Gelukkig, een grutto!

16 mei 2017 was een heugelijke dag. Op die dag had ik voor het eerst sinds eind januari zin om zelf weer eens een ritje met de auto te maken en ergens even wat frisse lucht op te snuiven …

170516-1213x

Eigenlijk had ik maar één ding in gedachten: proberen een grutto – hier ook wel bekend als ‘de kening fan’e greide’ – te fotograferen. Daarom zette ik koers naar Soarremoarre. In deze kruidenrijke weilanden voelt de grutto zich nog altijd thuis …

170516-1216x

De afgelopen jaren is het me steeds gelukt om hier wat foto’s van de grutto te maken. Naar mate de lente dit jaar vorderde, was me de voorgaande weken echter de angst bekropen dat de koning me dit jaar wel eens zou kunnen ontgaan …

170516-1223x

Eenmaal ter plekke werd mijn geduld niet zo lang meer op de proef gesteld. Al vrij snel nadat ik de auto bij één van de bochten in de berm had gezet, verscheen de eerste grutto. Als een volleerd model paradeerde hij enige tijd voor me heen en weer …

170516-1237x

In algemene zin gaat het slecht met de grutto. Een van de oorzaken daarvan is een tekort aan insecten waarmee de jongen gevoed kunnen worden. Daarvan is bij Soarremoarre geen sprake, getuige de onderstaande foto …

170516-1240x

35 gedachten over “Gelukkig, een grutto!

 1. Ja maar Jan, die zijn toch geen foto’s van nu? Ik weet dat je de boeren niet zo gezind bent wat betreft hun manier van weiden van het vee en het weidevogelbeheer. Maar foto’s van het voorjaar lijken dit.

  Like

  • Wie beweert hier dat het foto’s van nu zijn? Lezen is blijkbaar nog steeds een kunst, dit logje begint nota bene met: “16 mei 2017 was een heugelijke dag.”
   En waar haal je die aanmatigende mening vandaan, dat ik de boeren niet zo gezind zou zijn?

   Like

   • Sorry, het staat duidelijk bij het intro: 16 april. Ik neem mijn woorden terug!

    EN zie nu ook jouw (terechte) reactie. Excuus, oprecht.
    En over de boeren: Ik heb de indruk dat je een beetje de boeren erop aankijkt dat de weilanden zo strak zijn en/of hun vee op stal houden. Maar juist in de gebieden waar je vaak je -prachtige!!- foto’s maakt, houden boeren hun vee om diverse redenen op stal. Grote boeren houden zo beter het overzicht over hun vee w.b. gezondheid enzo. Of ze hebben niet voldoen grond om het vee dagelijks vers gras te bieden. De stallen zijn gelukkig vaak heel comfortabel en de koeien varen er wel bij. Want een koe die niet gezond is, geeft geen melk en dat is het laatste wat een veehouder wil.
    Maar verder geniet ik van je blog hoor!

    Like

 2. Een prachtvogel is het zeker en wat een leuke reportage heb je kunnen samenstellen.Ik heb hem ooit eens kunnen fotograferen op Ameland en het is inderdaad een heel leuke ontmoeting..Fijn dat hij daar nog genoeg insecten vind.Men zou meer kruidige en bloemen weiden moeten inzaaien.Misschien kan hij dan nog gered worden

  Geliked door 1 persoon

 3. Prachtig, prachtig. Het is al mooi dat je een grutto hebt vastgelegd, maar dat je dat ook nog eens deed in dit prachtig decor dat is echt top. De laatste foto, wat mij betreft direct groot aan de muur hangen. Scherpte/diepte perfect en dan als toegift zoveel vliegende insecten. Maar ook de ene laatste met een aureooltje van zuring.

  Geliked door 1 persoon

 4. Een pracht van een vogel. Hij staat er ook prachtig op midden al dat frisse groen. Ik durf er bijna niet naar kijken want er staan ons nog wat koude en kale maanden te wachten eer we dat verschijnsel weer zien… Nog een fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

 5. Zo’n foto geeft de mens weer moed. Maar het is moed op de kleine schaal.
  We hebben het maar niet over de grotere schaal.
  Wat een genot, zulke kruidenrijke weilanden. Hopelijk komen er steeds meer.

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat een prachtige omgeving, mooie uitnodigende beelden. Maar die laatste is het voor mij, tussen de boterbloemen en de insecten. Heel fijn beeld. Voor mij is een grutto sowieso heel bijzonder. Nog nooit in het echt gezien.

  Geliked door 1 persoon

 7. Prachtig Jan. Mooi om deze vogel te zien in die fleurijken weilanden. Gelukkig hebben ze daar wel genoeg insecten…maar dat is niet overal zo. Heb een goed weekend.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.