Eiders op een zandplaat

– Een virtuele vakantie 23 –

De volgende tussenstop tijdens onze buitendijkse fietstocht was bij een zandplaat. Aan de rand zat een grote groep vogels. Van afstand was moeilijk te zien wat het waren, maar dat werd m.b.v. de zoomlens al snel duidelijk. Het waren eiders, ook wel eidereenden genoemd. Deze eendensoort houdt van zout water. De meeste eiders die ons land bezoeken, zitten in de Waddenzee. Nederland ligt aan de zuidkant van zijn broedgebied.

Nadat ik de in de verte passerende tweemaster tot aardige bijvangst had geprofiteerd bijvangst, vervolgden we onze tocht weer. Beurtelings wierpen de vrouwen een blik over de schouder om te zien of ik het nog bij kon fietsen. Voorlopig ging dat nog steeds goed …


28 gedachten over “Eiders op een zandplaat

 1. geweldig Jan, dat zijn er veel, ik ben altijd were blij als ik vogels zie, want de natuur loopt… néé hólt achteruit
  ik vind het vreselijk… en sbb en consorten blijven maar uithollen, ik vraag me serieus af, wanneer stopt het graaien????

  als alle bossen weg zijn…. de wateren leeg… de lucht dood….

  Like

 2. Jaaaaaaaaaaa de Eider eend, ik zag hem vorig jaar voor het eerst, of 2 jaar terug alweer bijna, en ik dacht echt, wat is dat dan! hahaha Geweldig om te ontdekken dat er nog zoveel meer natuur is op het wad dan we inlands zien.

  X

  Geliked door 1 persoon

 3. Die eiders heb ik hier in onze contreien nog nooit opgemerkt, maar ja… ik woon dan ook een stuk zuidelijker en daarmee val ik buiten hun broedgebied. Dank zij jouw foto’s ken ik ze nu ook, waarvoor dank 😉

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.