Terugblik april 2022

April begon zoals maart eindigde, met sneeuw. In de nacht van 31 maart op 1 april viel er nog een paar cm sneeuw bij, zodat er ’s ochtends vroeg een kleine 7 cm sneeuw lag …


Een lang leven was dat sneeuwdek niet beschoren, omdat de maximumtemperaturen geleidelijk opliepen tot 10°C op 3 april. En dat was maar goed ook, want er zaten inmiddels jonge merels in het nestje in de pergola. Sneeuw of niet, pa en ma merel vlogen af en aan met verse wormen. Op 5 april verlieten de jonge merels het nest. Na een koude en regenachtige tiendaagse start, liepen de temperaturen tijdelijk op, waardoor de eerst insecten zich in de tuin lieten zien…

Rond half april liet Jetske en lang gekoesterde wens uitkomen. Van een collega had ze de locatie van een ijsvogelnest gekregen die voor mij ook goed bereikbaar was. Wat heet bereikbaar, we konden ze zelfs gerieflijk vanuit de auto observeren en fotograferen. En het geluk was meteen met ons rond twee uur ’s middags waren man en vrouw ijsvogel zelfs zo vriendelijk om even samen voor ons te poseren. Het spreekt voor zich, dat ik daar de rest van het voorjaar diverse keren heb zitten posten. Omdat het niet ver van de Surhuizumermieden was, kon ik het ook nog eens mooie combineren met het fotograferen van grutto’s, kemphanen en andere weidevogels. Naar aanleiding van de inval van Rusland in Oekraïne sloten Jetske en ik de maand in een grijze, kille sfeer af met een fotokuier op de oude ‘Atoomsite’ bij Havelte… …


De eerste tien dagen van de maand verliepen duidelijk te koud voor de tijd van het jaar. Bovendien was het erg nat, na de sneeuw volgde een periode met veel regen. Dankzij het natte begin van de maand gaat april 2022 als een natte maand de boeken in. Vanaf de elfde bleef het droog en gingen de temperaturen met een zuidoostelijke stroming omhoog. Op 18 april kon ik de eerste ‘warme’ 20°C van het jaar noteren. De tweede helft van april verliep erg zonnig. In de laatste week daalden de temperaturen bij ons in het noorden onder invloed van een noordelijke stroming tot net boven de 10°C …

37 gedachten over “Terugblik april 2022

 1. De eerste foto met de sneeuwkraag op het vogelbadje is al gelijk een prachtige binnenkomer.
  De merel met wormen in een besneeuwd landschap vind ik wel bijzonder. Het is net een foutje van de natuur, het ene te laat of de ander te vroeg…
  Je zes-luik is ook prachtig om te zien. Daarbij ook alle lof aan mijn collega. De foto van de voormalige atoomsite is indrukwekkend mooi.

  Geliked door 1 persoon

 2. En die zon heeft ons, naar mijn gevoel toch, niet meer verlaten tot eind augustus? Maar dat lees ik hier nog wel de volgende dagen, ik loop weer vooruit.
  De ijsvogel was een prachtig cadeau, ook voor mij, zo mooi.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel. De ijsvogels vormden voor mij het hoogtepunt vorig jaar. Ik heb ze mooi kunnen observeren en fotograferen met hun prachtige kleuren.
   Het werd bij ons weliswaar een warme zomer, maar het was zeker niet altijd zonnig.

   Like

 3. Een ijsvogel fotograferen staat op menig verlanglijstje denk ik, ook het mijne, en zal er ook altijd op blijven staan vrees ik 🙂 . Dus die heb je mooi binnen Jan ! het waren ook allemaal juweeltjes die fotos van de ijsvogels.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Marc. De kunst is om via via een nest of een visstekje van een ijsvogelpaartje te vinden. Ik ben er blij mee dat ik ze uitgebreid heb kunnen observeren en fotograferen. Dit jaar zou het mooi zijn om nog eens een plekje te vinden waar ik ze tegen een rustiger achtergrond kan fotograferen. Zo blijft er wat te wensen. 🙂

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.