Een gammele polderbrug

Ik neem jullie weer even mee terug naar de dag, waarop ik die reeën en hazen ontmoette. Dat gebeurde terwijl ik onderweg was naar de Jan Durkspolder. Omdat de reeën en de hazen niet van plan leken om weg te gaan, heb ik dat uiteindelijk zelf maar gedaan. Een minuut of tien later zag ik bij de Jan Durkspolder een tweede ‘bekende’ sprong reeën in het land achter een rietboer lopen …

Een stukje verderop heb ik de auto even stil gezet voor de gammele brug in de Westersânning. Ik had al eens vaker het plan opgevat om daar eens wat foto’s van te maken, maar het was er tot dusver niet van gekomen. Omdat het grijze en troosteloze weer van dat moment goed bij de huidige staat van de brug paste, heb ik er nu maar eens werk van gemaakt …

Omdat de vogelkijkhutten in de Jan Durkspolder en de uitkijktoren ‘Romsicht’ alle drie aan de andere kant van deze gammele brug staan, hobbel ik er nog regelmatig overheen. Een echt betrouwbare indruk maakt hij al lang niet meer, maar zo lang de vuilniswagen van de gemeente en het zware verkeer van en naar de gaswinlocatie aan het eind van de weg erover kunnen, zal hij ons Golfje ook nog wel houden …

Terwijl ik de brug van verschillende kanten fotografeerde, ontmoetten twee paar wandelaars elkaar aan de andere kant van de brug bij een hek. Daar bleven ze staan praten. Terwijl ik hen even later passeerde, sprak één van de vier wandelaars me aan …

“Hoe liket it, sil it hast wêze …?”
“Hoe no …?”
“Ik sei: dizze man stiet sa te fotografearjen, dy sil wol fan’e gemeente wêze …”

Nou nee, ik was niet van de gemeente, maar mijn nieuwsgierigheid was wel gewekt en dus bleef ik even staan praten. De gemeente schijnt al jaren geleden toezeggingen te hebben gedaan dat de brug vervangen zal worden. Maar zoals dat wel vaker gaat met overheden, gaat het ook hier niet erg vlot. Nadat we nog even hadden staan praten, nam ik afscheid om nog even een stukje de polder in te lopen …

38 gedachten over “Een gammele polderbrug

 1. Dit is wel heel triest. En ik had nog wel zo’n hoge dunk van Fryslân ten opzicht van Overijssel vanwege de mooie bankjes die veelvuldig in het landschap zijn te vinden.
  De eerst volgende keer zal het toch anders voelen als we dit bruggetje passeren. Het is wel zaak om in het midden te blijven, op de leuning hoeven we in ieder geval niet te vertrouwen. 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. De administratieve rompslomp rond openbare werken , wegen en bruggenbouw is in Nederland even hopeloos als in ons Belgen landje zie ik…Stel nu dat ik daar passeer als argeloze toerist… De eerste indruk van iets is meestal een blijvende indruk hé ? …

  Geliked door 1 persoon

  • Dat laatste is zeker waar. Maar behalve dat het een slechte indruk achterlaat, geeft het mensen die er voor het eerst langs komen mogelijk ook een onveilig gevoel. En dat is wel het laatste wat je als gemeente wilt, zeker op een smalle weg als deze waar twee auto’s elkaar maar nauwelijks kunnen passeren.

   Geliked door 1 persoon

 3. misschien dat er iemand mee leest van de gemeente, en de gammele toestand van de brug ziet 🙂
  wordt hij misschien toch nog een keer gerepareerd of vervangen, leuke foto’s en ontmoeting met mens en dier

  Geliked door 1 persoon

 4. Oke, het ziet er niet top uit, maar gammel? Dat vind ik wel meevallen, maar ja… als je Almere kent.. waar de gemeente de houten doorgaande route bruggen van de fietspaden telkens stuk rijden en dan van de 1 op de andere dag, zonder enige waarschuwing de brug weer afgebroken wordt en dan maandenlang bezig zijn een nieuwe te plaatsen, dat wil jij niet weten… met het fietsverkeer wat dan stuit op omleidingen voor de zoveelste keer… een zooitje dus. Maar op hun manier wel snel bezig, hahaha

  X

  Geliked door 1 persoon

 5. De gammele brug heeft zijn naam niet slecht gekozen. Er zou nog iets moois van gemaakt kunnen worden met een likje verf.

  Reeën zijn prachtige dieren. Hier niet ver af zie je ze soms ook, heel in de verte, want ze zijn heel mensenschuw.

  Geliked door 1 persoon

 6. Reeën in het gras fotografeert toch wat mooier dan in de stoppels 😉
  Ik vind de eerste foto dan ook erg mooi, ook omdat er een prachtig mannetje bij het vrouwtje graast.
  En die brug: vreemd dat die nog nooit vervangen is. Wat een lelijk ding, en hoe zou het met de veiligheid zitten?
  Hoewel de vuilniswagen er nog niet heen gezakt is.
  Wel komisch dat de heren je voor een gemeenteman aanzagen.
  Hartelijke groet, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • In het gras kun je ze net wat beter bekijken, dat ben ik met je eens. Ik heb van dat duo in het gras nog een paar foto’s, maar ik vond et eerst wel even welletjes met de reeën.
   Met de veiligheid van de brug zal het nog wel wat meevallen. Maar het kan zeker mensen die er voor het eerst langs komen wel een onveilig gevoel geven, lijkt me. Het is voor de gemeente natuurlijk geen reclame zoals hij er nu bij ligt.

   Like

  • Bericht ws weer weg. Heerlijke die reeën maar een hek rond Friesland daar stel ik me veel vragen bij. De wolf zie je al van ver lopen.Wat willen ze daar eigenlijk mee bereiken. De wolf is toch ook beschermd bij jullie net als bij ons?

   Geliked door 1 persoon

   • Je bericht was niet weg, maar het verschijnt vaak pas na een keer extra verversen van de pagina.
    Er zijn hier boeren die bang zijn dat de wolf hun vee komt verslinden. Doodschieten van de wolf mag niet, omdat hij beschermd is. Juist daarom willen ze proberen hem met een hek buiten de provincie te houden. Tja …

    Like

 7. nou Jan ….. die brug die zou ik ook niet écht meer vertrouwen hoor 🙂
  het wordt écht wel tijd om die te vervangen,
  maar die reeën zeg….
  dat is toch echt wel een feest wéér zo’n grote sprong…
  geweldig,
  vanmorgen hoorde ik op de radio dat ze een hek om friesland willen om de wolf buiten te houden….

  Geliked door 1 persoon

  • Ik maak me minder zorgen om die brug dan om de mensen die serieus willen proberen om de wolf buiten de provincie te houden met een hek langs de volledige provinciegrens. Een groep boeren schijnt intussen een crowdfundingsactie op poten te hebben gezet. Gekkies komen in alle geledingen van de samenleving voor, Klappertje.

   Like

Reacties zijn gesloten.