Aan een vijver

Een week of twee geleden heb ik weer eens een fotokuier in het Weinterper Skar (Google Maps) gemaakt. Nadat ik een tijdje op het intussen welbekende ‘Afanja-bankje’ had gezeten, besloot ik de uitdaging aan te gaan om nog wat verder te lopen …

Even heb ik overwogen om het nieuwe zandpad naar rechts te nemen. Misschien zou het zelfs kunnen lukken om langs de schapen lopend het tweede ‘Afanja-bankje’ te bereiken. Maar nee, hoogmoed komt voor de val. Ik was alleen, bij plotselinge dienstweigering van mijn onderdanen was er niemand om me er op de terugweg doorheen te slepen. Proberen om weer eens tot bij het oude bankje bij de vennetjes te komen leek me een beter plan …

En zo zat ik enige tijd later voor het eerst sinds toch wel vrij lange tijd weer eens op dat bankje aan het water. Bij het vennetje aan de westkant van het pad, dat onderdeel uitmaakt van de poëzieroute door het Weinterper Skar, staat een bordje met een gedicht van Rutger Kopland …

Nadat ik er wat plaatjes had geschoten en een tijdje lekker had zitten mijmeren, besloot ik de terugweg te aanvaarden. Ditmaal langs het schaap dat met haar lam op enige afstand van haar soortgenoten stond …

Ook bij het eerste bankje heb ik vervolgens weer even lekker in de zon gezeten. Terwijl ik daar zat, zag ik ineens dat het pad, waar diepe sporen doorheen liepen toen ik hier de vorige keer met Jetske was, keurig was hersteld. Ik zat er opnieuw lekker, maar het werd nu toch wel tijd om mezelf ertoe te zetten om te beginnen aan het laatste stuk(je) terug naar de auto. Iedere stap begon zwaarder te wegen, maar uiteindelijk ben ik toch weer tot bij de auto gekomen …

42 gedachten over “Aan een vijver

 1. Ha mooi dat je terug was op een geliefd, bekend plekje. Die bankjes zijn meer dan welkom, maar toch moet je wel die afstanden tussen de bankjes overbruggen. Je miste dus wel je begeleider? 😉
  Ik vind het altijd zo knap om zo´n gedicht te bedenken. Je hebt een treffende foto geplaatst na het gedicht, daar heb je vast over nagedacht. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Deze plekje is zeker mooi om te wandelen. Als je daar bankje er staat zou wel uur kunnen zitten om rust te vinden. De
  ene schaap is dan helemaal alleen? Deze schaap heeft wel lange hoorn. Ik dacht meer ram….. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Willy. Het is inderdaad een kwestie van aanvoelen wat de benen aankunnen. En zonder geluk vaart niemand wel, Willy. Ik had er na afloop in ieder geval een voldaan gevoel over.
   Prettige avond.

   Like

 3. Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt Jan! Van de rust daar, de stilte en de wolken spiegelend in het water, precies zoals Kopland schrijft. Dat gedicht had geen betere plek kunnen krijgen. Als ik lees hoeveel inspanning zo’n tochtje van je vergt, dan neemt mijn bewondering voor je moed het tóch aan te gaan alleen maar toe.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb wel vaker op het bankje bij dat gedicht gezeten, maar zelden gingen het gedicht en het ven zo mooi hand in hand.
   Ja, de MS knaagt langzaam verder aan mijn loopvermogen, Peter. Maar zo lang ik nog kan lopen, wil ik ook lopen. En dan moet je af en toe op een goede dag de uitdaging ook eens aangaan. Dat is deze keer eigenlijk weer verrassend goed uitgevallen, want het kon prima die dag. Daarna heb ik het weer twee dagen rustig aan gedaan, zodat ik op de derde dag weer (voorzichtig) met mijn fotomaatje op pad kon.

   Geliked door 1 persoon

 4. Soms wil de geest meer dan de benen aan kunnen, ik zie dat ook bij mijn eigen moeder. De drive is dan zo groot… maar nadien moet ze het zich zwaar beklagen. Maar ach Jan, je kwam weer veilig bij de wagen én bij de bankjes vanwaar je lekker hebt kunnen genieten en fotograferen. Wij hebben erg van de resultaten genoten. Verder hopen we dat je weer helemaal op adem (en op de been) bent 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Zo af en toe moet je de grens eens opzoeken, vind ik. Spijt heb ik daar tot nu toe maar zelden van gehad. Maar ik moet dat niet op twee dagen achtereen proberen. Maar geen zorgen, sindsdien heb ik alweer verschillende (kortere) wandelingen gemaakt.

   Like

 5. Goed dat het zo rustig is maar soms een nadeel als je eens iets voor hebt. Het lijkt er me allemaal zo mooi! En wat fijn dat je er bankjes hebt. Meestal hier geen bankjes, niets om te zitten. Heb lekker meegewandeld virtueel en gerust en gedroomd van de mooie wolken in de vijver. Och arme dat eenzame schaap, het ziet er wat verwilderd uit;

  Geliked door 1 persoon

 6. Mooi plekje. Zo’n vennetje heeft zoveel verborgen leven.
  De wolken vertellen ook hun verhaal. Als kind kon ik er heel erg lang naar kijken. .en mijn fantasie liet me koeien, honden ,vogeltjes ,bloemen ontdekken.in de luchten.

  Geliked door 1 persoon

 7. Rutger Kopland, goed gedicht van hem.
  Een fraai stukje weer, niet te ver gegokt dus heelhuids terug bij je auto. Met twee bankjes ben je een rijk man, staan er al wegwijzers met ‘naar de bankjes→’ ? Het eenzame schaap had er misschien op willen rusten. 😏

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.