Ondanks weer en wind

In de bijna 15 jaar waarin Jetske en ik regelmatig samen een fotokuier maken, hebben we ons maar zelden laten weerhouden door de weersomstandigheden. Daarom zijn we ondanks de stormachtige wind en de buien die over het land werden geblazen ook gisteren samen op pad gegaan …

Ons eerste doel werd het Weinterper Skar, want Jetske wilde ook dit jaar graag weer een paar wilde orchideeën fotograferen. Dat viel nog lang niet mee ditmaal, ontdekte ze. Om te beginnen stonden er nog steeds maar weinig orchissen, maar het was ook erg nat. De vuilniszak, de Jetske bij zich had om droog neer te kunnen knielen, was tegen deze nattigheid niet opgewassen. Maar uiteindelijk kon Jetske toch met een paar orchissen op de foto terug naar huis …

Eigenlijk was het met die harde wind natuurlijk helemaal geen weer om macro-opnamen te maken. Het zou er nu moeten zoemen van de insecten en fladderen van de vlinders, maar niks van dat alles. Veel verder dan enkele pogingen om een paar Pinksterbloemen nog enigszins acceptabel te vereeuwigen ben ik niet gekomen. Verder heb ik me vooral gericht op het veelkleurige bloementapijt onder de voortjagende grijze wolken …

Nadat we tussendoor thuis een paar boterhammen hadden gegeten, besloten we nog even naar de vogelkijkhut ‘de Blaustirns’ bij de Leijen te rijden. Het was er een stuk minder gerieflijk dan toen ik hier op 11 mei was. Maar we hadden het slechter kunnen treffen, want we konden de kijkluikjes open hebben zonder te worden weggeblazen …

Sterns en de boerenzwaluwen lieten zich alleen zien terwijl ze in hoog tempo het luchtruim doorkliefden. De roerdomp liet zich weer horen, net als de rietzanger die ons vlak naast de kijkhut op een mooi concertje trakteerde. Hoe we ook zochten, we kregen ze niet te zien. Daarom hielden we ons verder vooral bezig met de dreigende wolkenpartijen en de woelige baren. Na verloop van tijd verschenen er aan de andere kant van het meer een paar windsurfers, die nog voor wat afleiding zorgden …

Toen we een klein uurtje later huiswaarts keerden, was ik de enige die een vogeltje op een takje in beeld had kunnen vangen. Deze rietzanger liet zich onderweg naar de auto heel even zien, om daarna snel weer in de diepte van takken en bladeren te verdwijnen. Maar het allerbelangrijkst was, dat we weer terug konden kijken op een paar gezellige en geslaagde fotokuiertjes …

33 gedachten over “Ondanks weer en wind

 1. Ik weet haast wel zeker dat ik met dit weer, alleen niet was gegaan. Dat is het mooie van een gezamenlijke fotokuier. En wachten op een betere dag heeft in deze periode ook geen zin. Al met al hebben we het nog goed getroffen en was het weer heel gezellig.
  Je hebt de dag mooi in woord en beeld gevat. De rietzanger is een voltreffer. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Ook dit stormachtige weer heeft zijn charme als je eenmaal buiten bent. Dat hebben we gisteren toch wel weer gemerkt.
   Was echt geluk dat die rietzanger zich even liet zien. Wonderlijk dat hij verder alleen maar te horen was. Net als die roerdomp daar … mooi, maar toch wel wat frustrerend. 😉

   Geliked door 1 persoon

 2. De weergoden hebben iets tegen macro fotografen denk ik… Hier in het Belgenlandje is het ook zo’n snertweer.
  Voor stormachtige landschappen en dreigende onweerluchten daarentegen zijn het dan weer heel mooie tijden, je foto’s getuigen daarvan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Het weer getrotseerd, toch nog wat kunnen vangen.
  Je hebt gelijk: ben je eenmaal buiten dan is het lekker om weer en wind te voelen. Met een rietzanger en verre surfers als buit.
  Vandaag regent het (hier) al de hele dag, ik denk dat niet veel fotografen nu op pad gaan.

  Geliked door 1 persoon

  • We zijn wel watjes geworden tegenwoordig, maar we zijn nog niet van suiker. Als je dan buiten bent, valt het reuze mee. En wanneer Jetske en ik ergens rondstruinen, dan vinden we altijd wel wat om te fotograferen. Vandaag lijkt het weer hier op dat van gisteren; bewolkt, winderig en af en toe een buitje. Verder dan de tuin ben ik vandaag niet gekomen, maar ook daar is altijd wel wat te kieken. 😉

   Geliked door 1 persoon

 4. En dat, gezellige fotokuiers, is waar het uiteindelijk vooral om te doen is denk ik. Het is wel erg winderig en nat de laatste dagen, maar als je dan toch weer buiten bent vind ik het altijd ook weer mooi, inderdaad, de luchten, het water. Wy binne net fan sûker, tenslotte. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. een heel geslaagde fotokuier met jullie beiden. Zwaar weer getrotseerd want het ziet er winderig en regenachtig uit. Proficiat. Gelukkig is Jetske niet met lege handen moeten huiswaarts keren, maar dat zat er met jullie volhardendheid niet in :-). Prachtig die rietzanger. Weet niet of ik het vogeltje al zelf ooit in de natuur zag…

  Geliked door 1 persoon

 6. Macro foto’s maken is met dit weer bijna onbegonnen werk… ik waag me er nu ook niet aan, al was het alleen maar om mijn fotomateriaal sparen tegen het vochtige (lees “natte”) weer. Ik bewonder wel jullie dapperheid om toch op pad te gaan hoor.

  Geliked door 1 persoon

  • Zodra je eenmaal op pad bent, is het meestal ook goed en vaak zelfs wel lekker om buiten bezig te zijn. De eerste jaren toen ik blogde, zo in de periode 2000-2010, ging ik echt elke dag in weer en wind op pad. Tegenwoordig kom ik daar in mijn uppie niet echt meer toe, maar met zijn tweeën bevalt het nog steeds goed. 🙂

   Like

 7. Als je die foto’s gisteren hebt geschoten vindt ik het al knap dat je ook maar iets scherp hebt gekregen. Vooral als je op zoek bent naar kleine onderwerpen verandert iedere beweging vóór je camera al snel in een wervelwind. De rietgors staat toch wel mooi vrij van zijn drukke omgeving

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.