De warme droge zomer van 2022

Dat het een warme en droge zomer was, is intussen een open deur. Nu ik alle cijfertjes op een rij heb gezet en daar wat grafiekjes van heb gemaakt, weet ik nu heel aardig hoe de zomer in ons tuintje ongeveer is verlopen. Om te beginnen het meest eenvoudige temperatuurgrafiekje, hierin staan per maand en daarnaast over de hele zomer de gemiddelde temperaturen. Rood staat voor de gemiddelde temperatuur in ons tuintje in 2022, blauw staat voor de gemiddelde temperaturen in onze tuin over de periode 1971-2000. Iedere zomermaand verliep dit jaar duidelijk warmer dan normaal. De gemiddelde temperatuur kwam in ons tuintje uit op 18,6°C. Daarmee was deze zomer hier 3 graden warmer dan de gemiddelde zomer in de periode 1971-2000 …

In de tweede grafiek zijn de maximumtemperaturen per dag te zien. Daaruit valt te leren dat we hier deze zomer 75 warme dagen (20°C of warmer) hadden, over de periode 1971-2000 telde de zomer gemiddeld ca. 49 warme dagen. We hadden 22 zomerse dagen (25°C of hoger), tegen ca. 15 in de periode 1971-2000. Tot slot heb ik in ons tuintje 7 tropische dagen (30°C of hoger) kunnen noteren, tegen ca. 3 in de periode 1971-2000. De warmste dag was 19 juli met de absolute recordtemperatuur van 35,6°C

Dus ja, het was warm. Hoe warm? Wel, in mijn meetreeks van 2003-2022 is de zomer van 2022 met gemiddeld 18,6°C met stip binnengekomen op nr. 2. Alleen de zomer van 2018 was met 18,8°C warmer. En dat geldt niet alleen voor ons tuintje, ook volgens het KNMI in De Bilt was de zomer van 2018 net wat warmer …

Van de temperaturen stappen we over op de neerslagcijfers. Van 1 juni tot 1 september viel er maar 166 mm regen in onze tuin. In de periode 1971-2000 was dat gemiddeld ongeveer 200 mm. Hoewel het een droge zomer was, hadden we hier in het noorden nog het geluk dat juni met 101 mm een relatief natte maand was. Maar intussen zijn we wel weer aan een buitje toe …

Het volgende grafiekje laat per dag de neerslagcijfers in onze tuin zien. De natste dag was 6 juni, toen er ruim 28 mm regen viel. Daarna werd ’t geleidelijk droger. In Fryslân hebben we nu een neerslagtekort van ca. 200 mm …

Het laatste grafiekje toont de jaarlijkse neerslagcijfers over de periode 1971-2000. Alleen in de zomers van 2003, 2018 en 2019 viel er minder regen in ons tuintje …

Persoonlijk slotwoord

Tot zover de cijfers, waar afgezien van misschien een tik- en rekenfoutje weinig op af te dingen valt. Ik sluit af met een wat meer persoonlijke noot. Wat die warmte met mij doet, is niet meetbaar. Maar laat ik ervan zeggen dat het voor mij echt veel te warm was. Het was weer een flink tikkie erger dan in de horrorzomer van 2020. MS en warmte zijn geen vriendjes. Dat wist ik al, toen we na de diagnose in 2004 van de neuroloog het advies kregen om in de vakanties maar niet meer af te reizen naar Zuid-Frankrijk. Dat hebben we sindsdien ook niet meer gedaan. Maar de warmte van Zuid-Frankrijk lijkt sindsdien echt ieder jaar dichterbij te komen, en vluchten kan niet meer.

