Op de warmste dag

Nadat ik mijn poriën gisterochtend vroeg om te beginnen eens lekker had gekieteld met een flink warme douche ben ik de (voorlopig) warmste dag van het jaar goed doorgekomen. Na de douche heb ik een tijdlang lekker koffie zitten drinken op het terras. Een hommel bezocht daarbij de intussen volop bloeiende kogeldistel

Tegen de tijd dat ik op het punt stond om naar binnen te gaan, omdat het stilaan flink warm werd op het terras, streek er een jonge pimpelmees op een van de roestige lisdoddes neer …

Al snel vloog hij naar het grote houten vogelbad. Daar zat hij eerst een tijdlang om zich heen te kijken, terwijl hij zich af en toe even voorover boog om een slokje water te nemen. Uiteindelijk kon hij de aantrekkingskracht van het water niet weerstaan …

Tussendoor ging er een dagpauwoog op een paar bladeren van de lampionplant zitten. Hoe lang ik ook wachtte, hij verpofte het om zijn vleugels even te openen …

Een koolwitje wilde dat even later ook niet doen, maar daar stond tegenover dat hij zich wel even mooi in het tegenlicht wilde laten portretteren …

Aan het eind van deze eerste tropische dag heb ik me voor het eerst met op elke trapleuning een hand omhoog moeten trekken, omdat mijn onderdanen volkomen krachteloos waren. Voeg daarbij dat de luchtvochtigheid een stuk hoger is dan gisteren, dan belooft dat weinig goeds voor vandaag, want op dit moment is hel al twee graden warmer dan gisteren rond dit tijdstip. Ik had gehoopt vandaag even een ritje naar de ijsvogels te kunnen maken, maar ze moeten nog maar even wachten. Ik heb tenslotte de afgelopen maanden al zo vaak en lang op hen zitten wachten …

Als jullie me vandaag zoeken: ik zit vanochtend vooral in mijn computerhoekje en vanmiddag lig ik languit voor de Tour de France. Ik wens jullie een mooie dag, en je weet het: hou ’t hoofd koel.

40 gedachten over “Op de warmste dag

 1. Misschien vonden die vlinders het ook te warm om hun vleugels te openen. Dat doen ze immers toch om op te warmen dacht ik.
  Hier waren er maar weinig die zich lieten zien maar ja … Hier was het nog eens 3 graden warmer.

  Like

 2. Bij ons was het 39 graden geweest. Echt niet normaal meer. Het was ook benauwd weer. Vogels hadden echt moeilijk. Bij sommige vogels is naar de opvang gebracht om te redden. Uitgedroogd. Je hebt weer mooie foto’s kunnen maken. Citroen vlinder op de bloem echt schitterend om achtergrond zon te zien. Heel mooi….Pimpelmees nam jou in badje. Heel goed dat je aandacht geven. Lekker badderen als het warm weer word. Mooi!! Fijne avond verder.

  Geliked door 1 persoon

 3. tropisch warm, ik hou er niet zo van 23ºC vind ik warm zat, heb dan ook weinig ondernomen die warme dagen, en volgende week komt er weer meer dan 30ºC graden heb ik begrepen.m fijn dat je toch nog wat mooie foto’s hebt kunne maken op de heetste dag

  Geliked door 1 persoon

  • Hier was het met ruim 30 graden op de thermometer nog niet echt koeler. Een paar regen- en onweersbuien hebben vanavond wel wat afkoeling gebracht, maar in huis blijft het nog een plaknacht. Morgen wordt het ook hier gelukkig wat frisser.

   Like

 4. Ik heb aan jou gedacht Jan. Die hitte moet een verschrikking zijn voor je onderdanen. Gelukkig vandaag flink koeler. Het was niet te harden gisteren. Ik heb gewoon niks gedaan… enkel een gedicht gemaakt.
  Jij maakte mooi foto’s. Dat meesje in het badje vind ik zo vertederend. Prachtige foto’s van de kogeldistel en het koolwitje!

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Bea! Hier was het met een maximumtemperatuur van 30,3°C vandaag nog nauwelijks koeler te noemen. En dat was aan de draagkracht van mijn benen dan ook goed te merken. Gelukkig heeft mijn humeur er nog steeds niet onder te lijden. Het is vervelend en dat blijft het, ook als ik me erover op ga winden. Ik pas me aan en doe net als jij vrijwel niets op dit soort dagen. Maar de kans om een paar foto’s te kunnen maken, laat ik me nog niet snel ontnemen. Vanaf morgen gelukkig een paar dagen om bij te komen, en dan zien we wel weer wat de volgende warmtegolf brengt.

   Geliked door 1 persoon

  • Zo lang ik het geluk heb om op de juiste momenten even buiten te zijn, kan ik hier regelmatig op tuinsafari.
   We waren 17 jaar geleden al door de neuroloog gewaarschuwd dat we de warmte maar beter niet meer kunnen opzoeken in de vakanties. Daar hebben we ons netjes aan gehouden, maar nu zoekt de warmte ons steeds vaker op.

   Geliked door 1 persoon

 5. Dilbeek was vandaag bij de 3 warmste gemeenten in het Belgenlandje, we hebben het geweten… 40 graden was het hier. Binnen haalden we 27 graden. Een paar wolken dreven over, en dat was het… geen drupje regen. Een grote ventilator met een paar natte badhanddoeken ervoor is ook effectief om de temperatuur binnen wat te verlagen. Enfin soit, dringend maar eens gaan uitkijken voor airco. Je hebt toch maar weer mooie beelden uit je camera gefloept !

  Geliked door 2 people

 6. Gelukkig is het ondertussen terug een stuk koeler (deze ochtend toch… er viel zelfs een klein beetje neerslag) Ondertussen breekt de zon terug door. Al bij al wist je op de heetste dag toch nog een paar leuke plaatjes te maken op je terras.

  Geliked door 1 persoon

 7. Een mooie voorstelling en allemaal gratis! Het koolmeesje staat er bij als een mens: met een hand op een stok leunend. 🙂
  Hier in het oosten is het nog steeds heet en broeierig erbij. Smogwaarschuwing.
  Ik hoop dat je je een beetje in acht kunt nemen Jan maar dat zal niet altijd mogelijk zijn?
  Hou je goed!

  Geliked door 1 persoon

 8. De foto met het koolmeesje is zo heel erg mooi en teder.
  Ik overweeg hier ook een badkuipje te plaatsen voor de vogels, is zo leuk op jouw beelden.
  Vandaag is het koeler, hopelijk lukt het je snel beter🤞

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Edward, warmte en MS gaan nu eenmaal niet samen. Het is alleen vervelend dat ik er steeds meer last van krijg, maar het is niet anders. Maar gewoon proberen het beste ervan te maken en dan zien we wel waar het schip strandt.

   Like

 9. Je hebt toch enkele mooie foto’s kunnen nemen.
  Hier is het vandaag frisser geworden en nu en dan valt er wat regen. Dat doet een mens en dier deugd.
  Nu afwachten hoe het weer de eerstvolgende dagen zal zijn. Hopelijk zonder al te veel hitte.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.