De earrebarre is der wer

Hoewel het zicht bepaald niet optimaal was, kon ik al van ver te zien dat er een ooievaar op het paalnest langs de Bolderen ten noordoosten van Earnewâld stond. Die was knap vroeg terug, bedacht ik me, toen ik daar donderdag langs reed … Ik vervolgde mijn rondje om eens te zien of er in de buurt van de grote gaswinningslocatie dichter bij Earnewâld ook al ooievaars terug waren. Het was onvoorstelbaar, maar vrijwel alle paalnesten – en dat zijn er zeker een stuk of 10 – waren al bezet. Verder zwierven er in de omgeving enige ooievaars rond, die vooral in hooi- en rietlanden hun kostje bijeen probeerden te scharrelen. Kortom: de ooievaar is terug, oftewel in goed Fries: de earrebarre is der wer

 

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, zo luidt het gezegde. Dat geldt naar alle waarschijnlijkheid ook voor de ooievaar, zo valt in de volgende alinea te lezen. Maar nu er al zoveel ooievaars terug zijn op hun thuisbasis, zou je zeggen dat het voorjaar nooit ver meer kan zijn. Dit temeer omdat een krachtige westelijke stroming alles wat maar even op winter lijkt in zo ongeveer heel Europa van de kaart veegt. In tegenstelling tot 2012 wijst tot dusver niets op serieus winterweer …

In 2012 heb ik de eerste ooievaar in deze omgeving al op 14 januari gesignaleerd, maar dat bleek bij nader inzien niet zo’n handige keuze van die eigenwijze eenling. Er was op dat moment voor de lange termijn mogelijk winterweer in het vooruitzicht gesteld. En dat bleek in dat geval ook echt uit te komen. Na twee maanden uitermate zacht winterweer kwam er eind januari een omslag. Van 30 januari t/m 8 februari was er sprake van de 33e officiële koudegolf in ons land sinds 1901. Een mogelijke Elfstedentocht op de schaats deed vele harten zelfs even sneller kloppen. Mijn volledige verslag met foto’s en grafieken over de betreffende winterperiode valt te zien en te lezen op: Weerbeeld februari 2012

 

37 gedachten over “De earrebarre is der wer

 1. heel vroeg alweer, bij ons komen ze nog niet voor, maar misschien gaart dat ook nog wel eens veranderen, wij hebben hier dan weer flamingo’s en dat is op zich ook al bijzonder, nadeel is dat ze meestal heel ver weg in het water zitten 🙂 en niet zo mooi op een paal .

  Geliked door 1 persoon

 2. Hier in België zijn ook al ooievaars terug gekeerd.
  De weerman zei dat het kon te maken hebben met de zuidelijke stormen.
  Hopelijk lukt het hen als het hier in februari toch nog begint te vriezen, want inderdaad, die kans is toch nog reëel.

  Geliked door 1 persoon

 3. hier werden ook de eerste ooievaars gespot Jan

  je hebt er zelfs die overwinteren

  en de winter zullen we nog wel krijgen

  vorig jaar kregen we een late winter , waar geen einde scheen aan te komen

  groeten

  Geliked door 1 persoon

  • Overwinterende ooievaars heb ik hier nog niet zo veel en vaak gezien. Maar zoveel vroege terugkeerders heb ik hier ook nog niet eerder gezien. Ik geloof niet meer zo in de winter 2019-2020. Maar over een week of 6 zullen we het weten.

   Like

  • Er zitten tientallen hier rondom, vooral Earnewâld is een hotspot. Daar was een ooievaarsstation in de tijd het bar slecht ging met de ooievaar.
   Of er nog winter komt …? Hooguit een wintertje, vrees ik, voor de eerstvolgende lijkt het er niet in te zitten.

   Like

 4. Hier in het westen zijn ze nog niet gezien. Achter mijn werkplek in Wassenaar staat een nestpaal die vorig jaar gebruikt werd, dus ik houd het in de gaten! Gewoon een kwestie van goed luisteren of je ze hoort klepperen 🙂 .

  Geliked door 1 persoon

 5. Het was hier een item in het nieuws dat de ooievaars zo vroeg terug zijn. Buiten wat lichte nachtvorst hebben we hier ook nog geen echte winter gezien en bovendien was het in Spanje en Zuid-Frankrijk noodweer.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.