De warmte heeft deze zomer voor het eerst echt een langdurige verlammende en doodvermoeiende werking op mijn hele lijf gehad. En dat is nog steeds niet voorbij. Aanvoer van drie maanden warmte zal zeker een maand met temperaturen rond de 20°C of lager vergen om die warmte weer te laten afvloeien, schat ik. Terugkomen op het niveau van voor de zomer, zal zeer waarschijnlijk niet meer lukken, tenzij de neuroloog nog nieuwe mogelijkheden ziet. We gaan het zien. Intussen blijf ik, zoals ook in de afgelopen zomer, mijn best doen om te blijven bewegen en fotograferen. Ik zal wat vaker een greep in mijn archief doen en de tuin zal hopelijk inspiratie en mogelijkheden blijven bieden, zoals dat zelfs op de warmste dag van het jaar het geval was met de onderstaande foto’s …

46 gedachten over “De warme droge zomer van 2022

 1. Je bent een moedig mens. Mijn man stierf in de nog hetere zomer van 2003, toen bleven ook de nachten warm. Dank voor je schitterende foto’s, de grafieken laat ik aan mij voorbij gaan, die zijn te moeilijk voor mij maa rik heb grote bewondering voor je metingen en de weergave ervan.

  Groet van Fialas.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi overzicht, Jan! Grappig is dat hoe dichtbij elkaar we ook wonen, we vermoedelijk andere cijfers per tuin zouden krijgen. Maar het algemene regionale beeld is natuurlijk duidelijk genoeg. Het wordt warmer en droger. Ikzelf, ik heb het wel eerder genoemd, heb daar allesbehalve problemen mee, maar ik onderken de moeilijkheden van mensen die er minder goed tegen kunnen, en van iemand met een aandoening als die van jou in het bijzonder. De beperkingen zijn klote, de moed en naar verhouding, hoe zeg je dat op zijn Fries, goeie sin, waarmee je de situatie neemt zoals die is, is bewonderenswaardig. Heb je, vermoedelijk een volstrekt overbodige vraag, overwogen naar koelere oorden met vakantie te gaan? Hoe dan ook, de foto’s, en zeker ook de bijbehorende verhalen, van je naaste omgeving en de tuin zijn en blijven meer dan de moeite waard.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel! Als we twee gelijke weerstations of thermometers op vergelijkbare plekjes in de tuin ophangen, dan kunnen de temperatuurverschillen nooit erg groot zijn, voor de neerslag gaat dat vanwege het lokale karakter van buien niet echt op.
   Tot een kleine 20 jaar geleden had ik ook niet echt problemen met de warmte. Als kind hield ik zowel van zomerhitte als van strenge winterkou. Maar ja, das war einmal. We hebben het er wel eens over gehad om naar noordelijker oorden op vakantie te gaan, maar daar is het om meerdere redenen niet van gekomen. En nu kan ik wel elke dag gaan zuchten, mopperen, de kop laten hangen en weet ik wat nog meer, maar daar wordt het zeker niet beter van. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor Aafje. Kortom: ‘mar gewoan fleurich foarút!’ 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. Zo duidelijk als wat, het gaat maar door. Dat het hier momenteel nog 21°C is was dan ook te verwachten.
  Het is een nare ziekte die je hebt Jan, het klimaat houdt daar geen rekening mee. Verkoelende apparatuur of iets dergelijks, bestaat dat? ( ik roep maar wat)

  Geliked door 1 persoon

  • Hier is het nu (22:00 uur) ook nog 21°C. Dat zou eerder de maximumtemperatuur moeten zijn op 3 september. Maar zoals je zegt, het gaat maar door. Een omkering van dit proces maken jij en ik niet meer mee, Bertie.
   Verkoelende apparatuur … ja, die bestaat. Airco heeft het, maar tot nu toe heb ik daar nog steeds principiële bezwaren tegen. Als ik het binnen koeler maakt, betekent dat buiten namelijk meer warmte. Want de warmte uit ons huis moet toch ergens naar toe …

   Like

 4. Hoe kunnen mensen dat niet voelen dat dit geen temperatuur van hier zijn? Ik val regelmatig flauw van de warmte en heb depressies van dagenlang met alle gordijnen te moeten dicht zitten… wie de wijzigingen niet ziet is tureluren.

