlijk zijn dat er op sommige plekken puik werk wordt verricht.Het hangt er van af wat ze het belangrijkst vinden

  Geliked door 1 persoon

 2. ook hier op de Noord-Veluwe wordt steeds meer afgesloten met het argument dat het wild teveel verstoord wordt door wandelaars met loslopende honden en bikers, en daar hebben ze ook nog helemaal gelijk in, maar dat betekent ook dat het voor de normale wandelaar (fotograaf) bijna niet meer mogelijk is om ongestoord wild of vogels te spotten want dat deel dat wel open is voor publiek verwordt van bos tot park, waar het op een mooie zondag file wandelen is helaas.
  Nu weet ik nog wel wat rustige plekken en rustige tijden te vinden maar naargelang het mooier weer wordt dat steeds moeilijker.
  we wonen nu eenmaal in een dicht bevolkt land dus ja tis niet anders.
  Maar het “park” dient dan wel goed onderhouden te worden zodat ook iedereen van de spaarzame natuur kan genieten.
  het blijft moeilijk om iedereen tevreden te houden.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat er beperkingen worden opgelegd voor bikers en mensen met honden, dat is weer een heel ander verhaal, daar heb ik wel begrip voor. Dat blijkbaar steeds meer gebieden op de een of andere manier niet of minder toegankelijk worden voor wandelaars, dat vind ik in de huidige tijd een hele slechte zaak.

   Geliked door 1 persoon

  • Ja, gebrek aan budget is inderdaad 9 van de 10 keer het argument wanneer er iets moet gebeuren. Blijven zwijgen brengt geen verandering. Allemaal stilletjes voor ons zelf blijven mopperen, zoals nu blijkbaar gebeurt, helpt ook niet. Mijn bescheiden weblog zal ook weinig gewicht in de schaal leggen om tot verandering te komen. Maar nu ik vrijdag verschillende mensen heb horen mopperen, omdat ze ervan baalden dat ze ter plekke met die afgesloten wandelroute werden geconfronteerd, wil ik nog wel eens een poging doen om het probleem wat breder bekend te maken. We zien wel of het wat oplevert. Niet geschoten is altijd mis, Bram.

   Like

 3. Hoe meer ruchtbaarheid er aan gegeven wordt hoe sneller men er zaak van gaat maken. De vraag is natuurlijk ook wie de oorspronkelijke eigenaar van dat bruggetje was…

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik begrijp jou frustraties Jan. Het feit dat jij niet als enige over het gebrekkige onderhoud klaagt is ook maar een geringe troost. Het aardige is dan wel weer dat de kracht van jou blog tot uiting komt in de reactie van Ben Rutten. Hopelijk gebeurt er iets in de nabije toekomst

  Geliked door 1 persoon

  • Belangrijkste is, dat ik mijn frustratie hier even heb kunnen delen. Vrijdagmiddag is me in elk geval duidelijk geworden dat er ter plaatse meer mensen mopperen, omdat ze worden geconfronteerd met een afgesloten wandelroute. Dat is ook de reden geweest om er hier toch nog maar eens een blogje over te schrijven. M.b.v de suggesties van Ben hoop ik komende tijd nog weer een stapje te kunnen zetten om aandacht voor deze zaak te vragen. Niet geschoten is altijd mis, zonder actie komt die brug in De Deelen er niet, vrees ik.

   Geliked door 1 persoon

 5. Ik begrijp je helemaal Jan, in die zin dat we hier met een natuurgebied voor onze neus liggen dat wordt aangelegd en dat al jaààren niet toegankelijk is voor mensen. De werken lagen te vaak stil. Op twintig meter van mijn deur is de weg al zeven jaar geblokkeerd, ook voor fietsers en voetgangers. Triest is dat. Momenteel is men opnieuw aan het werk, ik hoop dat het nu eindelijk eens iets wordt… maar dat hebben we al zo vaak gedacht…

  Geliked door 1 persoon

  • Ik realiseer me heel goed dat ik niet de enige ben die met dergelijke zaken geconfronteerd wordt. Maar als ik blijf zwijgen over deze voor mij actuele ergernis, dan weet ik vrijwel zeker dat er niets gebeurt. Na mijn bezoek van vrijdag weet ik me in elk geval gesteund, omdat er meer mensen zijn die er ter plekke over mopperen.

   Geliked door 1 persoon

 6. Verbroken verbinding?
  Er is tegenwoordig een wandelverbinding van Aldeboarn naar Heerenveen door de Deelen. De problemen die wandelaars nu ervaren zijn dus niet alleen extra vervelend voor mensen die slecht ter been zijn. Maar natuurlijk ook voor mensen die na drie kilometer wandelen wordt aangeraden om te keren! Ook loopt het Koningspad XL hier vanaf Oldeboorn op deze manier langs.

  Marrekrite en Wandelnet
  De klachten dienen dan ook mede geadresseerd te worden bij de Marrekrite beheerder van het wandelnetwerk Friesland en het meldpunt van Wandelnet. Hoe meer mensen dat doen hoe groter de kans dat er iets gebeurt aan de situatie.

  Publiciteit zoeken
  Het Fries dagblad en de LC zijn bladen die hier aandacht aan zouden kunnen schenken. Maar ook anderen zouden dat kunnen doen. En er bestaan nog steeds ingezonden brieven! Maar ook de verschillende politieke partijen kunnen bevraagd worden.

  Herstel en materialen
  Tegelijkertijd moet er worden vastgesteld dat het gebruik van hout aanzienlijk meer onderhoud vraagt dan het materiaal KLP van de firma Lankhorst. Deze plastics zijn erg duurzaam gebleken voor dit soort situaties en de vochtige omgeving. En ook is dit materiaal heel goed (opnieuw) recyclebaar. Het uiterlijk verschilt niet veel van hout, en de kleur is zwart of wit. De kleur wit wordt vaak gebruikt voor de leuningen.

  Met vriendelijke groet Ben Rutten namens vereniging TeVoet in Friesland
  friesland@tevoet.nl

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.