Een pentekening van Kirsten

Achteraf bekeken hadden zowel Aafje als mijn fotomaatje het woord ‘verrassing’ de laatste tijd al eens min of meer terloops laten vallen. Omdat dat voorafgaand aan Sinterklaas was, besteedde ik er geen aandacht aan. Ik ben al van jongs af aan gewend om me eind november-begin december maar bij verrassingen en geheimpjes neer te leggen. Meestal kruipt de aap rond de vijfde wel uit de mouw.

Ditmaal gebeurde dat echter niet. Ik was het alweer vergeten, toen Aafje in de week na Sinterklaas op een dag vroeg of ze wel met de auto naar haar werk mocht, omdat ze iets groots voor mij moest ophalen. Ik was volledig overbluft en overdonderd, toen ze me aan het eind van de middag deze tekening liet uitpakken. Zo hangt hij nu aan de muur, en ik ben er echt heel erg blij mee …

De tekening is gemaakt door Kirsten Krijthe, activiteitenbegeleidster bij Revalidatie Friesland en als zodanig inmiddels een oud-collega van Aafje, maar ook zeer actief als kunstenares. Omdat Aafje mij graag mee wilde laten delen in haar pensionering, heeft ze Kirsten gevraagd of zij een tekening van mij wilde maken zoals ik de afgelopen 15 jaar fotograferend door Fryslân gekuierd ben.

Kirsten heeft alle door Aafje voorgestelde elementen op haar geheel eigen wijze op het papier weergegeven. Het skûtsje dat met een witte snor het water doorklieft, de Friese vlag fier in top, een Fries paard dat met wapperende manen door de wei galoppeert, de grutto als ‘Kening fan de greide’ op zijn troon, op de voorgrond de laatste kievit en de schaatser die door het wit berijpte Fryslân onder voortdrijvende wolken blijft trainen voor die ene tocht …

Heel fijn gestipt heeft Kirsten er zelf nog een mooi pompeblêd in de fok aan toegevoegd. Fijn gestipt …? Jawel, op dit formaat is dat niet goed te zien, maar de originele tekening van 30 x 30 cm bestaat volledig uit kleine stipjes …

Al die elementen maken samen Fryslân, waarvan ik weet dat ik er nu niet meer weg wil. Hier ben ik geboren, hier wil ik graag nog een jaar of wat vrij en veilig met mijn camera rondstappen en hier wil ik uiteindelijk ook mijn laatste adem uitblazen.

Morgaine had het verhaal erachter aardig doorzien in haar reactie.
De meest opvallende vraag kwam van OmaBaard, zij vroeg wat ik met paarden heb. Behalve dat ik vooral Friese paarden erg mooi vind, heb ik er niet zo gek veel mee. Zeker sinds het beste paard van stal me eens zand heeft laten happen. Hoe dat zit, kun je lezen in ‘Sinterklaas en het grote zwarte paard’.

En dit is Kirsten zelf …

Meer informatie over Kirsten en haar werk kun je op haar website vinden:https://kirstenkrijthe.nl
Maar natuurlijk kun je haar en haar werk ook op Facebook vinden: Kirsten Krijthe – beeldend kunstenaar

37 gedachten over “Een pentekening van Kirsten

 1. Ik heb het natuurlijk al live zien hangen en vind het een prachtig kunstwerk en het hangt er prachtig. Ook zo treffend met alle elementen erbij die jou aanspreken. Behalve een persoon die ontbreekt op de tekening, maar daar hebben we het al over gehad… een kleine afbeelding van Aafje zo tussen een paar wolkjes had best gekund. ❤️

  Geliked door 1 persoon

 2. ha Afanja,

  wat een prachtige teken ing.
  Die vrouw die kan het… schitterend!
  Kan me voorstellen, dat je helemaal paf stond!

  En dat je niet uit Fryslân weg wilt… dat snap ik.
  Dat heb ik met mijn eigen stekkie ook.

  groetjes!

  Geliked door 1 persoon

 3. Dit is een heel mooi en origineel geschenk , amai ni !
  Daar ga je lang van genieten denk ik 😎
  Dat Kirsten de vormen, licht en schaduwen bepaalt door pointlillisme toe te passen vind ik schitterend.
  Zo heb ik vroeger ook veel landschappen en personen ‘met stippen getekend’. Het is een langdurig proces, maar je kan er verdomd mooie dingen mee maken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een geweldig cadeau en een mooi eerbetoon aan Friesland en aan je werk als fotograaf Jan. Mooier kan je toch niet voorstellen hé. Ik hoop dat je nog veel van al dit moois kan genieten de komende jaren (en niet alleen dank zij deze tekening maar ook nog “in real life”. Nu ga ik nog een blik werpen op de website van de Kirsten want ik vind dat ze heel knap werk geleverd heeft. Fijne zondag nog Jan.

  Geliked door 1 persoon

 5. Een supercadeau, origineel, lief en prachtig gemaakt.
  Pointillisme, daar moet veel werk inzitten buiten dat je ook heel goed moet kunnen tekenen.
  Om dagelijks naar te kijken, het hangt toch wel op een ereplaats?

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat een schitterend cadeau voor jou! Daarenboven typeert het jou, als Friese minnaar 🙂 , volledig. Prachtig getekend, of beter gestipt. Heel graag ga ik haar website uitpluizen. Ik hou enorm van deze kunst.

  Eerlijk? Ik dacht dat jij het indertijd als afscheidscadeau had gekregen van een kunstenares bij jouw pensioen. Ik zat dus toch een heel klein beetje in de buurt, haha?

  Zoooooooooooooo mooooooooooooooooooooooiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii! En lief van Aafje om ook aan jou te denken.

  Geliked door 1 persoon

 7. Wauw Jan, een prachtig werk wat jij hebt gekregen, en ja.. mijn verhaal wat ik erin zag, is ook precies dat wat ik altijd mee heb gekregen van mijn opa, ook al groeide ik op aan de andere kant van het water 😉 Het Friese Paard, al jong geleerd, de rassen ooit, van opa. de kievit, de verhalen over de eerste eieren zoeken ooit lang geleden door hem. Kortom, als je roots er zijn en ze worden vertelt, dan zie je het sneller 😉 Het enige wat ik even mis had, was de toerist, het staat voor jouzelf, prachtig gedaan!

  En die stippen, pffffffffffff ooit op school die lessen gehad over pointisme zoiets, en moesten we ook maken, wat een werk en dan heeft zij het ook nog met pen gedaan, prachtig!

  X

  Geliked door 1 persoon

 8. Wat een prachtig en origineel cadeau. Het hangt er ook zo mooi op die donkerrode muur.
  Je brengt hier zo vaak en veel een ode aan Friesland en alle plekjes daar waar je zo van houdt. Een heel passend geschenk dus.
  Jouw liefde voor Friesland is terecht. Het is er hemels mooi. En er is nog ruimte. Houden zo.
  Ik ga zo eens kijken naar de site van Kirsten.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.