Sweltsjes bij de ‘Blaustirns’

Dinsdag ben ik weer eens naar de vogelkijkhut ‘Blaustirns’ op de oever van het meertje de Leijen gewandeld. De laatste keer was half februari, toen er nog een laagje ijs en sneeuw op de Leijen lag …

Het was er nu weer een stuk aangenamer en groener dan in februari. Terwijl het in de winter gemaaide riet alweer mooi groen kleurde, lag er naast het pad een vergeten bosje riet weg te kwijnen …

Vanuit de vogelkijkhut viel niet veel te zien. Bij het boomeilandje lang een vissersbootje afgemeerd en er vloog een paar maal een zwarte stern (blaustirns in het Fries) voorbij, dat had ik al snel bekeken …

Vanaf de andere kant van de hut hoorde ik op dat moment ergens vanuit het riet verschillende keren de ‘misthoorn’ van de roerdomp klinken. En dus heb ik aan de andere kant een luikje geopend, maar hoezeer ik ook in het rond spiedde wanneer hij zich liet horen, hij liet zich niet zien …

Dat deden een paar teruggekeerde boerenzwaluwen wel. Terwijl ik de roerdomp zocht, hoorde ik achter me plotseling het geruis van vleugeltjes en het kenmerkende gepiep van de zwaluwen (sweltjes in het Fries). Het was duidelijk dat ze graag de hut in wilden, om op de gebruikelijke plek een nestje te bouwen, maar dat ze problemen hadden met die grote gedaante van ondergetekende …

Omdat de roerdomp zich niet liet spotten en omdat er verder ook niet veel te beleven viel, besloot ik me terug te trekken uit de hut, zodat de zwaluwen rust en ruimte hadden om hun werkzaamheden uit te voeren …

Onderweg naar de auto heb ik nog een poging gedaan om een rietzanger aan de andere kant van de vaart te kieken, maar ik was veel te traag. Zodra ik hem in de kieker had, schoof de rakker steeds weer een stukje op. Maakt niet uit, de aanblik van de zwaluwen en het geluid van de roerdomp hadden mijn dag voldoende kleur gegeven …

35 gedachten over “Sweltsjes bij de ‘Blaustirns’

 1. Och Jan wat is daar mooi gebied om te wandelen. Landschappen kun je zeker heel mooie foto’s maken. Zwaluwen hebben deze mooie kleuren. Er zijn ook soorten te zien. Maar deze glimmen erg mooi. Zeker met deze zwaluw met rust laten.

  Geliked door 1 persoon

 2. Jan alleen al het horen van de roerdomp is iets speciaals en de foto’s van de boerenzwaluwen zijn top.
  Het geeft mij het gevoel dat het voorjaar nu echt is begonnen.
  En heel fijn dat jij ze de ruimte geeft.

  Voor strakjes slaap lekker en sweet dreams

  Geliked door 1 persoon

 3. Sweltsjes – prachtige naam. Mooie foto’s Jan. Het is toch grappig hoe snel het landschap groen geworden is de laatste twee, drie weken. In de Onlanden hoor je de roerdomp soms ook. Gezien heb ik hem geloof ik nog nooit, in het echt bedoel, wel op plaatjes natuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

 4. Als ik al deze foto’s had bekeken dan pas kom ik tot het besef hoe mooi jullie Friesland wel is !
  Die eindeloze vlakten, dat ongestoorde platte land, nergens een heuveltje,
  overal is er wel een beekje of een gracht, rietkragen,
  machtig mooie wolkenformaties en met wat geluk vogels in overvloed.
  Ik hoop echt dat het klote corona virus ‘snel’ wordt “verslagen”,
  zodat we terug onbekommerd naar NL op fietsvakantie kunnen gaan !

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik kom net terug van het LOFAR gebied bij Exloo. Ook ik werd daar getrakteerd op het geluid van een Roerdomp, maar helaas vertoonde die zich ook daar niet. Wel een flinke groep Knobbelzwanen die plotseling het luchtruim kozen. Een Vogelaar met een telescoop vond de reden. Een vos zo’n 100m verder op…Afgelopen zondag was ik met mijn kleindochter Sofie naar de buitendijkse vogelkijkhut “de Kiekkaste” bij Nieuwe Statenzijl (bij de Dollard) gelopen. Ook daar nestelen zwaluwen… maar jouw foto’s van de Boerenzwaluwen zijn mooier. Bij de sluis van Nieuwe Statenzijl zaten ze teveel in het donker.

  Geliked door 1 persoon

 6. De roerdomp… staat al lang op het verlanglijstje, de boerenzwaluwen staan er mooi op, prachtige vogels! Als je vogels ziet… als je ze hoort… dan is je dag inderdaad geslaagd Jan.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik vind het ook prima zo met het weer. Je kunt tenminste weer eens wat doen. Jammer van de Roerdomp, maar volgens mij kan het niet lang meer duren voor je ons daarmee verrast.

  Geliked door 1 persoon

 8. De roerdomp… nog nooit gehoord, en zeker nog nooit gezien. De droom van menig vogelaar… Hopelijk krijg je hem vroeg of laat in het vizier! Hier in het nieuwe natuurgebied hebben ze een soort eilandje aangelegd waar ze hopen de roerdomp te lokken. Of het zal lukken is een andere vraag.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.