De winter van 2020-2021

De winter begon vrij zacht, en dat bleef hij ook lang. December was met een gemiddelde temperatuur van 5 ºC ca. anderhalve graad warmer dan normaal over de periode 1971-2000. Januari was met een gemiddelde van 2,7 ºC ongeveer een halve graad warmer dan normaal over de eerder genoemde periode. Meer dan af en toe wat lichte nachtvorst zat er niet in. Echt koud en interessant werd het pas vanaf 7 februari, maar langer dan een week mochten we daar niet van genieten, zoals hier gisteren in het overzicht van al februari te zien was …

De tijdelijke kou in februari werd ruimschoots gecompenseerd door de week die daarop volgde, waarin de temperatuur opliep tot een maximumtemperatuur van 17,6 ºC. Uiteindelijk kwam de gemiddelde temperatuur over de winter van 2020-2021 in onze tuin uit op 3,7 ºC. Daarmee was de winter ca. 1,5 ºC zachter dan het langjarig gemiddelde van 2,2 ºC over de periode 1971-2000 in onze contreien …

De winter was volgens het KNMI met landelijk gemiddeld 223 mm in het hele land aan de natte kant. Wij zaten met 254 mm regen en ca. 7 cm sneeuw in het natste deel van het land. Vooral in december en januari was het met respectievelijk 104 en 110 mm een natte boel. Veel stelde het niet voor, maar we kregen op 16 januari ’s avonds nog wel een fotogeniek laagje sneeuw …
Het echte winterweer kwam in februari net op tijd om de grijze en natte december en januari te doen vergeten en om voor velen tijdelijk wat verlichting te brengen in de maar aanslepende corona-ellende. Van de meer traditionele ijspret heb ik hier de afgelopen weken al genoeg laten zien. Daarom sluit ik de winter af met een foto van het ‘Easy Rider gevoel’  van een deel van de Friese dorpsjeugd …

36 gedachten over “De winter van 2020-2021

 1. Wat een verschillen maar jullie konden best heel wat water gebruiken.
  Want jullie hadden toch een hele droge zomer achter de rug.
  Met een glinsterende waterdruppel nemen we afscheid van de winter.
  Maar je weet het nooit: Maart roert zijn staart en aprilletje zoet geeft nog weleens ’n witte hoed.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi overzicht, Jan, de winter nog eens in overzicht te zien.
  En die twee brommers op de vaart: prachtig. Het is nog nét geen brommer op zee (met dank aan Biesheuvel ;-))
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, al zou je dat laatste hier vandaag dan weer niet zeggen. Gistermiddag was het met 13 ºC lekker op het terras. Onder een dik grijs wolkendek komt de 4,5 ºC van dit moment toch weer even hard aan, Edward. 😉

   Like

 3. Vreemd hoe snel ik het winterweer zo snel vergeet, terwijl ik – als ik voor de winter sta- altijd opzie tegen grijs en nat.
  Met dank aan de ijzige koude én de huidige lentedagen, vond ik het dit jaar heel oké.
  Jouw druppelfoto is zo mooi!

  Geliked door 1 persoon

  • De timing van de korte koude periode was perfect dit jaar. We zouden de winter waarschijnlijk een stuk minder leuk gevonden hebben, wanneer we die kou in de eerste helft van december hadden gehad. Dan zouden er nog ruim twee grijze en natte maanden achteraan gekomen zijn. Ik moet er niet aan denken.

   Like

 4. In begin was het zachte winter. Ietjes lander 3 weken was winter geweest. En hoe! Maar we krijgen vorst te maken. -7 graden in de nachten. Ik hoop onze viooltjes gaat overleven. In Haarlem word in de nachten -1 graden in de weekend. Daarna gaat weer omhoog met de temperatuur. De eerste fot met regendruppel is zeker mooi om te zien. Winterse foto’s komen niet terug meer. Fijne dag verder.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.