Weerbeeld februari 2021

Op de eerste dag van de meteorologische lente heb ik gisteren weer eens een oude gewoonte opgepakt, het schetsen van een beeld van het weer in ons tuintje in de voorbije maand. Met de ingebruikname van mijn nieuwe weerstation eind vorig jaar ben ik op zoek naar een andere manier om de weercijfers te presenteren. De grafiekjes zien er wat anders uit dan tot dusver, maar de foto’s om het geheel wat te verluchtigen zijn gebleven …

Februari begon grijs met een westelijke stroming en gematigde temperaturen. In de nacht van 6 op 7 februari begon het bij een harde oostelijke wind te sneeuwen, voor het eerst sinds 2013 kregen we in het hele land weer sneeuw van betekenis. Hier viel ca. 7 cm sneeuw, die op de weg voor problemen zorgde i.v.m. duinvorming. In de daarop volgende week was het even dik winter, zodat er vanaf donderdag op diverse plaatsen geschaatst kon worden. In ons tuintje daalde de temperatuur tot -9,8 ºC op 13 februari, maar strenge vorst zat er net niet in. In totaal heb ik deze maand 12 vorstdagen (minimumtemperatuur onder de 0,0 °C) en drie ijsdagen (maximumtemperatuur onder 0 °C) kunnen noteren. Over de periode 1971-2000 waren dat er in onze regio resp. gemiddeld 14 en 4 …

Aan alle ijs- en sneeuwpret kwam op 14 februari snel een eind. In de dagen die volgden steeg het kwik van 20 t/m 25 februari zelfs 6 dagen achtereen tot boven de 15 ºC. De hoogste temperatuur kwam uit op 17,6 ºC, en dat is toch wel heel bijzonder. Uiteindelijk is de temperatuur in onze tuin uitgekomen op een gemiddelde van 3,1 ºC. Daarmee was de gemiddelde temperatuur ongeveer gelijk aan die van het langjarig gemiddelde voor februari in de periode 1971-2000 …

Omdat het op 7 februari vrijwel de hele dag sneeuwde, is de neerslagmeting onzeker. Om bevriezing te voorkomen, heb ik de regenmeter van 7 t/m 13 februari afgesloten. Met 38 mm regen en ca. 7 cm sneeuw was de hoeveelheid neerslag in onze tuin voor hedendaagse begrippen vrij droog. Maar in de periode 1971-2000 was 45 mm ongeveer de gemiddelde hoeveelheid neerslag voor februari …

Zo af en toe zal ik vanaf nu ook een grafiekje van de luchtdruk laten zien. Dat is niet altijd even interessant, maar soms is de samenhang met de andere grafieken te mooi om er niets mee te doen. Stijgende luchtdruk wijst over het algemeen op een weersverbetering aankondigt, terwijl dalende druk vaak tot een weersverslechtering leidt. Voor de maand februari ging die vuistregel naar mijn idee heel aardig op …

Het nieuwe weerstation heeft ook een digitale zonnemeter. Over de accuratesse van die meting in minuten en Watts/m heb ik zo mijn twijfels. Als ik ze vergelijk met de data van onze zonnepanelen, dan geven ze in elk geval vergelijkbare op en neer gaande golfbeweging …

27 gedachten over “Weerbeeld februari 2021

 1. Eigenlijk is zo’n weerstation best wel handig als je het al vele jaren hebt gebruikt en je zo een evaluatie van ‘het weer’ kan maken, gespreid over een flink pak jaren. Naar mijn bescheiden indruk worden onze winters korter, warmer en natter, de lente en zomers daarentegen worden heter en veel droger. Pakweg een dikke 50 jaar geleden sneeuwde het in de winter en waren de zomers afwisselend nat met zonneschijn, zoals het hoort in een gematigd zeeklimaat. Het klimaat is nu wel helemaal anders geworden dan toen… De ham vraag is natuurlijk : Kunnen we als mensheid daar nog iets aan doen ??

  Geliked door 1 persoon

  • Dat laatste is inderdaad de vraag. Als je ziet hoe snel het allemaal gaat op dit moment, dan ben ik daar eerlijk gezegd niet optimistisch over. En dat vind ik met het oog op onze kleinkinderen heel zorgelijk en pijnlijk.

   Like

 2. Wat interessant, al deze meetgegevens. Vooral omdat je ze ook kan vergelijken met vorige jaren. Geef jij de cijfers ook door aan een of andere meteodienst ? Zij maken vaak gebruik van meetpunten die door amateur weermannen (of vrouwen) worden opgezet.

  Geliked door 1 persoon

  • Nee, ik geef ze niet door aan een meteodienst. Als je echt waarnemer wilt worden, dan moet je aan bepaalde regels en normen voldoen. Je moet b.v. een open en ruime tuin van minimaal 6 bij 6 meter hebben, waar weinig grote obstakels omheen staan. Dit om te voldoen aan de internationale eisen, vastgesteld door het Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Een officiële regenmeter moet iedere ochtend op het zelfde tijdstip rond 9:00 uur met de hand geleegd worden. Daar kan ik allemaal niet aan voldoen. 🙂

   Like

 3. Grafieken moet wel eens weten hoe en wat. Dat weet jij Jan. Friese paarden is zeker heel mooi om te zien. Ik ben gek op paarden om te zien. Liefs wil ik gewoon aaien. Winterse foto’s is zeker plaatje geworden. ✿ ❀ ❁ ✾ ✽ ❃FIJNE DAG ✿ ❀ ❁ ✾ ✽ ❃

  Geliked door 1 persoon

 4. Grafieken bewijzen alles en niets. Dat gemiddelde zal wel kloppen maar die heel hoge temperaturen zijn niet doorsnee. Ik ben vergeten welk jaar maar het is van lang geleden dat het in februari zo warm was.
  Geniet nu maar van deze lentedagen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Gisteren hoorde ik onze weerman vertellen over ‘een normale maand februari’ omdat warm en koud voor evenwicht zorgden.
  Een eigen weerstation lijkt me wel boeiend.
  PSje, ik vermoed dat je februari bedoelde ipv november?

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.