Een schaapje op ’t droge

– Een virtuele vakantie 24 –

We hebben in Fryslân enkele bijzondere dierenrassen. Het meest bekend is waarschijnlijk het Friese paard, het meest bijzonder is zonder meer het Friese stamboek dijkschaap. Fietsend langs de dijk passeerden we nogal wat van die wonderlijke schapen. Aan het eind van dit logje kom ik hier nog op terug. Hieronder zie je er alvast eentje lekker in zon en wind op de dijk liggen.

Na een half uurtje kwamen we op het punt waar we de zee de rug toe moesten keren om onze tocht landinwaarts te vervolgen. Nog even een laatste rondblik over winderige Waddenzee …

En dan nog even een kleine ‘terzijde’ …

De Friese troubadour Pieter Wilkens heeft een ode gebracht aan het Friese dijkschaap, ‘It dykskiep’, waarvan je hieronder een live uitvoering kunt bekijken en beluisteren. Een Nederlandse vertaling van de tekst, waarin het dijkschaap nader wordt beschreven, kun je hier lezen: Vertaling ‘Dykskiep’

33 gedachten over “Een schaapje op ’t droge

 1. geen idee hoe de dijkschapen 🐑 dat hier doen zonder lengte verschil in de pootjes 🙄
  en ze kunnen ook maar een kant op 🐑 of gaan ze terug via de ander kant van de dijk 😀
  leuk versje heb er geen woord van verstaan, klinkt ook wat hol deze opname
  mooie foto’s van het fietspad langs het water, met prachtige wolken luchten

  Geliked door 1 persoon

 2. Ha! Die schapen! Ik was een weekje op een ander Waddeneiland en daar heb je ze ook. Ik moet altijd lachen als je ze op een keurige rij bovenop de dijk ziet lopen, naar… geen idee. En wat geweldig dat je in het Fries ‘uniek’ kunt laten rijmen op ‘lang’. 🙂 Piter Wilkes, in fan ús troubadours.

  Geliked door 1 persoon

 3. Nog nooit van het friese dijkschaap gehoord. Het ziet eruit als een ‘gewoon’ schaap zoals we die hier ook hebben, dus dat zijn dan misschien ook wel Friese dijkschapen. Geen idee. Die middelste zeefoto! Prachtig!

  Geliked door 1 persoon

 4. Totaal onbekend lied en met de vertaling was het toch wel mooi. Wat ik ook erg mooi vond is het schaapje wat ook wel schaapachtig keek naar je. Maar ook de foto van het landschap waar het gemaaide gras mooi overlapte naar het donkere erboven. Ook heel erg bedankt voor je reactie op mijn schrijven en fotografie.

  Geliked door 2 people

 5. Mooi schaapje, maar vooral je foto’s van de wervelende zee vind ik schitterend.
  Gelukkig stuurde je de vertaling erbij, ik begreep er niets van.
  Linker- en rechterpootjes niet even lang, ideaal en broodnodig toch 🙂

  Geliked door 2 people

 6. Dat dit schaap bestond wist ik niet, we leerden op school voornamelijk over het vermaarde Friese Stamboekvee. Alom bekend.
  En over de tocht de tochten natuurlijk.
  Schapen moeten makkelijke dieren zijn om te houden, je vindt ze letterlijk overal, op dijken, in weilandjes, in bermen in alle provincies.
  De muziek kan me niet bekoren, sorry.

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.