Gelukkig, een grutto!

16 mei 2017 was een heugelijke dag. Op die dag had ik voor het eerst sinds eind januari zin om zelf weer eens een ritje met de auto te maken en ergens even wat frisse lucht op te snuiven …

170516-1213x

Eigenlijk had ik maar één ding in gedachten: proberen een grutto – hier ook wel bekend als ‘de kening fan’e greide’ – te fotograferen. Daarom zette ik koers naar Soarremoarre. In deze kruidenrijke weilanden voelt de grutto zich nog altijd thuis …

170516-1216x

De afgelopen jaren is het me steeds gelukt om hier wat foto’s van de grutto te maken. Naar mate de lente dit jaar vorderde, was me de voorgaande weken echter de angst bekropen dat de koning me dit jaar wel eens zou kunnen ontgaan …

170516-1223x

Eenmaal ter plekke werd mijn geduld niet zo lang meer op de proef gesteld. Al vrij snel nadat ik de auto bij één van de bochten in de berm had gezet, verscheen de eerste grutto. Als een volleerd model paradeerde hij enige tijd voor me heen en weer …

170516-1237x

In algemene zin gaat het slecht met de grutto. Een van de oorzaken daarvan is een tekort aan insecten waarmee de jongen gevoed kunnen worden. Daarvan is bij Soarremoarre geen sprake, getuige de onderstaande foto …

170516-1240x

35 gedachten over “Gelukkig, een grutto!

 1. Ja maar Jan, die zijn toch geen foto’s van nu? Ik weet dat je de boeren niet zo gezind bent wat betreft hun manier van weiden van het vee en het weidevogelbeheer. Maar foto’s van het voorjaar lijken dit.

  Like

   • Sorry, het staat duidelijk bij het intro: 16 april. Ik neem mijn woorden terug!

    EN zie nu ook jouw (terechte) reactie. Excuus, oprecht.
    En over de boeren: Ik heb de indruk dat je een beetje de boeren erop aankijkt dat de weilanden zo strak zijn en/of hun vee op stal houden. Maar juist in de gebieden waar je vaak je -prachtige!!- foto’s maakt, houden boeren hun vee om diverse redenen op stal. Grote boeren houden zo beter het overzicht over hun vee w.b. gezondheid enzo. Of ze hebben niet voldoen grond om het vee dagelijks vers gras te bieden. De stallen zijn gelukkig vaak heel comfortabel en de koeien varen er wel bij. Want een koe die niet gezond is, geeft geen melk en dat is het laatste wat een veehouder wil.
    Maar verder geniet ik van je blog hoor!

    Like

 2. Een prachtvogel is het zeker en wat een leuke reportage heb je kunnen samenstellen.Ik heb hem ooit eens kunnen fotograferen op Ameland en het is inderdaad een heel leuke ontmoeting..Fijn dat hij daar nog genoeg insecten vind.Men zou meer kruidige en bloemen weiden moeten inzaaien.Misschien kan hij dan nog gered worden

  Liked by 1 persoon

 3. Prachtig, prachtig. Het is al mooi dat je een grutto hebt vastgelegd, maar dat je dat ook nog eens deed in dit prachtig decor dat is echt top. De laatste foto, wat mij betreft direct groot aan de muur hangen. Scherpte/diepte perfect en dan als toegift zoveel vliegende insecten. Maar ook de ene laatste met een aureooltje van zuring.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.