Een week winter

Zo, dat was hem dan, de winter van 2021. Een week met 6 ijsdagen, maar zonder strenge vorst in onze tuin. De laagste minimumtemperatuur bleef steken op -9,8 ºC, gistermiddag liep het kwik op naar 2,7 ºC …

In chronologische volgorde zag mijn week er als volgt uit. De winter begon met Code rood. Diep in de nacht van zaterdag 6 op zondag 7 februari begon de aangekondigde sneeuwstorm bezit van onze tuin te nemen …

De sneeuwjacht hield zo’n 24 uur aan, maar leverde hier uiteindelijk gemiddeld toch niet meer dan ca. 6 cm sneeuw op. Ons vijvervrouwtje was maandag 8 februari nog maar nauwelijks zichtbaar …

Na het sneeuwruimen op maandag heb ik het dinsdag rustig aan gedaan om energie te sparen voor de volgende dag. Wel heb ik ’s avonds even met licht, water, ijs en luchtbellen gespeeld bij de vijver …

Woensdag waren ook de binnenwegen in Fryslân weer goed berijdbaar, en dus werd het de hoogste tijd om een ritje naar de Ecokathedraal te maken. Daar heb ik een sprookjesachtige sneeuwwandeling gemaakt …

Moegestreden in de Ecokathedraal heb ik de donderdag vooral in de tuin doorgebracht, spelend met licht en schaduw in de sneeuw …

Ook de vrijdag heb ik de goeddeels in tuin doorgebracht, ditmaal om me voor te bereiden op de ijspret die voor zaterdag op het programma stond …

Zaterdag heb ik samen met mijn fotomaatje Jetske het ijs opgezocht. Ik vond het een feest om te midden van alle ijspret zelf ook weer even op het ijs te staan …

Gistermiddag hebben Aafje en ik nog even een ritje door het sneeuwrijke lage midden van Fyslân gemaakt. Onderweg besloot ik o.a. even een tussenstop te maken bij de spoorbrug Grou over het Prinses Margrietkanaal. Na alle ijspret van gisteren deed het me pijn in ’t hart, maar we hadden geen beter moment kunnen treffen. Er naderde net een klein konvooi van twee ijsbrekers en twee vrachtschepen die zich door het ijs ploegden …

En vandaag kwam er met Code Rood een eind aan de winter. IJzel maakte wegen en vooral ook veel stoepen spiegelglad, zo ook het paadje in onze tuin. Intussen is de ijzel overgegaan in regen en is de temperatuur opgelopen tot boven het vriespunt, zodat ik me sinds ca. 10:30 uur weer veilig door de tuin kan bewegen …

Op mijn weblog houdt de winter voorlopig nog wel even aan. Ik heb als kind van de winter weer een fantastische week gehad, waarin ik meer dan 1100 foto’s heb gemaakt. Al hetgeen hierboven kort is weergegeven, zal hier de komende tijd nog uitgebreid voorbij komen. De liefhebbers van voorjaar en zomer zullen het geduldig moeten uitzitten of voorlopig hun heil elders zoeken …   😉

50 gedachten over “Een week winter

 1. het was even een korte maar toch wel krachtige winter week Jan
  en ik geloof dat veel mensen er van hebben genoten na al die corona ellende
  gelukkig hebben we nu de foto’s nog en kunnen we zo nog wat na genieten

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik kom wel kijken hoor, maar ik ben blij dat het weg is. Fijn dat je zo genoten hebt ook al was het maar van korte duur. Je hebt in elk geval genoeg nieuw fotomateriaal 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Je hebt deze week prachtig in woord en beeld geschetst. En dan te bedenken dat er achter deze schets 1100 foto’s schuilgaan. 🙂
  Gisteren vielen jullie dus met de neus in de boter. Ik ben heel benieuwd naar alle series en blijf dus nog wel een tijdje aansluiten.
  Ik ga zelf ook nog een aantal series door. Maar je weet, die stappen zijn altijd een stuk groter dan die van jou. 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Ha, ha, Jan, ik begrijp dat je op de winter nog even laat voortduren. De mooie foto’s hierboven zijn nog maar een voorproefje 😉
  Ik schat in dat je vooral in de Ecokathedraal nog vele schitterende opnames hebt kunnen maken.
  We hebben nog het een en ander tegoed!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Een beetje winter hoort toch wel een week of drie te duren, vind ik, Zem. Dus ja, ik laat de winter hier graag nog even voortduren, Want zeg nu zelf, wandelen in een sneeuwbui is een stuk fijner dan wandelen in de regen, zoals we die nu weer hebben. De Ecokathedraal lag er inderdaad weer prachtig bij met die mooie witte deken. Maar ook de dag op en rond het ijs heeft de nodige sfeervolle foto’s opgeleverd. 🙂

   Like

 5. Dag winter. Lente komt eraan Jan. Daar kunnen wat meer gaan genieten. Wat heb jij weer mooie foto’s kunnen maken. Vooral de boot scheurde ijs vind ik prachtig om te zien. Je had ieder geval leuke week gehad. Bij ons schaatsen was ook erg druk geweest. Niet geweest. Ik blijft de mensen en kinderen uit de buurt.

  Geliked door 1 persoon

  • Het was weer een topweek waarin ik veel energie had en veel foto’s heb gemaakt. Hier in het noorden komt de lente er eerst nog niet aan, warmer dan een graad of 10 wordt het deze week nog niet. Dus ik ga nog lekker even door met de sneeuw- en ijsfoto’s. Onder andere van die ijsbrekers komt er nog een serie voorbij. En ik heb bij de vijver veel foto’s gemaakt, waarbij ik jullie idee met de hand heb gebruikt. 🙂

   Like

 6. Je hebt je op glad ijs gewaagd Jan.
  De winter zoals de voorbije week vond ik super. Ondanks de kou heb ook ik echt genoten. Hier voor de deur bleef het tot deze middag spekglad, hier wordt niet gestrooid.
  Maar verder lagen de wegen vrij en dan ben ik gerust (er).
  Nagenieten van de sneeuwfoto’s, super👍

  Geliked door 1 persoon

  • De lage temperaturen lijken me nog altijd extra energie te geven. En als ik daar zoals afgelopen week op de juiste manier mee omga, dan kan ik niet stuk. De winter had nog best een week of twee mogen duren, wat mij betreft. Nu dat in realiteit niet lukt, moet het maar op virtuele wijze. 🙂

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.