  Geliked door 1 persoon

  • Tja, toen ik nog jong en onbedorven was had ik ook nooit last van het weer. Of het nou een zomerse hittegolf was of winterse diepvrieskou, ik kon er prima mee overweg. Maar ja, wij horen tegenwoordig bij de kwetsbaren en de ouderen. Aanpassen is er voor jou en mij helaas niet meer bij. Rekken en d’r bij blijven lijkt me meer op zijn plaats. 😉

   Geliked door 1 persoon

 5. Je hebt weer een gedegen overzicht geplaatst. Soms gaven je ´strakke´ cijfers wel eens andere zaken weer dan dat ik in mijn beleving had opgeslagen, maar daar had ik deze keer geen last van. Het was warm en droog.

  Er zijn eigenlijk geen woorden voor om mijn medeleven te tonen voor het proces waar jij inzit en wat jij door de warmte hebt doorgemaakt en nog steeds doormaakt. Vanaf de zijlijn krijg ik een gedeelte mee en ik zie hoe moeizaam je loopt. Maar moet het zelf doorstaan…

  Geliked door 1 persoon

  • De cijfers zijn wat ze zijn. De temperaturen zullen in een straal van pakweg 25 km weinig verschillen, denk ik. De neerslagcijfers lopen onder invloed van buien met lokale invloed wel eens wat uiteen, maar daar was deze zomer ook hoegenaamd geen sprake van.

   Je weet hoezeer ik het waardeer, dat je er al 16 jaar bent om zo mogelijk elke 2 weken een gezamenlijke fotokuier te maken. Je bent zowel letterlijk als figuurlijk van grote steun bij het kloteproces bij mijn MS en de nog steeds latent aanwezige Acnes. Toppertje!

   Geliked door 1 persoon

 6. We zullen ermee moeten leren leven denk ik… De opwarming van ons bolletje gaat gewoon verder.
  25 graden is voor mij dan ook de bovengrens, bij nog warmer blijf ik binnen in de schaduw. Onze Dyson lucht verkoeler doet flink zijn best ! Als het zo blijft duren, dan haal ik airco in huis…
  Maar al bij al mogen we niet te veel klagen, als je ziet wat er in Pakistan allemaal gebeurt ! Dat zijn pas hallucinante toestanden. Begin daar maar eens aan om alles weer in orde te brengen…
  Van de andere kant hoop ik ook op héél lang durende zachte regen. Vandaag heeft het bij ons 3x heel eventjes geregend. De grond was amper hier en daar nat en het was al gedaan me regenen.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb hieronder al ergens verzucht, dat twee weken met iedere nacht urenlang zachte regen me wel een goed plan leek. Maar je hebt gelijk, wat wij tot nu toe van de klimaatverandering merken is peanuts vergeleken met wat er in andere delen van de wereld gebeurt. Dat neemt niet weg, dat ik de gevolgen van één en ander voor mijn eigen functioneren graag wat vastleg.

   Like

   • Weet je Jan, ik ben soms een beetje ‘jaloers’ op mijn buurman & buurvrouw… Zelfs bij +35 graden liggen die in hun tuin te zonnen en volop te genieten van de zomerzon… Voor de ene kan het, voor de andere kan het niet…
    Vroeger (toen ik 25 & jonger was) kon ik dat ook uithouden, maar nu niet meer…
    Maar wat jij meemaakt met je MS, daar is diabetes echt wel klein bier tegen…
    Getuigen van hoe je je voelt met je lichamelijk minder functioneren vind ik dapper en tegelijk ontwapend !
    High five Jan 👍

    Geliked door 1 persoon

    • Ach, zoveel uren zon zijn al lang niet meer gezond, denk ik dan maar om de moed erin te houden.
     Ik houd er niet zo van om chronische ziekten met elkaar te vergelijken, Dirk. Iedere ziekte brengt zijn eigen problemen en beperkingen met zich mee. En het is geen wedstrijdje over waar je meer of minder last van hebt.

     Mijn blog is in 2005 begonnen als een soort van therapie: fotograferen om lichamelijk in beweging te blijven en wat schrijven om geestelijk ook bezig te blijven. Het schrijven over mijn wedervaren met MS in de loop der jaren hoort daar onlosmakelijk bij. 🙂

     Like

 7. Je foto’s blijven prachtig. Onafgezien van bezorgde klimaatveranderingen heb ik zelf wel genoten van deze echte zomer. Maar zo jammer voor jou dat dit je blijvend achteruit laat gaan. Ik wil heel graag voor jou toen graden afgeven!!

