Klunen in de Jan Durkspolder

Vanaf de Headammen reden Jetske en ik een paar kilometers noordwaarts om te bekijken of er in de Jan Durkspolder ook iets van ijspret te zien viel. Dat viel niet tegen …

De ijsvlakte rond de grote vogelkijkhut lag er stil en verlaten bij. Normaal gesproken wordt hier door de IJsclub Lyts Begjin een baan uitgezet en worden er kluunbruggen gebouwd waar schaatsers de sloten en de weg tussen beide ijsvlakten veilig kunnen oversteken. De fundamenten van één van de kluunbruggen kun je op de meest rechtse foto hieronder zien …

Hoe ze het gedaan hebben, weet ik niet, maar nu er geen baan op de ijsvlakte was uitgezet, kwamen er schaatsers over het sneeuwijs in de sloot op de onderstaande foto deze kant op …

Daar moest bij gebrek aan tapijt op de weg op alternatieve manier gekluund worden. Terwijl Jetske en ik het groepje van beide kanten in beeld namen, zakte een schone blondine die de beschermhoezen van haar schaatsen niet bij zich had, vlak voor me door de knieën.
“Ga je me eindelijk een aanzoek doen …?” vroeg ik lachend. Dat bleek niet de bedoeling te zijn, lachend kroop ze naar de overkant van de weg, waar ze op haar vrienden wachtte …

Maar er waren meer schaatsers die van zuid naar noord wilden oversteken. De jongedame op de foto hieronder liet haar metgezellen verder schaatsen, terwijl ze zelf aanstalten maakte om over te steken …

Ze besloot eerst nog een stukje door de berm te lopen, daarna maakte ze de oversteek op een wel heel bijzondere manier. Alsof ze nooit anders had gedaan, kloste ze zo met het metaal van haar schaatsen over het ruwe asfalt.
“Wat tochtst, moarn taait it dochs …?” (“Wat dacht je, morgen dooit het toch …?”) riep ik haar na. Lachend ging ze aan de andere kant op in de drukte …

Na een laatste blik over de noordelijke ijsvlakte, stelde ik Jetske voor om nog even bij de Leijen te kijken …

– wordt vervolgd –

36 gedachten over “Klunen in de Jan Durkspolder

 1. Hahaha, dat was inderdaad een grappig moment. En ik heb nog een leuke foto hoeveel wille (plezier) je daaraan beleefde. 😉
  Ik heb met verbazing naar deze mensen gekeken, wij gingen vroeger nooit zonder beschermhoezen op stap. En dan gaan ze ook nog schaatsen in een gebied / provincie waar je prachtige tochten kunt maken, maar die tevens bekend staat om het klunen.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, dat ‘aanzoek’ was wel één van de hoogtepuntjes van de dag. Ik ben wel benieuwd naar die foto.
   Ik heb het ook vol verbazing en onbegrip zitten bekijken. Ik dacht nog even dat ik het verkeerd gezien had, dat ze zo de straat op stapte, maar de foto bewijst het. Ik had mijn beschermhoezen natuurlijk ook altijd bij me.

   Geliked door 1 persoon

 2. Je bent een rasechte Don Juan 🙂
  Dat iedereen daar in een bovenbest humeur was, daar kan ik heel goed inkomen 😎
  Wat een sfeertje daar in dat eindeloos vlakke & ijzige land !
  Maar… wat is het verschil nu eigenlijk tussen schaatsen en klunen ?? (Als rasechte, niet schaatsende Belg zijn dit echt wel onbekende dingen voor mij 😉 )

  Geliked door 1 persoon

  • Schaatsen doe je op het ijs. Klunen doe je op plaatsen waar het ijs niet betrouwbaar is – b.v. bij een groot wak – of waar je van het ijs af moet om b.v. zoals hier een weg over te steken. Waar een weg overgestoken moet worden, legt een ijsclub vaak een stuk tapijt op de weg, zodat de schaatsers er met hun schaatsen overheen kunnen lopen. Klunen met je schaatsen nog onder over een asfaltweg, zoals de jongedame op foto 210213-1301x deed, is niet gebruikelijk en funest voor de schaatsen.

   Geliked door 1 persoon

  • IJs en sneeuw waren voor velen even een welkome afleiding. Er hing nog meer dan anders een uitgelaten sfeer, vond ik. Het had voor de meesten nog wel wat langer mogen duren, denk ik. Maar de huisartsenposten en de SEH-afdelingen in de Friese ziekenhuizen waren blij dat het na vorige week zondag weer voorbij was, heb ik vanmiddag van mijn fotomaatje begrepen.

   Geliked door 1 persoon

 3. Wat jammer toch dat deze pret geen paar weken duurde….. De wegen lagen vrij, dus de koude mocht best nog een hele tijd volhouden.
  Wat niet betekent dat ik dit weer ook heel hard apprecieer, een tussenin-lentetje, wie weet, straks terug winter?
  Vrouwen die voor jou op de knieën gaan, Jan, dat maakte je dag toch onvergetelijk!

  Like

  • Voor de schaatsliefhebbers had het nog wel een week langer mogen duren. Maar de huisartsenposten en de SEH-afdelingen in de Friese ziekenhuizen waren blij dat het na vorige week zondag weer voorbij was. Er meldden zich die dagen weer vele honderden mensen met botbreuken e.d.
   Ik heb er inderdaad een erg mooie en gezellige dag met leuke herinneringen aan overgehouden. 🙂

   Like

  • Ja, voor de liefhebbers had het nog wel een week langer mogen duren. Maar de huisartsenposten en de SEH-afdelingen in de Friese ziekenhuizen waren blij dat het na vorige week zondag weer voorbij was. Er meldden zich die dagen weer vele honderden mensen met botbreuken e.d.

   Like

 4. Pingback: IJspret op de Headamsleat | Afanja's Weblog

Reacties zijn gesloten.