Ooievaars op het nest

De reeën die ik hier zaterdag liet zien, waren bijvangst tijdens een ritje naar de ooievaarsnesten bij Earnewâld. Een kwartiertje later stond ik op de parkeerplaats bij de grote gaswinlocatie …

Vanaf de parkeerplaats heb ik een kuiertje gemaakt langs de Dominee Bolleman van de Veenweg in de hoop wat ooievaars te kunnen fotograferen. Bij mijn nadering en passage van het eerste ooievaarsnest werd ik nauwlettend gevolgd …

Het tweede nest staat een stukje verderop langs een niet vrij toegankelijk pad naar het rietland. Duidelijk te zien dat de rietsnijders ook hier weer aan het werk zijn geweest. Het valt vanaf deze afstand niet goed te zien, maar het riet lijkt me ook hier niet erg lang …

Ook dit paalnest was overigens weer bezet. Mevrouw ooievaar stond op het nest en haar eega stond op één poot aan de overkant van de sloot …

Ook het paalnest meteen ten noorden van de gaswinlocatie was bezet, hier stond het koppel samen op het nest. Aan het boomnest iets verderop werd nog gewerkt. Even later mocht ik getuige zijn van het transport van een deel van de interieurbekleding voor dat nest …

 • wordt vervolgd

32 gedachten over “Ooievaars op het nest

 1. Prachtig die ooievaars op hun nest! Hier hebben er tijdens de 2de week van de paasvakantie twee vertoefd. In onze straat is een vogelopvangcentrum. Daar waren ze binnengebracht en hebben ze een hele winter verbleven voor verzorging. Na vrijlating zijn ze nog een week in onze buurt gebleven. Zo leuk!

  Geliked door 1 persoon

 2. Onlangs fietsten we voorbij een lantaarnpaal waar bovenaan een groot nest was gebouwd met mama en papa, klaar voor uitbreiding van de familie. Zo’n groot nest is altijd een speciale ontdekking. Jij zal er wel meer zien? Mooie foto’s die vragen om een opvolging 👍

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat ziet er weer veelbelovend uit.
  Het nest op de laatste foto lijkt wel haast een huis met meerdere verdiepingen. 😉
  Je kunt wel zien hoe slordig het riet is gestapeld dat het veel te kort is. Het wil zo niet stapelen en glijdt naar beneden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ze zijn hier ook al volop aanwezig in Herwijnen en aldaar waren er ook al enige geboren en dat is super. Ik kijk ook regelmatig naar de live stream want er zitten er daar veel op nest. Jij nam ook mooie fotografie mee Jan en die nest in boom vergde toch wat kracht en doorzettingsvermogen om het in boom te maken. En nu maar wachten of jij volgend maal ook de kleintjes kan spotten.

  Geliked door 1 persoon

 5. Benieuwd naar het vervolg Jan! Om hier een ooievaar te zien moet ik naar de Brielmeersen in Deinze rijden, waar ze elk jaar terugkeren, maar dat is een park en verre van een natuurlijk habitat zoals bij U. Maar om ze te beloeren is het perfect natuurlijk. Mooie opnames Jan.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel. In deze omgeving zitten elk jaar tientallen ooievaars. Hier zit één van de ooievaarsstations, die een belangrijke rol hebben gespeeld toen de ooievaars rond 1980 bijna uitgestorven waren in ons land. In 1910 waren er 500 broedparen in Nederland, in 1981 waren dat er minder dan 10. Tegenwoordig zijn het er gelukkig weer ca. 1200, waarvan naar schatting 160 in Fryslân.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.