  Geliked door 1 persoon

 8. je hebt er heel knap overzicht van gemaakt Jan…

  steeds meer extremen in het klimaat ….

  hierbij moet ik wel terugdenken aan de watersnoodramp van juli vorig jaar in ruime omgeving van Luik..

  of hoe de klimaatverandering zich doorzet

  jammer dat je zoveel last had van de hitte

  prettige dag gewenst

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Willy. De vergelijking tussen de extremen van vorig jaar en dit jaar hebben wij hier ook diverse keren gemaakt de laatste tijd. De hitte heeft zich helaas ontwikkeld tot mijn grootste vijand de afgelopen jaren. Dat was niet onverwacht, maar de heftigheid vond ik deze zomer toch wel verrassend.

   Like

 9. Wat heb je dat mooi en overzichtelijk gebracht. De foto’s die onderaan volgden mogen er weer zijn.
  Wat een zomer… we zullen hem niet snel vergeten. Zonet vielen hier een paar dikke druppels, maar daar is het verder ook bij gebleven. Ik werd er zowaar blij van. Het geluid én de geur van regen. Ik heb het gemist en de natuur overduidelijk ook.

  Geliked door 1 persoon

 10. Eigenlijk valt het me op dat je eigen meetgegevens van je weerstation aardig overeenkomen met de professionele meetgegevens van het KNMI. Hopelijk is voor jou het ergste warmteleed snel geleden Jan. Ondanks dat het overdag nog heet is zijn de nachttemperaturen al behoorlijk gedaald

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel. Het geheim is, dat dit weerstation al jarenlang op 1 meter hoogte tegen de noordkant van een paal van de pergola hangt, altijd tussen de bladeren van de klimop. Hij vangt dus nooit zonlicht- en warmte op en is daarmee erg stabiel.
   Met de minimumtemperaturen gaat het gelukkig de goeie kant op. Afgelopen nacht heb ik voor het eerst weer eens langer dan 7 uren kunnen slapen. Nu de maximumtemperaturen nog. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 11. Amai, die 19de juli dit jaar, dat weet ik ook nog. Oudste zoon verjaarde toen. Ik moest werken met de nacht en kon het overdag in mijn bed niet uithouden van de hitte. Het was bijna 40°C bij ons, de hitte sloeg in je gezicht als je buitenkwam. Ik ben toen in de vijver gaan liggen maar zelfs het water was lauw.

  Geliked door 1 persoon

 12. Mooie presentatie Jan van het weer in jouw tuintje de afgelopen zomer (je schrijft abusievelijk 2020 waar je 2022 bedoelt). En de warmste dag 19 juli staat mij ook nog helder voor de geest, ik ben op Terschelling toen langs het Wad gefietst waar het nog wel uit te houden was voor mij. Op de terugweg door de duinen naar mijn huisje was ik wel blij dat ik daar de schaduw weer kon opzoeken. Was toen ook zo’n beetje door de watervoorraad heen. Vanochtend stond ik nog even op de steiger achter mijn huis naar de waterstand te kijken. In het voorjaar stond het water bijna tot de steigerplanken, nu zag ik door de kieren de zandbodem.
  Ik hoop voor je dat de herfst weer normale temperaturen geeft (hoewel, wat is normaal?) en je ook weer wat fysieke energie geeft.
  Groet, Cor

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Cor, vooral ook voor je correctie! Ik heb het intussen aangepast.
   Het was voor mij meerdere dagen echt niet te doen dit jaar. Als deze tendens echt doorzet, en die kans is helaas erg groot, zullen we hier ondanks principiële bezwaren toch aan de airco moeten, vrees ik.
   Gistermiddag heb ik een ritje met mijn fotomaatje gemaakt door de Weerribben. Daar waren ook grote delen van wat normaal gesproken waterriet is drooggevallen. Een maximumtemperatuur van 20°C en twee weken lang iedere nacht urenlang aanhoudende zachte regen lijkt me heel weldadig voor alles en iedereen momenteel. En niet in het minst voor mij! 🙂

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.