Weerbeeld oktober 2018

Oktober was al de zevende maand op rij die een stuk zachter was dan normaal. In ons tuintje kwam de gemiddelde temperatuur uit op 12,4 ºC tegen een langjarig gemiddelde van ca. 9,9 ºC over de periode 1971-2000. Vooral de tweede decade van oktober was het erg warm voor de tijd van het jaar. De hoogste temperatuur kwam uit op een zomerse 25,5 ºC op 13 oktober …

In totaal heb ik in oktober 10 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) en 1 zomerse dag (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) kunnen noteren. Normaal kent oktober twee warme dagen, zomerse dagen zijn in oktober zeldzaam. De laatste dagen van oktober verliepen een stuk kouder dan we gewend waren. Op 28 oktober kwam het in een groot deel van het noorden en oosten van ons land tot de eerste nachtvorst. Ons tuintje is tot nu toe vorstvrij gebleven, verder dan 1,1 °C is het kwik er nog niet gezakt …

Het mooie weer verlokte een groep kieviten op 12 oktober tot een potje pootjebaden tussen de eenden in de Jan Durkspolder. Dat zijn zo te zien overigens geen gewone eenden, het lijken me eerder smienten …

Geheel in lijn met de meeste voorgaande maanden, was het ook in oktober weer te droog. In ons tuintje is in oktober maar 28 mm regen gevallen, tegen ca. 74 mm gemiddelde over de periode 1971-2000 …

Dat droge weer kwam de boeren in dit geval wel goed uit, denk ik. Akkerbouwers konden met hun zware machines het land op om te oogsten wat er te oogsten viel. De meeste veehouders hebben in oktober nog een keer een snee gras van het land kunnen halen, waarmee ze de eerder vanwege droogte gemiste grasoogst enigszins hebben kunnen compenseren …

15 gedachten over “Weerbeeld oktober 2018

 1. Het mooie weer verveelde mij nog niets. Maar wat meer regen is welkom voor de natuur. Het is wel raar verdeeld als je bijvoorbeeld kijkt naar het noodweer in Italië.
  Mooi en interessant overzicht.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik zie bij ons achter landschappen veel regen gevallen. Sommige plekker staat in de water. Droogte… Er werd wel gezegd dat afgelopen tijd erg droog geweest. Want in huizen gaan schuren van droogte. Je foto’s is zeker mooi om te zien Jan. Voor jou fijne week.

  Geliked door 1 persoon

 3. Steeds kijk ik weer met genoegen naar je maandoverzichten.
  Die hoge temperaturen in de eerste helft van de maand, tegen de nachtvorst aan in de laatste dagen, en niet meer dan een kleine 30 mm regen, ook hier.
  Te warm en te droog, al staat er nu ietsje water in onze sloot.
  Het blijft een vreemd jaar, en nu krijgen we in het midden van deze week weer een bel warmte voer ons heen.
  Dat gaat weer een vreemd maandoverzicht over november geven, Jan.

  Geliked door 1 persoon

 4. Jan je hebt een mooi overzicht van het weer gemaakt, het is wel heel verschillend.
  In het Zuidwesten hebben we best een paar dagen regen gehad dat de regenmeter
  haast vol was, maar dat was ook allemaal plaatselijk.
  Het weer is echt aan ’t veranderen, volgens mij kunnen ze daar niet meer omheen.
  Maar als ik eerlijk ben verheug ik me op de voorjaarsachtige dagen, ik ben een echte
  koukleum.
  Je foto’s maakte het helemaal af.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.